Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má bytová opera, ročník prvý, představení prvé

Po loňské šárecké opeře Čert a Káča jsme si u piva  říkali, že by bylo pěkné zhlédnout třeba Carmen s Elinou Garančou, již jsem označil za nejlepší, kterou jsem kdy viděl.

   Pozvat dámy, připravit občerstvení a naplánovat to jako opravdovou návštěvu divadla s poučným povídáním předem a s přestávkami na občerstvení a s nezbytnými intelektuálními řečmi. Dámám tak předložit krmi duchovní i hmotnou, patřičně je potěšit a dojmout a sklidit za to tolik milou pochvalu slovem, úsměvem i případně políbením a podrbáním za oušky. Pro co jiného má ubohý, starý a tělesně vadný senior žít.

   Ponejprv jsem plánoval promítat Carmen, ale po zralé úvaze jsem usoudil, že mají být ctěna výročí a příležitosti z nich plynoucí. Volba tedy padla na letošní padesáté narozeniny již legendární francouzské sopranistky Natalie Dessay. O důvod víc, víme-li, že jsou to právě dva roky, kdy naposledy vystupovala v opeře. Neúprosné zdraví zasáhlo a Natalie se věnuje už jen šansonu. Natalie je tak zářivý a milý zjev a ještě k tomu rozená komediantka, že musíme první ročník bytové opery otevřít s ní. Ku komplexnímu zážitku jsem právem pořadatele, avšak nikoli proti vůli obecenstva, jež tvořily Hanka a Naďa vybral záznam opery Gaetana Donizettiho Marie, dcera pluku, z Metropolitní opery v roce 2008.

   V tomto půvabném dílku má sopranistka nespočetné množství možností, jak titulní postavu pojednat a jak nejlépe vyjádřit celou stupnici emocí, duševních stavů a situací, v nichž se Marie ocitá. Od žertovné a prostinké dívčiny přes ušlápnutou loutku ve zlaté kleci až po statečné děvče dosáhnuvší své lásky. Hodně stručně si projděme děj a přičiňme patřičné komentáře.

   Pluk francouzských vojáků se před časem ujal děvčátka a staral se o ně, dokud z něho nevyrostla dívka na vdávání. Nyní jsou vojáci posádkou kdesi v hornaté severní Itálii, tzv. jižních Tyrolích (asi za napoleonských válek, jindy to nemohlo dle vzniku opery být) a do děvčete jménem Marie se zahledí pohledný tyrolský venkovan a už je tu láska. Tyroláčka Tonia zpívá Juan Diego Flórez, tak není divu, a Marie je z něho celá nesvá, očka na něm může nechat, avšak kdysi slíbila, že se provdá jen za vojáka z pluku.

   U pluku koná Marie práci markytánky a my ji vidíme, jak pere, žehlí a skládá prádlo, a škrábe hromadu brambor, což přináší scénky neobyčejně výživné, v nichž je Natalie neodolatelná, jak to umí jen ona a její další francouzská kolegyně Patricia Petibon, ještě větší komediantka. Nejbližším přítelem jí je seržant Sulpice, už starší a zkušený voják.

   Tu pojednou se u pluku objeví postarší dáma, jež předloží doklady, že Marie je její neteř urozeného původu a nyní žádá, aby jí byla předána, neb ji čeká zářivá budoucnost. Sulpice se nediví, neb když byla Marie nalezena, byly u ní též podivné indicie. Marie se rozloučí s vojáky, kteří byli celým jejím světem a je tetou odvedena. Tonio se nechá naverbovat, aby se mohl ucházet o Marii, leč je zdrcen tím, že o ni právě přišel. Nyní je přestávka, v níž je na záznamu tradiční rozhovor s aktéry, který vede neodolatelně elegantní Renée Fleming, jež Natalii neméně neodolatelně jmenuje po americku Néédly Dezej.

