Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Roberto Devereux, aneb skvělá hudba a divadlo na příšerné libreto

 První záznam z Met letos mohu navštívit až v neděli 24. dubna. Dávají poslední díl trilogie Gaetana Donizettiho z anglických dějin, o tragickém konci vztahu královny Alžběty I. a Roberta Devereuxe známého jako hrabě z Essexu.

     Nejprve si dovolím uvést několik historických skutečností a operních souvislostí. Po justiční vraždě Anny Boleyn, matky Alžbětiny, popravené za smyšlenou nevěru před 480 lety, následovalo další krvavé zúčtování s muži z rodu Boleynů. Však náš skladatel o tom napsal skvělou operu podivuhodného jména Anna Bolena, jak obvyklo u italských přepisů jmen. Dalším příběhem v operní řadě z anglických dějin byla právně rovněž sporná exekuce Marie Stuartovny z vůle oné slavné Anniny dcery. Opera se jmenuje italsky stejně podivuhodně Maria Stuarda.

   Tu prvou z trilogie jsem viděl v troufám si říci nedostižném představení Wiener Staatsoper s Andulkou Netrebkovic v titulní roli a Elinou Garančou v roli její dvorní dámy, sokyně v lásce a příští královny Jane Seymour. Mám ji na dvd a příští rok si ji dáme u nás jako bytovou operu. Právě tehdy jsem zahořel nehynoucí náklonností k Elině a nevynechávám jedinou příležitost ji v opeře, či na koncertu vidět. Za chvíli uvidíte, jaká byla v této opeře. Letos jsem si dopřál toho luxusu vynaložit tři tisícovky za první řadu na jejím pražském podzimním koncertu a pak několik dnů nebudu spát. A druhý díl trilogie v Met nevýslovně skvěle sehrála a zazpívala další královna světové opery Joyce DiDonato jako Mary Stuart.

   Hrabě Essex měl pozoruhodný původ, jeho prababička z matčiny strany byla Mary Boleyn, sestra nešťastné královny Anny, a byl tedy prasynovcem své královské milenky. Za slovem milenka nelze zřejmě vidět žádnou erotiku, nýbrž spíš oblíbenství. Přesnější by bylo říkat, že byl jejím milcem. Alžběta byla o 23 let starší a v době, kdy se odehrává naše drama už byla 68 letá a dosti sešlá. Troufám si říci, že si oba hezky povídali a Robert jí večer četl z anglikánské bible, nebo vyprávěl pohádky o zelených rukávcích.

  Kdyby vám kdokoli vykládal včetně Donizettiho a jeho libretisty, že v příběhu šlo o nevěru a s tím spojenou pomstu zhrzené Alžběty podloženou legitimním nálezem nejvyššího soudního orgánu, parlamentu, o spiknutí, věřte, že jde jen o básnickou licenci s ohledem na dobu plnou romantismu v hudbě i literatuře a výtvarném umění. Robert byl jako každý zpovykaný mladík hrdopýšek sklízející díky vztahu ke královně samá privilegia a výnosné výhody. Každému musí být jasné, že si tím mezi anglickou šlechtou nedobyl sympatií.

   Zejména lezl hrdlem klanu Cecilů, jejichž všeho schopný výhonek jménem William Cecil, prvý hrabě z Exeteru sloužil po smrti svého otce, prvého hraběte z Burghley, královně jako kancléř, neboli muž ouřada vhodný pro každou špinavou práci,.

   Vězte tedy, že Robert byl vyslán s vojskem do Irska a po návratu ostře kritizován královnou i šlechtou za nevýhodnou a nežádoucí dohodu s povstalci. Poté mu královna neprodloužila výhodný monopol na výnosný obchod s bílým vínem a nato milý Robert prokazatelně kul pikle za účelem svržení královny, takže žádné neviňátko nebyl a zřejmě byl odsouzen právem. Opera vůbec nepracuje s těmito fakty a královna zde pouze hodnotí ochladnutí vztahů a jím měří své odhodlání rozsudek parlamentu podepsat a tím Roberta vydat katu.

   V závěru po Robertově stětí Alžběta vyhlašuje, že králem po ní bude skotský král Jakub VI., jediný, kdo měl prokazatelnou rodovou vazbu na Tudorovce. Nato klesá k zemi, jako kdyby zemřela. Leč ještě žila dva roky v osamění a smutném stáří stále vzpomínajíc na Roberta. I v tom je opera mimo realitu.

