Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje operní kinopřenosy podzimu 2015

Poněkud jsem své zpravodajství zanedbal, ale vysvětlím proč. Minulé dvě sezóny na portálu kinopřenosů zřídili blog a vyzývali veřejnost, aby posílala příspěvky s tím, že nejlepší odmění.

   Psal jsem jen já a jedna šikovná paní a jinak mlčení jehňátek. Dávali mi za to na výběr vždy dvojici lístků na vybrané přenosy, čímž jsem pokryl celou sezónu pro sebe a Hanku, popřípadě maminku, anebo Evičku, šlo-li o balet nebo divadlo.

   Po obě sezóny jsem tak chodil na přenosy zdarma a s uvážením toho, že do Světozoru stojí vstupenka 500 kaček, jsem tak za ty necelé dva roky získal vstupenky v hodnotě asi 24 tisíc a viděl téměř všechno, o co jsem stál. Samozřejmě jsem se snažil, jsa hmotně zainteresován, vždy napsat článek. Loni v létě ta nabídka skončila zřejmě pro naprostý nezájem veřejnosti a stimulace mé neukojitelné hrabivosti klesla k nule. Na sezónu 2015-16 jsem byl nucen koupit si abonmá, tentokrát na levnější záznamy do Oka.

   Ani český invalidní důchodce, jinak královsky placený, si nemůže dovolit chodit na drahé přenosy. A to ještě bude třeba koupit vybrané přenosy z londýnského Národního divadla a Královské shakespearovské společnosti. Až se vnoučata budou ptát, kam jsem to chodil, musím aspoň pro ně a historiky napsat jednoduchý přehled kinopřenosů podzimu 2015. Byla by tu díra v mých kulturních událostech a pak by se v neděli u Moravce všelijak spekulovalo, co jsem to dělal, zda jsem náhodou nepropadl neřesti. Tak se do toho dáme.

   Sezónu otevřel Verdiho Trubadúr ve scéně a režii, již používají řadu let. Představení v těchto kulisách a kostýmech jsem už viděl na Mezzu se Sondrou Radvanovsky v roli Leonory a Marcelem Alvarezem jako Manrikem. Tato opera se strašlivě tragickým a temným dějem, kde se vrší zlá tajemství, a leccos si musíte i domyslet, klade na aktéry vysoké nároky a já jdu jen pro obsazení, jemuž tentokrát vévodí poprvé roli Leonory zpívající Andulka a vedle ní jako hrabě Luna její krajan Dmitrij Hvorostovskij, jenž se oklepal z léčby Hodgkinova syndromu a celá Met ho má za hrdinu dne. Manrika si zazpívá méně známý Korejec Yonghoon Lee a jeho cikánskou matku Azucenu skvělá Ježibaba blahé paměti Dolora Zajick. Jdu na ty prvně jmenované a na Doloru a všichni jsou výteční. Pomalu si zvykněme na Andulku v dramatických rolích, už to nebude nikdy Taťána, ani Markétka, ani Mimi. A její krása stále probleskuje, leč poněkud kulatí. Ale dokud nedoroste nějaká nová zajímavá generace a invenční režisér a odvážný dramaturg, na Trubadúra už nejdu.

  Jako odvážný čin hodnotím své rozhodnutí jít na přelomovou a zcela neortodoxní operu Albana Berga Lulu. Lulu je pro většinu operních diváků sousto nestavitelné, leč lze je chápat jako jeden z modernistických pokusů o jakýsi Gesamtkunstwerk, neb tu nacházíme náročné herectví, příležitost hrát si s obrazy a scénou a dovedně užívat světla a různých efektů. Inscenaci vytvořil tým z loňského uznávaného Šostakovičova Nosu, a kdybych měl hádat, hned bych si na to vsadil. Nebudu zde líčit poměrně komplikovaný děj plný erotických náznaků, mužské hlouposti a ženské vychytralosti a havárií a nakonec rozvalení sociálních vztahů. Není tu žádná kladná postava, snad jedině kromě naivní hraběnky a všechny osudy směřují k nějakému tragickému vyústění a Lulu samozřejmě k násilné smrti.

   Pro jakoukoli sopranistku musí být tato role ohromná zátěž fyzická i psychická a není ve světě asi mnoho těch, které si ji mohou dovolit zpívat. V Met si našli Němku Marlis Petersen, loni Zuzanku ve Figarově svatbě a léta už ji chválí až nekriticky. Já bych ji také pochválil, ale to bych nesměl před časem na Mezzu vidět aspoň části Lulu s Francouzkou Patricií Petibon, darebákem a herečkou od Boha a k tomu ještě s Kanaďankou Barbarou Hannigan, která je opravdu zlobivá holka, dokonalá pohybově a navíc tak krásná žena, až to v roli Lulu může být nebezpečné.

   Uzavřu to poznáním, že o atonální hudbu příkladmo v podobě dalšího Bergova přelomového díla Wozzeck se už zajímat nebudu. Ale tuto Lulu jsem si užil jako příklad a především pozoruhodné divadlo. Je-li Trubadúr považován za dílo s nejasným obsahem, pak je Lulu nesrozumitelnost sama.

   Na Tannhäusera, kterého jsem s radostí viděl živě v ND, a Bohému, viděnou dvakrát s Andulkou, jsem tentokrát nešel.

  Zato jsem se těšil na Kouzelnou flétnu, již dávali na oslavu desátého výročí kinopřenosů z Met ze záznamu z roku 2006. Také zde se nebudu příliš rozepisovat, leč vysoce jsem ocenil režii a scénu a potěšil se fantazií režie a scénografie. Musel jsem se zamyslet nad chudákem už těžce nemocným Mozartem, jenž cítil, že mu ubývá sil a rodina není zajištěna a kamarádovi slíbil singspiel pro jeho lidové divadlo a dřel jako mezek a z toho ztrácejícího se génia vzešel Titus a klarinetový koncert a tato opera a aspoň první část a náčrt Requiem. Už jen ty čtyři věci by stačily k nesmrtelnosti.

   Operu si zřetelně užili všichni a nejvíc snad neodolatelný Papageno Nathana Gunna, jenž se mi už loni moc líbil jako partner Renée Fleming ve Veselé vdově. A poslouchaje pěkný a jemný přednes čínské sopranistky Ying Huang v roli Paminy, umínil jsem si, že zajdu u nás do Staváku na Flétnu a potěším oko i ducha Máří Fajtovou a srovnám naši scénickou tvořivost. Bude to těžké, Met nasadila laťku hodně vysoko, ale protože my máme Máří, odpustím našim leccos.

   Tak jsem si užíval podzimu 2015 v opeře v kině, avšak dominantním zážitkem byla Norma v SOpce, jak jistě víte, neb mě pečlivě sledujete.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | úterý 19.1.2016 7:00 | karma článku: 5,82 | přečteno: 144x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.