Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 7. března

Tak a nyní dosaženo včerejška, na zítřek plánuji k dohnání skluzu dva dny. Je tu jeden krystalický darebák, ale i ten patří do dějin, neb ti, kteří svět lotra zbavili, jsou hrdinové.

1659 Henry Purcell (+1685), opět miláček bohů, neb žil jen o něco déle než Mozart, anglická i světová barokní hudební hvězda první velikosti, jíž se vyrovnal do Anglie se přistěhovavší Händel, a pak jeho věhlasu a významu dosáhl až Benjamin Britten ve 20. století. Pozoruhodné, světová velmoc politická a hospodářská se například co do počtu špičkových skladatelů a významu jejich díla pro světovou kulturu, nemůže ani zdaleka rovnat hudbě české a to už od dob Purcellových. Britové však dokázali vybudovat kvalitní hudební školství a jejich šlechta a především buržoazie do hudby mnoho investovaly. V interpretaci jsou Britové mistři a možná i v počtu vrcholných světových dirigentů Každý britský špičkový dirigent nakonec dostane titul Sir. Naše Magdalenka Veliká by mohla vyprávět.

   Pohleďte jen, jaké honoráře získával Dvořák z koncertování v Británii a kolik mu platili tamější nakladatelé za práva tisknout skladby, což vedlo nakonec k rozhádání se Simrockem a zlepšení sazebníku honorářů. Holt i v hudbě platí ekonomické zákony.

  Purcell je jeden z mých nejoblíbenějších skladatelů, možná i proto, že jeho hudba je slyšitelně i emocionálně jiná než třeba francouzská, v té době pod rozhodujícím vlivem královským a dokonce i od italské se poněkud liší, přestože k ní má blíže. Nutno míti na paměti, že z anglické a tudíž i irské hudební tradice lze úspěšně těžit, což se nakonec ukázalo silnou inspirací v rockové a jiné populární hudbě. Stopy uslyšíme u Beatles i Rolling Stones a snad nejvíce u Jethro Tull, proto jsou mou nejoblíbenější skupinou už přes padesát let.

   Purcellův hudební záběr začneme u počátků. Zprvu skládal doprovodnou hudbu k divadelním hrám, od té přešel k hudbě duchovní, včetně hudby pro královskou kapli. Tím získal umělecké uznání a také institucionální, neb byl jmenován královským varhaníkem ve westminsterské katedrále a později i v královské kapli. S divadlem nyní končí, brzy se však vrací, neb u něho objednávají opery i scénickou hudbu. Napsal jich s velkým úspěchem šest: Dido a Aeneas (1689);  Dioclesian (1690); Král Artuš (1691); The Fairy Queen (1692); The Indian Queen (1695); The Tempest, též pod jménem The Enchanted Island (1695). Všechny jsou dodnes živé a hrají se na mnoha scénách a festivalech. A také z nich jednotlivé árie a předehry čerpají soubory staré hudby, včetně našich. Z různé hudby pro divadlo je jich známo přes 40.

   Známo je také přes 80 děl tehdy ještě plně neustálené formy, jako jsou suity, triové sonáty, fantazie a předehry. Významnou částí tvorby je hudba duchovní, jako jsou kantáty a moteta, přibližně v počtu přes 60 položek. Mezi tím mnoho nesporných perel, proto uvádím vybraný seznam, abyste věděli, co máte na Youtube hledat: I will love thee, O Lord; My beloved spake (asi 1678); Who hath believed our report? (asi 1680); „O God, thou art my God“ (asi 1682); „In thee, O Lord, do I put my trust“ (asi 1682); Hear my prayer, O God“ (asi 1683); My heart is inditing“ (1685); Behold, I bring you glad tidings“ (1687); Blessed are they that fear the Lord“ (1688). O sing unto the Lord (1688).