   A dalším historickým lapsem je použití britské hymny v předehře, vznik Velké Británie se datuje až rokem 1707 a píseň God Save the King hrána veřejně s úspěchem Jiřímu I. až v roce 1749 a hymnou se stala až počátkem 19. století, tedy zhruba těsně předtím, než byla složena tato opera. V době Essexovy aféry ještě neexistovala.

   Tak se tedy podívejme na náš děj a trvám na tom, že je mimo historické skutečnosti, plytký a  a po většinu času romanticky užvaněný. Nejužvaněnější je přitom Robert, který se dle dobového romantického vzorce dokáže litovat vskutku srdceryvně, přirovnávaje se k antickým hrdinům a domnívaje se, že jeho smrtí se zastaví svět. Alžběta se také stále potácí v návalech emocí mezi touhou po pomstě a po milenci. Žádné věcné otázky neřeší a prakticky stále lká především nad sebou a Robertem, jehož přece musí dát popravit, neb ji už nemiluje. Pozoruhodné je, že jí jako důkaz lásky bude stačit prsten, který Robertovi věnovala a nakonec jí ho nese sokyně Sára z Nottinghamu v poslední chvíli a přizná svůj vztah.

   Další pozoruhodností je, že Robert a Sára ke konzumaci své lásky nedospěli, oč tedy vlastně jde? Jde o zradu myšlenkami. To je pravá romantika. A Robertův věrný přítel vévoda z Nottinghamu, který se ho zastává přede všemi, má jej pojednou za nejhoršího lotra, jakmile zjistí onen myšlenkový přečin své ženy a brání tomu, aby Sára předložila královně důkaz, který by vedl k omilostnění Robertově. Všichni jsou tady Othellové a jediná Desdemona je Sára. Žádný Jago, oni si svou umanutostí vystačí.

   Jednou z vrcholných scén je konflikt manželů Nottinghamových, občas zabíraný kamerou velmi zblízka. Tady Mariusz Kwiecen s Elinou Garančou sehráli skvělé divadlo a zpívali naplno na samé hranici možností. Oba jsou velmi sympatičtí a krásní lidé, což se skvěle ukázalo v přestávkovém rozhovoru ještě před onou manželskou scénou. Oba v rodné řeči pozdravili diváky hovoříce předtím plynně anglicky a blýskajíce žertovnýma a inteligentníma očima. Opera končí znameními, že Robertova hlava padla a královna má závěrečnou řeč, kde dosti pitomě a proti všem zvyklostem ustanovuje Jakuba králem, jak již praveno a padá na zem před modelem svého skutečného sarkofágu, demonstrujíc tak svůj odchod ze světa.

   Výše řečené nic nemění na tom, že hudbu, pěvecké a herecké výkony a scénu a výpravu jsem shledal na té nejvyšší úrovni. Vše se odehrávalo trochu jako v dobovém divadle, kde se kolem scény v ochozech neustále pohybují renesančně oblečení lidé jako diváci.

Sondra Radvanovsky v představení skutečně zářila jako hlavní postava, Robert Matthewa Polenzaniho byl opravdovým smutným hrdinou s hlasem chvíli Gigliho a chvíli del Monaka, Kwiecen jako Nottingham v roli věrného přítele i zrazeného manžela byl chvíli jako Oněgin, chvíli jako Des Grieux a chvíli jako Otello. Garanča jako Sára byla ozdobou představení po všech stránkách.

   Později mi došlo, že ona jediná měla roli napsánu věrohodně a uměřeně. Zamilovaná vdaná žena, jež byla do manželství vmanévrována dle dobových zvyků, žena věřící, jež si uvědomuje, jakou chybu dělá, ale pro milého je schopna udělat cokoli, aby jej zachránila, až po rozhodnutí, že vztah ukončí a vše vůkol půjde po staru. Asi nejsem objektivní, ale Elina je ve světové opeře mou živou vodou. Takže jasně vidíte, že mě nemůže nic rozházet a rozladit a zase jsem si to do sytosti užil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | pátek 29.4.2016 7:00 | karma článku: 12,00 | přečteno: 150x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.