Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čtyři roční doby s Markétou v Atriu

Tentokrát jsem esej nenapsal hned druhý den, neb jsem čekal na včerejší vystoupení Španělů s tímtéž Piazzolovým Cuatro Estaciones Porteňas (Čtvero ročních dob v Buenos Aires) na Pražském jaru.

   To porteňas nevypadá jako Buenos Aires, avšak vezměte na vědomí, že se to týká přístavu, takže by se to mělo překládat jako přístavní a obyvatelé města jako Přístaváci podobně jako Pražáci, nebo Černomosťáci (španělsky Negropontas). Neznáme místní zvyky.

   Otevřeně nutno přiznat, že mě vzhledem k mému vztahu k Markétě Janouškové nelze považovat za zcela objektivního. Leč snažím se, neb lhaní si do kapsy neposlouží ničemu a nikomu, nejméně té naší zázračné dívce. Srovnávat mohu jen sólistky, nikoli celkový zvuk, neb v Atriu hrálo komorní seskupení North Czech Capella (NCC), jehož jádro, jak již z loňského Jimlína známo, sestává z hráčů Severočeské filharmonie Teplice. Zato v Rudolfinu bohatý zvuk tvořil celý orchestr přibližně mozartovské velikosti. To neznamená, že by NCC nepodávala barvitý výkon, jen uvádím odlišnosti.

   V Rudolfinu na Pražském jaru španělští Orquestra de Cadaqués a s nimi mezinárodně známější a o 4 roky starší Leticia Moreno. Přesně ten typ nádherné Španělky, jichž v literatuře plno, trochu Dulcinea, trochu Carmen (to trochu víc). Dokonalou postavu dokonale obepínající červené šaty a dlouhé hnědé vlasy do ohonu. Pokud jde o tuto stránku, komentátor již dále nekomentuje. Každý znalec i znalkyně si sami najdou na internetu.

   Pokud jde o hru, obě byly vynikající a plně srovnatelné. Možná Leticia sem tam přidala pár ozdob. Čekal jsem však pálivější směs, pokud jde o pohyb a řeč těla. Řekl bych, že byla velmi soustředěná a překvapivě uměřená. Zato Markéta používala všech svých nonverbálních kouzel počínaje úsměvy na housle, noty a obecenstvo, přes posmutnělá zhasínající očka, až po rázné pohyby rukou. Oproti Jimlínu méně tančí, což bych přičítal novému koberci na pódiu, který brání skluzu tak důležitému u tanga. U Leticie jsem se zvláště soustředil na de fallovský přídavek, neb, jak již obvyklo, sólisté při přídavku jsou uvolněnější a často strhnou obecenstvo více než hlavním programem. Avšak podrobnosti až v rámci eseje o Pražském jaru, kde mnohé zde řečené převezmu.

   Jisto je, že se těším, až se tu Leticia objeví znovu a uslyším i jinou hudební oblast, třeba francouzskou. Ta by jí sedla. I samotná její krása je důvodem k návštěvě koncertu. Ovšem pokud jde o tuto stránku, ta naše holka zůstává nejmilejší hudebnicí na celičkém světě. Její krása je něžná a inspirující, kdežto Leticiina znepokojující.

  Koncertu předchází má akce sledující co nejhojnější návštěvu, což vedlo k tomu, že přišel i pan Švrček z firmy, s níž máme v domě jisté odborné plány a má vynikající lékařka přes vodovodní instalaci s manželem. A jsem rád, že se přidala i dobrá duše a významný vlastník z našeho domu Josef Knobloch. Když už je řeč o jménech, uvedu všechny. Jenda Jiřička s paní a kamarádkou, Hanka Chylíková, Naďa Fuková, Vacek Jan i Václav, Čepelákovi a zkraje uvedení noví členové Klubu přátel Markéty Janouškové.

   Druhým důvodem, proč jsme se tu sešli, je nejen hudba, ale i blížící se Markétiny narozeniny s nulou na konci. Máme v plánu dát jí dárečky (Bachův životopis od Christopha Wolffa a CD Ukolébavky Pavla Jurkoviče zpívané božským hlasem a citem Hanky Blažíkové za pomoci Tomáše Krále a za doprovodu klavíru Iva Kahánka a flétny Jany Semerádové. K té desce dodávám i doprovodnou historku:

„Podle posledních vědeckých poznatků každá mladá houslistka musí hodně spát. Tak tedy, milá Markétko, pomodlit, vyčurat, narychtovat sošku té malé houslistky na nočním stolku, přečíst tři stránky Bachova životopisu, pustit ukolébavky a za chvíli spát. Pak to bude hrát samo.“

