Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žiju si svůj život, no a co?!

Je mi 29 a nemám dítě. No a co? Ptá se bloggerka Vladana Malá. A píše o tom, že jí zatím neláká oblékat od dětí poblinkané tepláky. A taky, jak ji hrozně štve, když směrem k její osobě „dětné“ kamarádky vedou podivné řeči na téma, kdy už?  Vladana Malá se ptá úplně správně. Ale – možná - až bude o něco starší a dítě/děti porodí, anebo taky ne, pozná, že problém je v něčem jiném. Já osobně bych její „konkrétní“ výkřik o bezdětnosti zaměnila za obecné konstatování: Žiju si svůj život a vy se starejte o ten váš. A šmitec.    

Nevidím Vladaně do hlavy a nechci jí nic podsouvat, ale její slova vyvolávají dojem, že bezdětný stav vnímá jako problém. Lépe řečeno nikoli bezdětný stav (který snad bude moci změnit, až se pro to sama rozhodne), ale to, jak ji vidí okolí.  

Jenže, Vladano, v každé životní situaci se najde někdo, kdo pokládá „nepříjemné“ otázky a „vede podivné řeči“:

K Tobě bezdětné: Kdy už konečně? Tik, tak, tik, tak (vždyť jsou o tom celé dva díly Bridget Jonesové).

Ke mně s jedním dítětem: Tak kdy bude druhé? Přeci nechceš to chuďátko učinit jedináčkem?

K mé kamarádce, co neposílá děti do školky: Proboha, oni nechodí do školky? Víš, o co je ochuzuješ? Upíráš jim kolektiv!

K mé sousedce: Ty máš chůvu? To já bych nikdy dítě chůvě nesvěřila.

K mé známé: Ty nechodíš cvičit? A to ti nevadí, že máš celulitidu?

K mé sestřenici: Ty ses vrátila po třech měsících po porodu do práce? A to ti není toho chudáčka malého líto?        

V těch otázkách se ale neskrývá problém dotazovaných, tedy těch, co mají dětí málo, moc, žádné, nesportují nebo budují kariéru. Je to problém, těch, co se ptají. Oni se vlastně snaží  získat odpověď na otázku: žiju já dobře SVUJ život? Protože, když je začne dotazovaný hystericky přesvědčovat třeba zrovna o tom, že chce studovat, pracovat, kdepak dítě, brrr, tak tiše zamnou rukama a pomyslí si: Jo, závidíš mi rodinu a vedeš blbý řeči o kariéře …  Anebo přesně naopak.   

Když se cítíme spokojení a jsme přesvědčeni, že vedeme fajn život, nepotřebujeme si tuto skutečnost neustále potvrzovat u okolí tak, že se budeme poměřovat počtem dětí, chův či lekcí jógy. A je nám úplně fuk, jestli naše kamarádky, známé, kolegyně chodí doma v umaštěných teplákách, na jehlových podpatcích, nebo se rozhodly nemít děti a žít pro sebe, práci, nebo svého muže. Ctíme a respektujeme jejich rozhodnutí zařídit si život podle svého. Aniž bychom je otravovali netaktními dotazy. 

Když si totiž člověk žije svůj vlastní život s chutí a nestydí se za něj, pak nad podobnými vyčítači a tazateli jen mávne rukou. Kdo však ještě hledá sám sebe, vzteky rudne a křičí do světa: já si budu žít po svém, a budu, a budu a budu. A občas mrskne bláto i na „bělostné prádlo“, které je v tom celkem nevinně. Přitom místo ujišťování okolí „o žití vlastního života“, ho prostě stačí žít. (Pro rýpavé: sama, zvládám teorii docela dobře, v praxi to ale občas zaskřípe :-))

A pokud vám někdo bude jako bezdětné vyprávět hodinu o kojení? Příště už s ním na kafe nechoďte, anebo – jste-li dost asertivní - prostě řekněte: Hele „hoď tam jinej večerník“.

Vždyť stejně bychom to udělali i v případě, kdyby nás - ryze městské lidi - chovatel koní donekonečna poučoval, jak se jim ořezávají kopyta. Nebo ne?         

A ještě si neodpustím příklad ze života: Má kamarádka porodila dvojčata. Já byla tehdy bezdětná. Pravidelně jsme se scházely a vyprávěly si o všem možném. O dětech ale nikdy nemluvila. Jenže mě to zajímalo a tak jsem se jí jednou zeptala: proč vlastně nikdy nic neřekneš o synech? Jak rostou, jestli už si něco bručej a tak? A ona mi tehdy odpověděla: Vždycky mě děsně štvaly ty matky, co žvanily jen o tom, že Pepíčkovi narostl zub. Tak proto.

Asi mám štěstí na lidi kolem sebe, většina jich je stejně taktních a fajn, jako tahle máma dvojčat. (Protože ona si tenkrát nebyla jistá, jestli bych je nechtěla taky a zda "by mě neučinila smutnou". A tak čekala až se optám sama.) A s těmi druhými se ráda zastavím na kus řeči, ale kamarády si z nich nedělám. A oni pochopitelně ze mě taky ne. 

 

 

     

 

Autor: Klára Mandausová | čtvrtek 7.2.2008 8:30 | karma článku: 34,62 | přečteno: 2739x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3793x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky