Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slovácký svátek v Atriu, aneb tančila s financama a Kundera

  16. února se ukazuje, že za jistých okolností je Atrium malé jevištěm, hledištěm, barem i svými vstupními prostory, o toaletách nemluvě. Malé je dnes proto, že se tu koná výjimečný koncert s názvem: „V tem Kyjově, krajním domě“, na němž se spolu s domácí cimbálovou muzikou Jiřího Janouška představují další tři zpěvácké soubory: Dva jsou mužské: Mužský sbor z Kyjova a mužský sbor Slováckého krúžku v Praze. Oba doplní ženský sbor téhož krúžku. Jako host zpívá a na cimbál hraje Jura Petrů. Obecenstvo zcela zaplní hlediště.

   A na prvých houslích zdobí koncert Markéta Janoušková, jíž tentokrát nenáleží vedoucí role. Kromě toho ji je méně vidět, neb chlapci z obou sborů se rozestaví před muzikou a vše zakryjí díky svým impozantním postavám. Zejména kyjovští jsou urostlí chlapi, a to mnohdy všemi směry. Sbor Slováckého krúžku se naopak skládá z půvabné směsi nejrůznějších postav oblečených do rozličných krojů mnohdy dosti odlišných. Jak nám bylo vysvětleno, někdy stačí přejít za kopec a tam překvapivě nalezneme kroj zcela jiný. Nebo možná už sami nevědí, co si obléci, neb vesměs léta žijí v Praze a to je jak známo semeniště mravního rozkladu a neúcty k lidovým tradicím.

   Program zahájí Janouškovci, kteří otevřou pole pro Kyjovské. Chlapi zpívají mocně a po nich doslova duši pohladí ženský sbor, který k mé lítosti zpívá pouze v této chvíli. Škoda, frajerky byly úžasné a rozhodně hudebně předčily své kolegy. A píseň o tom, jak Katerinka husy pásla, vám musím předložit celou, neb je to prvotřídní kousek s nadčasovou zápletkou:

   „Katerinka husy pásla, vyšívaný šátek našla, jak ho našla, ohlédla sa, kde Janošek koně pásá. -Pase on jich na dolině, v téj zelenéj jatelině, jak jich pase, tak si zpívá, budeš-li ty moja milá. - Priď šohajku, priď večer k nám, co sem našla to já ti dám, šátek bílý, vyšívaný, priď šohajku malovaný. - Katerinka krásná panna, tancovala s jagárama, s jagárama aj s financi, naposledy se študenci. - Její milý pod oknem stál, na svú milú sa podíval, namíril on na študenta, trefil milú do srdénka. - Ona na to nic nedbala, vzala šátek zavázala, jajda, jajda, má maměnko, zraněné je mé srdénko. - To sa cérko, takéj stává, kerá není v lásce stálá, taká nestálá cérečka, je jak ftáček bez hnízdečka.“ No uznejte, když uvidíte svou milou tancovat s pracovníky finančního úřadu, náboje samy vklouznou do hlavně.

  A až budete chtít vyrazit na vinobraní, použijte stránky http://folklornitexty.cz/, kde najdete spoustu písní, které se vám k vínu budou hodit, a vaši moravští přátelé se upřímně podiví vašim znalostem.
 
   Dle tradice dá muzika prostor Markétě k sólovému výstupu a v prvé části programu to je improvizace na téma slovenské písně Letel sokol. Překračujeme hranici do Uher a sál je pojednou pod kouzlem jasných tónů houslí a Markéta ukazuje, co umí.

  Kyjovští nám ještě zazpívají tklivé písně, jako třeba Utonulý. Představte si, že ten synek plavil koně, přestože zřejmě neuměl plavat. Zpívá se tu: „Když se topit začal, na svú milú volal.“  Ta mu tak pomůže. Stačilo by držet se koňského ohonu a koně vyhnat z vody. Nebo pustit z ruky tu síťovku s flaškama. Prvou část uzavře mužský sbor Slováckého krúžku a v duchu utonulého zpívá drsnou píseň o Kačence, která místo aby nechtěné dítě odložila do baby boxu, svěří ho jako Mojžíše Dunaji.
 
   Po přestávce opět zahájí muzika a pak se převede Jura Petrů jako zpěvák i hráč na cimbál. Dokonce se tu najde místo pro verbuňk, až musím nohy v prvé řadě stáhnout pod sebe. Verbuňk je zapsán jako součást světového kulturního dědictví UNESCO, a proto se musí tančit všude, kde to jde, aby nás potupně nevyškrtli jako Drážďany kvůli kostelu.
 
   Při dobře žijem, dobře pijem, zpěváci plně využili své kalíšky zavěšené na krku v umně zrobených obalech. Nutno však dodat, že kalíšky využívali neustále a ještě si nesli proutěné košíčky se slivovicí. Jen netuším, kdo v rodinách vyrábí ty futrály, a divil bych se, kdyby to šily manželky. Už tak chlaščeš dost a já ti budu šít futrál na sklenku.
 
   Ťažko ma mamička vychovala, zpívají na toto téma Kyjovští a doplní to písní o nešikovném vojáčkovi, kterému spadla šablička. Hlavně, že máš, synku, vraného koníčka, ale šavli držíš jako husí stehno.

   Nato si opět vzpomenou, jaký poklad mají v primášce a dají jí vyniknout ve směsi čardášů, jež Markéta vystřihne s virtuózním kouzlem a svým nezdolným úsměvem.
 
   Nakonec se pod pódiem seřadí všechny tři sbory a uzavřou mohutně V tem Kyjově, krajním domě a ještě přidají Teče voda teče
.
   Vzpomněl jsem si na Kunderu, který myslím v Žertu, rozvíjel úvahu na téma odlišnosti moravské lidové písně od písní českých a o vlivech z Uher a dalších kulturních okruhů na tuto hudbu. Budu si to muset znovu přečíst. Je to tak, a ta veskrze půvabná odlišnost je možná vysvětlením, proč je zejména slovácká píseň v Čechách tak oblíbená. Žádná česká etnografická oblast nedisponuje takovou popularitou, pokud jde o lidovou píseň.
 
   Další důvod, proč se tu dobře žije, vedle slivovice, zajímavého vína a šikovných a krásných houslistek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | pondělí 2.3.2015 12:28 | karma článku: 6,14 | přečteno: 177x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.