Mýlíte se, pane pirátský ministře

Ministr zahraničních věcí za Piráty Lipavský řekl, že Vladimir Putin dal během těchto Vánoc nádherný vánoční dárek Evropě, protože nám ukázal, že nejsme závislí na ruském plynu. Je to ukázka neskutečné nekompetence.

My totiž na ruském plynu jednoznačně závislí jsme a zároveň už měsíce s hrůzou sledujeme, jak ceny plynu brutálně zdražují i elektřinu. A jsou zde lidé, kteří chtějí závislost na ruském plynu ještě zvýšit.

Všichni odborníci se shodují, že kdyby nebyla mírná zima, má celá Evropa obrovský problém. Plynové zásobníky jsou totiž poloprázdné, ruský Gazprom nemá nakoupené kapacity na přepravu většího množství plynu do Evropy. Naštěstí mírná zima je, takže to zvládáme dobře. To je ale hodně divoký přístup k energetické bezpečnosti.

Je přitom vcelku jedno, jestli je plynu méně proto, že Rusko tlačí na zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, nebo proto, že potřebuje hodně plynu doma, nebo ho vyváží víc a víc do Číny a dalších asijských zemí, nebo proto, že ho evropští obchodníci nenasmlouvali dost.

Nejspíš je to kombinace všeho. Jde ale o to, že Lipavský je v pozici, v níž by měl přesně vědět, jak se věci mají. Jde o hodně vážnou věc. Ale on to neví. Myslí si, že nás spasí lodě se zkapalněným plynem ze zámoří. Nespasí.

Lipavský by si měl nechat velmi rychle od odborníků vysvětlit stav věcí. Dozvěděl by se, že v současné době se Evropská unie i naše země bez ruského plynu bohužel neobejde. Je samozřejmě správné tuto závislost snížit. Jenže děje se to? Naši politici neustále tlačí na uzavření uhelných elektráren a tepláren a jejich nahrazení plynovými. To bude znamenat nutnost dovážet plynu ještě mnohem víc než teď. Rusko přitom už podepsalo smlouvu s Čínou na výstavbu nového plynovodu. Čína spotřebuje spoooustu plynu. Co to bude znamenat? Nic jiného, než že bude plynu k dispozici méně. A tudíž bude dražší, pokud vůbec bude.

Je to celé nesmysl. Naší cestou by mělo být jádro, které bude rozumně doplněné obnovitelnými zdroji, do toho se snad postupně zapojí vodíkové technologie, nebo se podaří vyřešit ekonomicky dostupnou akumulaci.

Autor: Marek Hurt | pondělí 14.2.2022 8:00 | karma článku: 47,03 | přečteno: 11151x