Snad se za sebe Rakušané aspoň stydí

Rakušané jsou sice otřeseni ruskými válečnými zločiny na Ukrajině, ale přesto odmítají embargo na dovoz ruského plynu. Je to výsledek katastrofální energetické politiky, která zemi dostala do naprosté závislosti.

Rakušané nemají rádi jádro ani uhlí. Na to mají samozřejmě právo. Je tu ale hned několik KDYBY, které je opravdu třeba napsat se zapnutým capslockem.

To, že Rakušané nechtějí jaderné a uhelné elektrárny na svém území, je vyloženě jejich věc. První problém ale je, že aktivně vystupují proti jaderným a uhelným elektrárnám i v jiných zemích. Odpor vůči Temelínu budiž jedním ze straších příkladů, žaloba na zařazení jádra do tzv. taxonomie naopak velmi nedávným. Nelíbí se mi to, ale i v tomhle bych dokázal najít logiku, kdyby tu nebyla ta zpropadená KDYBY.

Prvním je, že Rakousko zejména v zimě musí z našich a německých jaderných a uhelných elektráren kupovat elektřinu, jinak by se dostalo do fatálních problémů. Kupovat elektřinu z elektráren, proti kterým protestuju, je schizofrenní a pokrytecké zároveň.

Rakušané argumentují tím, že chtějí být ekologičtí. To by samozřejmě bylo fajn, jenže je tu další zpropadené KDYBY. Proč se tedy nechali zatáhnout do závislosti na plynu? Plyn rozhodně ekologický není. Těží se v Rusku bůhví jak. Metanu při těžbě uniká bůhvíkolik, při přepravě jakbysmet. Další emise jsou při spalování. Ekologická zátěž minimálně srovnatelná s uhlím. Těžko srovnávat s jádrem, které má taky své problémy s vyhořelým palivem atd, ale pokud jde o emise, je neporovnatelně čistší.

Zkrátka a dobře, ekologický argument Rakušanů nemá šanci obstát. V neposlední řadě je zde samozřejmě otázka politiky, lidských práv a nyní už zoufale i záchrany lidských životů včetně dětí.

Pokud Rakušané odmítají embargo na plyn, budou dál financovat Putinův režim a tím i nákup zbraní, kterými budou zabíjeny děti i další civilisté. To je obrovská hanba. Doufám, že se Rakušané za sebe aspoň stydí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Hurt | úterý 5.4.2022 8:52 | karma článku: 31,96 | přečteno: 1181x