   K tomuto seznamu se řadí i ostatní duchovní skladby v počtu asi 40, vesměs sborové: Ah! few and full of sorrow (ca. 1680); O Lord our governor (ca. 1680); Miserere mei (1687); With sick and famish'd eyes (1688); Great God and just (1688); Awake, ye dead (1693); Lord, what is man? (1693); Te Deum and Jubilate Deo in D major (1694). Nedosti na tomto, pro různé sbory napsal asi 40 skladeb, které patří k základům sborové literatury zejména v Británii. Vytvořil přibližně 600 děl, což je srovnatelné s hyperaktivním Mozartem. Každému doporučuji na Youtube zajít. Budete možná velmi překvapeni nad invencí a šíří Purcellova díla. Pohřben samozřejmě ve westminsterské katedrále, ale to už víte. Musíme též zmínit více než 100 sólových písní a 50 písní pro dva nebo více hlasů.

   Na seznamu též ódy a skladby ke slavnostním příležitostem. Z nich uvádím a na přední místo kladu Music for the Funeral of Queen Mary https://www.youtube.com/watch?v=09y4d_GsT7o, neuvěřitelné nádhernou pohřební hudbu složenou k pohřbu královny Marie Stuartovny Anglické, dcery svrženého neschopného a nenáviděného a ještě k tomu katolického krále Jakuba II. Ta si vzala nizozemského prince Oranžského, a oba stanuli na anglickém trůnu. Queen Mary představovala jistou dynastickou kontinuitu a předpokládalo se, že tak vznikne nová dynastie, jež nahradí Stuarty. To se nakonec nesplnilo a parlament musel pracně pátrat po Evropě po rodových souvislostech a posadil na trůn jako Jiřího I. kurfiřta hannoverského, který mimo jiné měl mezi předky českou královnu Alžbětu Stuartovnu, ženu Fridricha Falckého.

 1799 František Ladislav Čelakovský (+1852), jedna z klíčových osobností českého národního obrození, proslul zejména jako básník, překladatel a kritik. Podstatná díla jsou básnická sbírka Růže stolistá a tzv. ohlasová poezie projevující se díly Ohlas písní ruských a Ohlas písní českých. Proslul též sbíráním lidové poezie a lidových písní a sbírkou Mudrosloví národa slovanského v příslovích. Hrob najdeme na Olšanech.

   1850 Tomáš Garrigue Masaryk (+1937), sovy do Atén nosit nebudu, k tomuto velikánovi mohu pouze přičinit soubor svých soukromých názorů na něj, který konečně máme každý k různým významným osobnostem. Tyto názory mnohdy vypovídají o nás samotných. Pro mě jde o osobnost zprvu velice statečnou, což prokázal postoji k Rukopisům a k odpornému antisemitismu a odsuzování člověka předem, pokud jde o proces s Hilsnerem. Osobně odvážné bylo i jeho vyvzdorování si Charlotty Garrigue. Tohle už stačí k obdivu a smekání klobouku. Už zde osvědčena podstatná vlastnost, tj. kritický rozum, osvědčovaná stále dál a dál. Celý příběh získání a především prosazení československé samostatnosti nemohu jinak nazvat, než jako přehlídku chytrosti, trochu vychytralosti a trochu manipulace, vše vystavěno na základě inteligence a širokých znalostí a schopností hlavních aktérů. K tomu všemu trochu riskování a her a hlavně hodně velká klika v pravý čas. Důležité u něho stejně jako u Gorbačova nenásilí bylo demokratické přesvědčení. V tom jsou si podobni s Churchillem, jehož sentence, že ze všech způsobů vládnutí je demokracie nejhorší, ale nikdo dosud nevynalezl nějaký lepší, byla zřejmě i názorem Masarykovým. Nutno na druhou misku přihodit i jistou osobní nepříjemnost vůči neoblíbeným a nežádoucím osobám a občas i mstivost. A také snahy občas na sebe strhnout více moci a vlivu, než by bylo zdrávo. Také s plněním slibů a důležitých společenských a politických problémů nebyl vždy důsledný (mluvím o Slovácích a Němcích). Se zdravím pak už souvisí pomalu postupující demence a mnohdy neschopnost být na výši doby. Ale mám-li být někdy dementní, ať je to aspoň tak, jak byl Masaryk. Zkrátka a dobře, mám-li na něho uplatnit metodu kritického rozumu, pak jasně obstojí a na druhé místo mezi největšími Čechy za Karla IV. bez debaty patří. Pokud jde o mě a hudbu, pak mu jasně rozumím, že se platonicky zamiloval do mladičké Jarmily Novotné a že ji materiálně podporoval na studiích v Itálii. Jo a do těch dělníků střílet neměl.