   U nás v bytové opeře se po konzumaci chlebíčků s pomazánkou z rybiček v průběhu prvého dějství, což v opeře nelze, podává lehká večeře ve formě lívanečků s tvarohem a javorovým sirupem, popřípadě džemem z černých višní. Je to tu jako v divadlech v době premiéry opery, kdy se vybraná společnost odebrala z lóží do salónů přes chodbu a tam hodovala, zatímco chátra na galeriích loutala oschlý chléb a lemtala laciné víno.

   A už jedeme dál. Marie ve zlaté kleci pomalu a opět přepůvabně nemotorně zvládá přerod z ošklivého káčátka v urozenou slečnu, jež umí zpívat a vůbec důstojně vystupovat. Nutno říci, že jí to k našemu pobavení moc nejde a útěchou jí je jen Sulpice, jenž odešel do civilu a slouží nyní na zámku. Teta je neprosto dokonale ohavná a nesympatická anglická lady a nakonec má dojít k svatbě Marie a jakéhosi šlechtického synka. Marie smutně vzpomíná na zlaté vojenské časy a probírá se přitom dárky, jež dostala na rozloučenou.

   Tu se schyluje k oné svatbě, avšak jako zázrakem se zjeví vojáci v čele s Toniem už jako důstojníkem a ten tetě vysvětlí, že se nalezly doklady, že ona je vlastně Mariinou matkou a jistě nestojí o skandál. Tonio si Marii žádá pro sebe a nakonec to dopadne dobře. Aspoň je zvykem považovat svatbu za dobrý konec. To je už taková tradice. Juan Diego si neodpustí svá proslavená vysoká c a Natalie si lehounce operou poletuje, tu ve vojenském táboře, tu v salónu a přitom nádherně a s citem zpívá a zdobí, jak tehdy obvyklo, jako kdyby to byla samozřejmost. A my můžeme jen litovat, že ji už uvidíme jen na starších nahrávkách, jichž je naštěstí dost.

  Užili jsme si to vrchovatě a ještě k tomu polechtali chuťové pohárky. Naďa lechtala čajem Rooibos a ostatní stylově francouzským Merlotem docela slušné jakosti. Optal jsem se dam, zda mají radost a ony mě ujistily, že ano a nebyla to jen zdvořilost. Na to jsem prohlásil, že já mám radost největší z jejich radosti.

   Naďa po opeře musela hned odejít a já jsem ještě Hance stihl přehrát kouzelné video na Youtube, kde sedmnáctiletá Markéta Janoušková spolu s patnáctiletým Janem Mráčkem hrají na Hudečkově koncertě v roce 2006 první větu Bachova houslového dvojkoncertu: https://www.youtube.com/watch?v=bnHiJPnWTQA. Tak nějak se Eliška Přemyslovna koukala na Jana Lucemburského, když ho viděla poprvé. A už je tam ten pověstný Markétin úsměv. To si určitě pusťte.

   A taky si pusťte slavnou árii z opery, kde je Natalie neodolatelná: https://www.youtube.com/watch?v=Ijdii2A5cCw. A současně se podívejte, jak totéž v televizním koncertu zpívala nejkrásnější pěvkyně, která kdy žila, Andulka Moffo: https://www.youtube.com/watch?v=C7Cg3Atsogg. Jak je to jiné a nikoli tou italštinou oproti originální francouzštině. A celou operu máte tady: https://www.youtube.com/watch?v=lT1q_s88yyU. Našel jsem ji ve stejném obsazení hlavních rolí, ale z Vídně. Nejdůležitější je, že scéna je shodná a Natalie s Juanem Diegem zde perlí také jako islandské gejzíry.

   Tradice založena a letos uspořádám představení ještě jednou. Vše se dovíte v další zprávě. Počítám s tím, že se vytvoří Kruh přátel bytové opery, který se bude scházet přibližně třikrát až čtyřikrát ročně a může se také domluvit, že vyrazí na operu do divadla.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | pondělí 26.10.2015 7:00 | karma článku: 5,82 | přečteno: 103x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.