Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psychické sádlo

Slyšeli jste někdy od někoho: jéé, tobě ale narostl zadek? Já jo. A dodnes mi ta nevinně a nijak ve zlém vyřčená věta straší v hlavě. Přestože už vím, že nemá pro život žádný význam a dávno se jí vysmívám, ta potvora ve mně dřímá a snaží se mi občas velet.    

Poprvé jsem poznámku směrem ke svému pozadí vyslechla, když mi bylo tuším tak třináct, čtrnáct. Do té doby jsem, jestli si dobře pamatuju, tloušťku či hubenost svou ani cizí moc nevnímala. Žilo se mi v mém ani příliš hubeném, ani nijak tlustém těle dobře. A najednou, po prázdninách u babičky vyplněných lenošením a návštěvami cukráren, rozčíslo můj život, kde neexistovaly váhy, tohle oznámení jako blesk.

Cože? Tak já mám velkej zadek, jo?

Můj telecí pubertální mozek to zaskočilo. Ale protože tehdy nebyly časopisy s modelkami a dietami, neb soudružky veřejně svoje míry nepitvaly, výtku jsem zasunula hluboko přehluboko a směrem k světu hrdě hodila hlavou: no a? Velkej zadek, taky zadek.

Jenže to hozené plevelné semínko se chytlo a čekalo na správný čas, aby mohlo vykvést do nezničitelného bolševníku velkolepého.  Rostliny, co se rozrůstá, ničí okolí a než se jí zbavíte, trvá to roky, jestli se to vůbec povede.  

Začala jsem jezdit na gympl, učení přibylo a já občas nestihla zajít ani na oběd. Hubla jsem a zalíbilo se mi to. Ty jsi ale štíhlá, slýchávala jsem. To byla satisfakce pro telecí adolescentní uši! A pak jsem najednou měla při sto sedmdesáti centimetrech čtyřicet pět kilo. A když jsem snědla k večeři jablko, šla jsem se projít, protože bych se přeci obalila těmi odpornými tukovými polštáři …

Jelikož o anorexii a bulimii se toho ještě moc nevědělo, nezkoumali mě proto jako ohrožený druh. Jen rodiče zahartusili a rázný třídní učitel pohrozil, že mě takhle hubenou nepustí k maturitě.

Dobře to tenkrát dopadlo. Zatím se držím, čtyřicet pět už nemám :-)

A proč to všechno píšu? Protože jsem viděla obrázky slečen, co vyhrály nějakou soutěž modelek a byly příšerně hubené. A protože se pak všude psalo, jak tenhle zvrhlý módní průmysl mrzačí mladé dívenky a vyrábí z nich kostřičky. To je pravda pravdoucí. Jenže to není zdaleka jen on. To, že někdo chorobně sleduje svoji váhu, po každé vydatnější večeři pláče před zrcadlem a počítá víc či míň imaginární špeky, anebo naopak po větě: jsi nějakej hubenej/hubená, vyjí lednici tak dokonale, že zmizí i listové těsto, tak za tím zdaleka nemusí být jen touha podobat se vyretušovaným obrázkům. 

Za bezhlavým bojem s psychickým sádlem se může skrývat jediná pitomá věta, kterou v nevhodnou dobu vyřkne třeba kamarádka, bratranec, sestra, rodiče, partner …. A která se v hlavě usadí jako mindrák. A ozývá se v ní, i když žádný reálný problém neexistuje. (Aby bylo jasno, za reálný problém považuju siruaci, kdy je tělo tak hubené nebo tlusté, že už zlobí a stávkuje zdraví. Všechno mezitím je zcela věcí vkusu majitele těla.)  

Pamatuju si spolužáka z vejšky, byl to takový ten klasický hubeňour, dlouhý jako lodyha, žádný sval, jen kosti a kůže. Viděla jsem ho, jak stojí v obchodě před zrcadlem, hladí si nervózně boky a mrmlá něco o tom, že musí shodit.

Dobrej fór, povídám, chceš mě naštvat, plácla jsem sama sebe do tehdy už zase ženského zadku.

Myslím to úplně vážně, urazil se.

A pak mi na koleji ukázal fotku, když mu bylo asi osm. Malý tlustý, co tlustý, morbidně obézní chlapeček. Puberta a sport udělala z těla sádelníka – tak na něj pokřikovali - tělo štíhlého muže. Hlava však zůstala zabalená v tuku.

I ve mně občas zašimrá zbytek bolševníku: co ty špeky?

A já mu odpovídám: Trhni si stonkem, žádný nejsou. A i kdyby byly, budu je řešit, až já sama budu  chtít. 

Anebo až mě na ně upozorní můj milý ….?  Chachá, protože kdo nemá kousek tuku v hlavě :-))

  

Autor: Klára Mandausová | pondělí 28.4.2008 9:32 | karma článku: 37,60 | přečteno: 6574x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3793x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky