Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Olympiáda den po dni díl 2

Včera jsem opomněl do neděle zařadit ženský silniční cyklistický závod a hned to napravuji. A díky časovému posunu mám problém s určením, kdy k danému závodu vlastně došlo.

    Den čtvrtý, pondělí 8. srpna

 Ženy také jedou svůj silniční závod, o 100km kratší na stejné trati a v závěru se stane totéž, vedoucí Nizozemka spadne ve sjezdu a vypadá to, že tohle nemohla přežít. Leč v nemocnici se probere a je naštěstí až na řadu zranění v pořádku. Vyhraje její reprezentační kolegyně a je to zase závod jako zvon.

    K lepší orientaci v čase bych musel pracně hledat na internetu, ale to není třeba, nepíšu kroniku a má forma je zcela volná. Od nynějška budu psát, jak událost zaznamenám a soustředím se na děj a lidi, nikoli na čas.

   A dosti chaotická česká televize mi moc nepomáhá, skáče od sportu ke sportu bez ohledu na to, co zajímavého se kde děje. Chápu, že se soustřeďuje na naše sportovce, ale její skokový přístup se mi nelíbí. A myšlenka olympijských parků mi sice připadá vynikající, leč střihy do nich jen otravují a odvádějí pozornost od reality v Riu. Už vůbec se mi už nelíbí mluva komentátorů, k čemuž se dostanu někdy příště.

      Nadlidský Peaty vyhraje v dalším světovém rekordu prsařskou stovku a další plavecká osobnost, o níž ještě uslyšíme, Katie Ledecky, americká dcerka z rodiny českých únorových emigrantů, po stříbru v krátké štafetě vyhraje jednu ze svých očekávaných zlatých na čtyřstovce volným způsobem taktéž ve světovém rekordu. Je možné, že ještě získá čtyři další zlata. Katinka se kvalifikuje do dalšího finále, ale totéž se už nepovede plavecké legendě ze Zimbabwe, Coventry, jejíž kariéra už zřejmě končí.

   Kostelecký v brokové střelbě zvané trap nedokáže získat medaili jako před 4 lety. Nuda u stolního tenisu, když hrají obranářky. Podobná nuda u šermu, neb ten vypadá úplně jinak než ve Třech mušketýrech. Neznalý divák vůbec nepozná zásah a není schopen ocenit ono bezhlavé píchání do vzduchu před sebou. Nebýt nyní světelné signalizace, nic netušíme.

   Jezdecká soutěž všestranné způsobilosti pokračuje snad nejkrásnějším závodem – cross country na těžké trati, jež některé koně dost utahá a překvapení stíhají překvapení a změny pořadí na běžícím pásu. Některé sledy překážek jsou třeba ve vodě, jiné těsně za sebou, ale elegance pohybu koní a jezdců a zpomalené záběry přechodu přes překážky jsou oslavou tohoto sportu. Zítra ještě parkúr, jehož první kolo rozhodne o pořadí družstev a druhé o jednotlivcích.

   Gymnasté končí soutěž družstev, úplně vyhoří favorité Američané a Číňané. Nenápadní a usilovní Japonci spolehlivě dokráčejí k překvapivému vítězství následováni neméně překvapivě Rusy, jejichž dávná sláva a kvalita je už léta v nedohlednu. Jsou zde také Brazilci, poprvé se probojují do soutěže, leč jejich výkonnost na nejlepší nestačí.

   Den pátý, úterý 9. srpna

   Katinka má další zlatou ze stometrového znaku a spolu s milou a usměvavou Katie Ledecky je mou hvězdou her. Katinčin manžel se divoce raduje a ona po závodě udělá z prstů srdíčko směrem k němu. To bude dnes pěkný večer.

   Němci dodnes stejně jako my ještě nezískali žádnou medaili. To se ještě dnes změní, v závěrečném parkúru soutěže všestranné způsobilosti vyhraje zlato po Londýně i v Riu Michael Jung na šestnáctiletém koni Sam FBW a ještě získá stříbro německé družstvo. Bronz získá 50 letý dříve Australan, nyní Američan Dutton. Tohle je sport pro každého trochu zdravého a vytrvalého. Jen to chce dobrého koně a notnou kliku.

