Bláznům se (nemá) musí odporovat

Schválně, kdo z vás umí do tolika počítat? Němci už nasypali do solárů a větrníků 300 miliard eur. Víte, kolik je to v korunách? A víte, proč Němci nejsou ani zdaleka emisní premianti?

Je to celé jak nějaký absurdní film, a to hned v několika rovinách. Evropa směřuje ke klimatické neutralitě v roce 2050. Nejsem si jist, jestli je to reálné. Nejsem si jist, jestli to má nějakou cenu, když zbytek světa ke klimatické neutralitě nesměřuje. Čím jsem si ale jist, je to, že k tomuto cíli směřujeme velmi podivným způsobem. Když si to naše směřování představíme jako turisty v horách, tak by se právě teď skláněli nad mapou, a verdikt by byl jasný. Jdeme blbě.

Stačí si dát proti sobě několik faktů. Existuje stránka electricitymap.org. Tahle stránka ukazuje, z čeho státy aktuálně vyrábějí elektřinu, jestli ji někam vyvážejí, nebo naopak odněkud dovážejí, a kolik je z toho všeho emisí.

Státy jsou právě podle množství emisí odlišeny barvami. Pokud aspoň rekreačně sledujete energetiku, tak jste v posledních letech slyšeli tisíckrát o německé Energiewende, o tom, jak je Německo lídrem v zelených zdrojích, jak investuje do větrníků, solárů atd. Už to prý stálo zmíněných 300 miliard eur. Pokud se vám to nechtělo počítat, tak vězte, že je to skoro 8 bilionů korun. V oblíbeném přepočtu na Fabie (nejlevnější se dá koupit asi za 300 tisíc) je to něco kolem 26 milionů Fabií.

Mnohem zajímavější mi ale přijde přepočet na jaderné elektrárny. Nový blok Dukovan má prý stát 160 miliard korun, skeptici tvrdí, že to bude dvakrát tolik. Berme tedy 300 miliard korun. Za stejnou částku v eurech by se tedy dalo postavit 26 jaderných bloků.

Proč to přepočítávám na jaderné elektrárny? Protože právě těch se Němci už brzy zbaví. A protože i kvůli jejich tlaku na jejich výstavbu Evropská unie nechce dávat peníze z klimatických fondů.

Je to opravdu zvláštní a to hned z několika důvodů. Když se totiž podíváte na zmíněnou mapu, tak uvidíte, že jedna z mála zelených zemí je Francie, jejíž energetika je jednoznačně postavena právě na jádru. Naopak „zelené“ Německo je ve skutečnosti, i přes neskutečné peníze nasypané do větrníků a solárů, světle hnědé. Němci totiž chtě nechtě musejí stále využívat poměrně hodně uhlí, a také jim přibývá plynových zdrojů. Ty ovšem emise na rozdíl od jaderných elektráren mají. Ovšem, světe div se, na plynové elektrárny možná EU klimatické peníze dávat bude. Zvláštní že? A kdo myslíte, že na to tlačí? No samozřejmě Němci. A v pozadí pochopitelně Rusové, Norové a Američané. Ten tlak je evidentně opravdu masivní, jinak by totiž nikdo soudný nemohl o podpoře plynu ani přemýšlet.

Místo toho by se podíval na onu mapu a zjistil by, že zelených zemí je v Evropě jen pár. Je to Norsko, které vyrábí téměř všechnu elektřinu z vodních elektráren. Mimochodem vodní elektrárny jsou jediný obnovitelný zdroj, který je schopen dobře fungovat i v zimě. Zelení teď určitě začnou křičet, že jsem zapomněl na biomasu. Milí zelení, nezapomněl. Jen odmítám podporovat lež, že je biomasa bezemisní obnovitelný zdroj. A zároveň si přisadím ještě s jednou věcí. To, že Norsko samo vyrábí elektřinu s nízkými emisemi, je samozřejmě fajn. Ovšem Norové současně ve velkém emise vyvážejí spolu s ropou a zemním plynem. O tom, kde a jak tyhle suroviny těží, raději nemluvě.

Ale zpátky ke skutečně nízkoemisním zemím. Vedle Norska je to Francie se svými jadernými elektrárnami. Kromě toho, že má nízké emise, má také bezpečnou a stabilní energetiku.

Nejsem nějaký jaderný fanatik. Uvědomuju si, že jaderná energetika má svá negativa, je potenciálně nebezpečná, nikdo si úplně neví rady s jaderným odpadem, je nutné mít uran atd.

Jenže jak se ukazuje, ideální energetický zdroj neexistuje. Nejblíže je mu asi voda, i když i vodní elektrárny měly v době sucha problémy. Jenže podle toho, co jsem si zjistil, je kapacita výroby elektřiny z vody v Evropě prakticky vyčerpána.

Evropa by tak rozhodně měla alespoň částečně vsadit na jádro, které by se ve vhodném poměru doplňovalo s obnovitelnými zdroji. Bojím se ale, že si lobbisté podporovaní blázny prosadí spíše ten plyn, což ale nedává žádný smysl. A proto se bláznům musí odporovat.

  

Autor: Marek Hurt | pondělí 8.3.2021 11:00 | karma článku: 37,34 | přečteno: 1176x