Vymyslel Zeman s Fialou protipirátskou fintu?

Prezident Miloš Zeman ustoupil a bude jmenovat celou vládu včetně pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského. Absolutně nevěřím, že důvodem byl jen Zemanův strach z případné kompetenční žaloby.

Koalice ocenila, že se Zeman zachoval státnicky. Nový premiér Fiala uvedl v médiích, že Zeman pochopil, že by měsíce trvající kompetenční spor u Ústavního soudu České republice, která čelí covidu, brutálnímu zdražení elektřiny a plynu, inflaci a dalším problémům nijak nepomohl.

Tohle všechno určitě nějakou roli sehrálo, dost možná i důležitou. Ale rozhodně to není celý příběh. Takhle zkrátka Miloš Zeman v politice nikdy nefungoval, a bylo by dost naivní věřit, že se na sklonku své kariéry najednou změnil.

Zeman dříve veřejně uvedl, že Lipavského jmenovat nebude a že přes to nejede vlak. Uvedl i důvody, mezi něž patří rezervovaný postoj pirátského kandidáta k Visegrádské čtyřce a Izraeli či podpora pořádání sjezdu sudetských Němců na českém území. Lipavskému prezident vyčetl i nízkou kvalifikaci, což je však třeba brát spíše jen jako berličku. Naopak v případě tří výše zmíněných jde o témata, která jsou pro Zemana hodně zásadní, lépe řečeno doslova červeným hadrem.

Jsem neochvějně přesvědčen, že by kvůli nim Zeman klidně šel i do kompetenčního sporu, jakkoli z něj mohl mít obavy. Kdyby ovšem nevymyslel z jeho pohledu lepší řešení. Jaké to přesně je, ví jen Miloš Zeman, ale nejspíš, i když třeba jen částečně, také Petr Fiala.

Dovedu si představit, upozorňuju, že je to jen má spekulace, že se Zeman s Fialou dohodli na taktické koalici, jejímž cílem je postupné vyšachování Pirátů ze hry. Pokud by Zeman Lipavského nejmenoval, udělal by z něj (i z Pirátů) oběť, zároveň by proti sobě postavil i Fialu a sešikoval své odpůrce. Takto je naopak oceňován coby státník. Zároveň ale mají Zeman s Fialou na Lipavského i celé Piráty potřebnou páku.  Fiala několikrát zdůraznil, že Lipavský musí dodržovat koaliční smlouvu. Buď to bude dělat, čímž ale nejspíš bude muset v některých věcech popírat sám sebe, nebo ji poruší.

V tom okamžiku ale přijde legitimní tlak na jeho odvolání. A bude moci tlačit nejen Zeman, ale i Fiala. Piráti se nebudou moci tvářit jako oběť, ale budou těmi, kdo porušuje koaliční smlouvu. V takové atmosféře bude výrazně jednodušší vyhodit Piráty z vlády, což by nepochybně potěšilo nejen Zemana, ale i všechny ostatní koaliční strany včetně hnutí STAN.

Můžu se pochopitelně plést, ale považuju tuhle variantu za velmi realistickou. O Zemanovi si můžeme myslet cokoli, ale vždycky to byl velký politický hráč. Řeknu upřímně, že i když nepatřím k jeho příznivcům, tak v téhle hře mu fandím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Hurt | středa 15.12.2021 12:12 | karma článku: 39,59 | přečteno: 1597x