   Tenistky dělají radost, oba páry ve čtyřhře postoupí do čtvrtfinále, což znamená, že už neuvidím jednu z krásek her Kanaďanku Eugenii Bouchard (1994). Kvitová dokáže v těžkém utkání vyřadit nepříjemnou Rusku Makarovovou, která ji naposled 3x porazila, nejnepříjemnější to bylo ve Wimbledonu. Mezi posledními osmi ji zřejmě čeká světová jednička Serena Williams, to bude tenis. Ale když tohle dokončuji, ještě Serenino osmifinále nezačalo. Dost riskuji. Avšak nedopouštím se takového idiotství jako komentátor zápasu Petry Kvitové, který nejméně dvakrát reaguje na příznivý vývoj zcela špatným odhadem, neb přání je otcem myšlenky. Radovat se ještě před tím, než dopadne poslední míček, je zejména v tenisu neprozíravé. Už jsme viděli mnohokrát zvraty při 40:0 a mečbolu.

     A protože jsem u televize vydržel, mohu dodat, že nečekané se stalo skutkem, který promptně doplňuji. Prvotřídní překvapení, Ukrajinka Svitolina Serenu porazila ve dvou setech a nastoupí proti Kvitové. Pro Petru možná příznivější situace

   Ženská haka nebude, ragby vyhrají nad sousedními Novozélanďankami Australanky. Pěkné je utkání v pozemním hokeji mezi Němci a Indy, kde jde o tradiční národní sport. Němci vstřelí vítěznou branku pár vteřin před koncem a Indové, po celý zápas lepší, jsou na infarkt. Náš Gebas na kajaku na divoké vodě čtvrtý, což je nejlepší výsledek za dvacet let od Pollertova stříbra v Atlantě.

  V šermu šavlí se do finále probojuje Ruska Velikaja, tupý komentátor ji neustále nazývá Veliká, což je sice správný překlad, ale úplně špatná výslovnost.

  Brazilští fotbalisté si koledují, druhá remíza může znamenat i jejich nepostup ze skupiny. Na domácí olympiádě!!! Ve volejbalu Italové porazí Francouze nečekaně hladce 3:0, což je hořká pilulka.

   To, co včera muži, nyní v gymnastice absolvují ženy. Ceněnou týmovou soutěž plnou krásných výkonů a sem tam i dívek, vyhrají Američanky před Ruskami a Číňankami a já poté, co jsem viděl výkony vítězek, doporučuji, abyste si pozítří udělali čas a podívali se na čtyřboj a pak na soutěž jednotlivkyň na nářadí, neb to, co předvádějí Američanky, je asi nejlepší gymnastika v historii. Vyhrály na všech nářadích a porazily Rusky o osm bodů, což se rovná dvaceti koňským délkám v Grand National. Co se sem nevešlo, už přidám ke středě.

  A na závěr, už zase nás všichni zradili a prodali, Sáblíkové sportovní arbitráž nepovolí start v cyklistické časovce. Další Mnichov. Proti všem, blaničtí rytíři z hory ven. Celý problém je v tom, že nějaký blbec špatně překládal a další blbci od novin to rozmazávali dva měsíce a nakonec si jeden ambiciózní právník udělá z kauzy jméno a zblbne všechny kolem sebe, jak to vyhraje. A to žvanění po arbitráži s podporou televize, která také skočila na kauzu jako ten nejpitomější bulvár.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 11.8.2016 7:00 | karma článku: 13,62 | přečteno: 184x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Traktorista nezvládl projet zatáčku, proboural se zdí rodinného domu

10. května 2024  9:39

Traktor narazil ve čtvrtek odpoledne do rodinného domu v Libštátu na Semilsku a prorazil jeho zeď....

V podezřelých časopisech publikoval i Havlíček. Nejsou predátorské, hájí se

10. května 2024  8:54,  aktualizováno  9:29

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček zveřejňoval vědecké články v podezřelých...

Policisté našli v pozůstalosti muže kromě registrovaných i 27 nelegálních zbraní

10. května 2024  9:26

V pozůstalosti zemřelého muže zajistili policisté na Jindřichohradecku téměř tři desítky nelegálně...

Slovenská prezidentka Čaputová přijela na „rozlučku“ do Kyjeva

10. května 2024  9:19

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek ráno přicestovala do Kyjeva na návštěvu Ukrajiny....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.