Jak vidíte, myslím na všechno. Po cestě na koncert vyzvedneme s Josefem, tvoříce černomostskou frakci Klubu, poblíž stanice Lipanská v malém květinářství objednanou kytici ze tří oranžových lilií. A jako obvykle dorazíme hodně včas a dáváme si pivo a postupně chodí členové Klubu a podepisují se na přání, jež vlepujeme do knihy a já každému přiděluji místa v první a druhé řadě, která nám naše hodné Atrium laskavě rezervuje. A u stolu s námi k mé radosti sedí milá a sličná zde pracující studentka (dnes má volno, ale zašla se sem učit- nejen sličná, ale i pilná.. ten, který si ji vezme), již jsem dosud nepochopitelně považoval za Hanku a zjistiv, že je Anna, pokorně se omlouvám a k její radosti ji nazývám Andulkou, což, jak víte, je můj zvyk počínaje tou Netrebkovic holkou přes houslistku Veverkovou až po Annu proletářku.

   NCC v prvé části koncertu v souladu s dnešní programovou linkou odehraje Le quattro stagioni Antonia Vivaldiho. Neprošli žádným výcvikem v oboru poučené interpretace a ani nástroje nemají historické, takže koncerty znějí trochu romanticky, avšak oni netvrdí, že dodržují dobové zvyklosti. Ostatně já, coby pravidelný návštěvník koncertů souborů, které u nás představují špičku v oboru staré hudby, jsem do jisté míry „zkažen“ a jen tak něco už netoleruji. Vzpomeňte jen na nezdařený nedávný komorní koncert staré hudby vybraných hráčů ČF, kteří mě téměř otrávili. Ale NCC se drží správně při zemi a s pokorou na sebe příliš neupozorňuje s výjimkou sólisty, mezinárodně již ostříleného Tomáše Kadlubiece. Všem se ty slavné koncerty líbí a mně vlastně taky, neb každý je trochu hraje jinak. Naposled před pěti lety Daniel Hope na Dvořákově Praze. Malý přídavek a přestávka.

  Po ní nastane onen zlatý hřeb a děvče nás nejprve potěší krásnými červenými šaty a černým doplňkem v pase a pak nás už těší hrou, o níž jsem už trochu mluvil. Po koncertu noví členové klubu očekávaně u vytržení a někteří mi děkují, jako kdybych to hrál sám. Pak zasedneme v baru a vyčkáváme Markétu, která se převléká z cvičebního úboru do civilu a chystá si věci. Já si mezitím vypíšu témata, na která se chci zeptat, a pak již kladu (zásadně se na otázky neptáme, nýbrž je klademe) a dozvídám se.

   Tu je Markéta vyrušena přítomností jakéhosi italského dirigenta, jehož sem pozval patrně Kadlubiec, který u italského orchestru působí, a jde vyjednávat. To víte, děvče se musí v té Evropě otáčet. Jen z krásy nelze být živa. Nechápu, proč nejsou dotovány krásné mladé houslistky místo biopaliv. Za ty dotace na různá hnízda bych pořídil bachovskou, mozartovskou a beethovenovskou a i francouzskou desku v ohromném celosvětovém nákladu

   Když se vrátí k nám, ohlašuji, že se předávají dárky a vidím radostné oči a povídáme si o dárcích. A já se těším, že napíše, jak se jí to líbí. Jen aby to někam nezašantročila, jako tu mou knihu, již prý nemůže najít (psí voko). Čas se chýlí a postupně jdeme.

 Na druhý den po koncertu dopoledne telefonát a ozve se: „Tady je Markéta Janoušková.“ Kdyby mě v té chvíli měřil můj kardiolog, patrně by se zděsil. Děvče prosí o adresu a říká, že by ráda všem členům Klubu vyjádřila své poděkování a udělala to písemně dle starých dobrých zvyklostí. Koutky očí mých nepochopitelně zvlhly.    

   Posledních několik dnů zpět mnoho příbuzných hudebních událostí, skvělá a krásná houslistka Lisa Batiašvili, Isabelle Faust přehraje celého sólového houslového Bacha, další český skvělý houslový talent Milan Al Ashhab a to ještě mi utekla pro jisté fyziologické obtíže talentovaná houslová dívenka Ludmila Pavlová. Dnes je pátek 31. května a večer bude na Pražském jaru zpívat druhá v pořadí nejmilejších hudebnic světa, Martina Janková. Mnoho souvislostí a mnoho radosti. A já jsem nejradši, když se radují lidé, které jsem přesvědčil, aby šli se mnou. Radost nutno sdíleti, tím se násobí. Za chvíli vyrážím k Anežce.

  

 

 

Autor: Richard Mandelík | pondělí 3.6.2019 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 47x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.