České vrtění českým psem

Zase se ukázalo, že v Česku vrtění psem spolehlivě zabírá. Když vrtěti, tak psem českým.............

  Slavný a nejčastěji jmenovaný a citovaný veřejný činitel, jemuž ještě v době, kdy pouze udílel kvalifikované rady co náměstek ministra, už prezident uděloval řády a bůhví, zda to neudělá i nyní, se proslavil tentokrát jinak. Mezi slepými jednooký byl zase králem a prezident už zase nepřekvapil, že nejprve mluví a pak přemýšlí. Avšak o něm mluvit nechci, on se však ještě na scéně objeví.

   Pokud se rozhodne bulvár někoho politicky i lidsky odrovnat, stačí jen se na něho zaměřit, udělat fotky a zaspekulovat i v rozporu s realitou, či rovnou lhát. Dnes hitem doby není situace v zemi, ale bezvýznamná událost, několik lodí se sešlo, a přestože podle všeho neporušili nic, co platilo v ten den a hodinu, přesto bulvár a s ním mnozí věhlasní strážci demokracie, kteří začasté ani nemluví řádně česky, byli s názorem hotovi, aniž se nad tím trochu zamysleli.

   Především však se nezamyslel onen činitel nad důsledky svého konání. Pokud bylo nezbytné se scházet ještě v noci, a já o tom silně pochybuji, nebere mi rozum, proč se dotyční slézají na vzdáleném a nepohodlném Vyšehradě, kam nutno mít k vjezdu povolení (já pravím, že mít odpovědnost za toto povolení, těm lidem bych je nevydal, neb by mě těžko přesvědčili, že je v zájmu České republiky, aby se sešli ausgerechnet na Vyšehradě). Dodatečné řečičky o tom, že to vlastně nebylo v zavřené restauraci, ale někde v salonku mimo, už jen svědčí o nevěrohodnosti účastníků. Nepochopitelné je, proč se nesešli na ministerstvu, nebo v Poslanecké sněmovně, kterou řada politických stran zde zastoupených, bezplatně používá mimo poslaneckou práci k politickým jednáním i mimoparlamentní povahy, anebo klidně u někoho doma. Kdo z vás by se takto drbal levou rukou za pravým uchem?

   Avšak v okamžiku, kdy mnozí neudrželi moč, ani stolici a vyslovili bez uvážení svůj soud (u opozice mě to nepřekvapuje, každý bič se hodí a zde přímo vnucen do ruky), bylo mi jasné, že v souladu se zdejší politickou kulturou už necouvnou a ústa jejich mravná budou žvásty o pití vody a vína přetékati. Politik tak popraven předem. A to, že dotyčný ministr dojde s chladnou hlavou k tomu, že nic nespáchal, je také příznačné.

  Bez ohledu na to, že si nepřeji, aby media odstřelovala veřejně činné osoby dle libosti, musím se postavit za zásadu u nás málokdy dodržovanou. Politik, který byť jen zavdá důvod ke spekulacím o své bezúhonnosti a on zde svým pozdějším žvaněním a přidáváním okolností k příběhu, zavdal nadmíru, má odejít, ale mělo by se mu poté, co je případně očištěn, dostat přiměřené satisfakce.

   V politice jsem se také pohyboval a jsem si jist, že by mě ani nenapadlo podobným způsobem si říkat o skandál, neb bych ho předvídal. Trocha zdravého rozumu bývala měla panu ministru napovědět. Je udivující, jak mnozí veřejní činitelé, které díky jejich vzdělání a zkušenostem nelze podezírat z hlouposti, dokážou svou pověst znehodnotit.

   Ten v podstatě, jak již svrchu řečeno, bezvýznamný příběh, se jistě bude vracet a probírat. Avšak ještě nevíme, co provede v Lánech zeměpán, který se sice tváří, že vyhoví, ale v minulosti již mnohé z řečeného popřel, či odepřel. To je podle mě větším ohrožením demokratické kultury.

   Ukáže se však, že Praha správně spustí přestupkové řízení, v jehož rámci bude vše vyšetřováno. To může být dosti zábavné.

  

Autor: Richard Mandelík | pondělí 26.10.2020 7:00 | karma článku: 12,92 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74