1898 Jan Antonín Baťa (+1965) nevlastní bratr Tomáše Bati a po jeho smrti pokračovatel v řízení a rozšiřování. Největší rozmach včetně výstavby ve Zlíně a po celé republice, včetně Baťova kanálu nastal právě za něj. Totéž se týká rozvoje zahraničních expozitur a rozšiřování sítě závodů a obchodů. Po válce spadal jeho majetek pod znárodňovací dekrety, ale poválečný tzv. demokratický režim pod silným vlivem komunistů usiloval rovněž o jeho kriminalizaci. Už před válkou započala podivná britská akce se zápisem na černou listinu a jinými sankcemi, které Baťu silně mezinárodně poškodily. Dodnes řádně neobjasněno. Vše kolem Bati za války a těsně po ní je spletité a zatížené množstvím zlé vůle a nakonec skončeno odsouzením v nepřítomnosti. Nakonec ještě dlouholetý soudní spor s bratrem Tomášem o právoplatnost přechodu majetku z Tomáše Bati st. na Jana Antonína. Skončilo částečnou prohrou Jana Antonína a zůstal mu jen majetek v Brazílii. Takže aspoň ty cvičky mohl dál vyrábět.

1904 Reinhard Heydrich (+1942), pokud šlo o nacistický mocenský aparát, bylo by jistě možno jej zařadit kamsi na třetí místo za Hitlerem a Himmlerem (Göring už na ústupu). Pod jeho kontrolou gestapo a bezpečnostní služba SS, Sicherheitsdienst (SD). K tomu poměrně nízký věk, skvělá fyzická kondice a výkonný mozek a nadprůměrné schopnosti organizační, bohužel vše ve službě špatné věci. Srovnáme-li s tehdejším Sovětským svazem, stál na podobné úrovni mocensky i lidsky jako Berija. Ten muž byl veřejným nebezpečím pro celý svět. Tudíž rozhodnutí vykonat na něj útok a oslabit tak nepřítele budu mít vždy i se všemi souvislostmi a dopady za hrdinský čin československé ozbrojené moci a domácího odboje. K jeho zločinům v protektorátu ještě přičtěme zločin největší. To on zorganizoval a vedl v lednu 1942 v zámečku u Wannsee konferenci, která otevřela cestu k organizaci a provádění holocaustu. Odpudivá postava, leč řekněme si otevřeně, že v jeho době jsou na světě horší zločinci (Mao ce tung, Stalin a Hitler).

  1960 Ivan Lendl, patrně nejlepší československý tenista všech dob, jeden z těch sportovců, který se nedal svázat vládnoucí mocí a zvolil si cestu emigrace v roce 1986. Jeho statistiky jsou impozantní, avšak není v nich žádný Wimbledon, pouze dvě finále. Nezapomenutelný byl i ve finále Davisova poháru v roce 1980, kde Československo poprvé zvítězilo.

    1970 Rachel Weisz, britská filmová herečka, která pochází ze židovské rodiny a je dodnes dámou krásnou a elegantní, podobna v tom vrstevnici Juliette Binoche. Jejím manželem je současný filmový Bond Daniel Craig a dceru porodila ve věku 48 let. Oceněna Oskarem za vedlejší roli ve filmu Nepohodlný. Cenu britské akademie dostala za vedlejší roli ve výtečné Favoritce, kterou jsem viděl. A také viděna v Nepříteli před branami a Mládí. Ach ty britské herečky. Od Audrey Hepburn ty největší krásky, až na tu nejkrásnější, která samozřejmě z Ameriky a její jméno Andulka Hathaway (stejně jako Shakespearova manželka).

 

 

Autor: Richard Mandelík | pondělí 8.3.2021 8:02 | karma článku: 0 | přečteno: 32x
  • Další články autora

Richard Mandelík

FOK na jaře 2024

Na jaře navštíveny čtyři koncerty jako již obvykle převážně komorní, nebo úsporně orechestrální, popřípadě se špičkovým sólistou.

25.5.2024 v 11:10 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 743
  • Celková karma 3,46
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.