Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bohužel máte pravdu... posílámR^

0 0
možnosti
PK

Leccos beru, ale např. - mizí střední třída - část je objektivní vývoj. Lidl snadno převálcuje obchůdky na rohu ulic, protože je produktivnější. A až "zleniví" Vietnamci - tak také jich ubyde. Např. Jižní Korea - nemá s trochou nadsázky - žádnou střední třídu (dáno specifikou vývoje) a jak funguje.

0 0
možnosti
PB

Rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými je takové osvědčené klišé, kterým nemůžete nic zkazit. Každý vám to odkýve aniž by vůbec u toho přemýšlel. Protože kdyby ano, musel by nutně přijít na to, že je tomu právě naopak.

To stejné s umírající společností. Další také propagandistické moudro, které se nedá ničím podložit, ale zní světácky a odborně. A opět, při bližším prozkoumání čeho vůči čemu musí soudný člověk přijít na to, že je to zase právě naopak.

S postřehy v textu blogu souhlasím. Popsal jste je naprosto správně. Jen jste k nim přiřadil, řekněme, podivné závěry.

0 0
možnosti
PK

Nůžky se rozevírají - i když řada z těch spodních 10 milionů má místo jednoho řízku dva ...

1 0
možnosti
MJ

S článkem v zásadě souhlasím, ale s jednou výhradou. Opravdu si myslíte, že v Číně funguje princip volného trhu a spravedlivé soutěže? Čína je totalitní stát a v takovém zřízení už z podstaty věci je něco takového nemožné. Tam platí zcela jiné zásady. A tou hlavní zásadou je, že nic nesmí ani jakkoliv zpochybnit hlavní ideologii. Tedy, že Strana ví všechno nejlépe a je jediným možným garantem zářné budoucnosti státu (podobnost se současným jediným správným názorem na očkování je samozřejmě "čistě náhodná"). Lidé tam jsou hodnoceni skutečně podle "přínosu pro společnost", do tohoto "přínosu" však nepatří jen ekonomický přínos (který právem oceňujete), ale i patřičná loajalita ke Straně a celému systému. To ale zároveň jednoznačně omezuje svobodnou volbu člověka a tím i volnou soutěž (jak myšlenek, tak i podnikatelských projektů). Na druhou stranu je nutné uznat, že se v Číně podařilo vytvořit hybrid socialismu a kapitalismu, který zatím, jak se zdá, velmi dobře ekonomicky funguje. Vzhledem k povaze systému a velikosti ekonomiky je však velmi těžké odhadovat míru vnitřních problémů, které totalita nutně přináší ale které je schopna dlouho maskovat... Proto je velmi těžké odhadovat, jak takový systém může být dlouho funkční. S nějakými občanskými svobodami se v něm však rozhodně nepočítá...

0 0
možnosti
Foto

Úplně nesouhlasím. V textu to možná nemám ideálně formulováno.

Zmínka o principu volného trhu mi měla pomoci definovat důvody spravedlivého ocenění v naší společnosti v minulosti.

Ale v Číně dnes nedochází k tak masivnímu sociálnímu transferu jako u nás. A co se týče podnikání, ani to není tak zregulované jako v EU.

Příklad: pro stavbu jednoho výrobního provozu musel mít investor pro spuštění provozu mimo jiné potvrzení od specialisty na bezpečnost práce a ergonomii na ruční manipulaci s balením zboží na lince, ani jeden nebyl těžší než 15 kg. Cena služby 20 tisíc. A takových zážitků mám od zákazníků spoustu.

Mně už toto normální nepřijde.

1 0
možnosti
Foto

Stejně nezodpovědně se dnes společnosti chovají k inteligentním i mimořádně nadaným dětem. Místo, aby si jich společnost vážila a vytvořila podmínky k jejich co nejefektivnějšímu rozvoji, do jejich tříd nastrká žáky, kteří nejsou od přírody vybaveni vstřebat a uložit ty nejzákladnější vědomosti, i kdyby kolem nich hopsal dav asistentek. V takovém prostředí je potom pro všechny těžké probíranou látku vnímat a vážnost i s důležitostí školní výuky vezme za své.

9 0
možnosti
HH

Výjimečně s Vámi musím souhlasit R^R^R^ Obecně školy, potažmo spíše rodiče chtějí mít ze svých poloretardů ředitele ČEZu a nejsou schopni uznat, že jejich dítko na to nemá...

3 0
možnosti
JK

V papalášské Číně s její gigantickou všudypřítomnou korupcí milionům komunistických aparátčíků neužiteční lidé živoří na okraji společnosti? ;-D;-D;-D

0 1
možnosti
Foto

Kde nejsou nafoukaní papaláši a kde není korupce? Kde si jezdí lenoši pro sociální dávky mercedesy se ptát nemusím.

2 0
možnosti
Foto

Je to tak. Trh práce je v katastrofálním stavu a potenciální pracovní sílu bez hrozby chudoby nelze pohnout k výkonu.

5 1
možnosti
PD

potencionální pracovní sílu prostě přestalo bavit dělat za nízkou mzdu

1 3
možnosti
  • Počet článků 4
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 710x
Snažím se v tom, co se děje kolem nás vidět souvislosti, logiku a baví mne diskutovat nad společenskými a politickými tématy.

Sám sebe považuji za pragmatika, realistu.

Baví mne sport a cestování.

Seznam rubrik