Nastartujte si chuťové pohárky pro lepší požitek nejen pro degustace vína

Možná vás napadá, jak to vlastně dělají ti profesionálové, že dokáží přesně cítit, vnímat a popsat vůni i chuť tisíce různých vín.

Samozřejmě, určitá část jejich umu je vrozeným talentem, tak jako někdo dokáže napsat píseň nebo třeba hrát skvěle hokej. Ovšem neméně důležitý je i v této oblasti cvik. A právě s trochou cviku, času a trpělivosti se můžete profesionálům alespoň přiblížit. Jak na to?

Důležité je rozhodnutí

Rozhodnutí začít vnímat svět kolem nás všemi smysly a vědomě. Bohužel moderní doba nás nutí využívat především zrak a sluch – rychle zkouknout facebook nebo si poslechnout nejnovější hity na youtube. Jen si ale vzpomeňte, kdy jste naposledy přivoněli k rozkvetlé louce nebo třeba opravdu s plným vědomím vychutnali ranní šálek kávy. Většina lidí totiž na tyto věci nemá čas. Ale k procvičení našich smyslů bude potřeba zpomalit a začít si opravdu vše vychutnávat.

Příště, když si budete připravovat oběd nebo večeři, tak si vyložte všechny suroviny na stůl a jednu po druhé pomalu očichejte. A zkuste se na to opravdu soustředit. Možná se vám dokonce vybaví i nějaké vzpomínky, třeba vůně bramborových placek u babičky v kuchyni nebo šeřík pod okny vaší školky.

"Pokud je vůně či chuť spojená s emocionálním zážitkem, vždy si ji zapamatujete lépe."

Podobný postup pak opakujte i s uvařeným jídlem. Vychutnávejte si ho, zkoumejte jednotlivé nuance chutí a vůní a zkuste o nich také hovořit. Dobrý degustátor nejenom, že dokáže vůně a chuti poznat, on je umí především správně popsat.

A toto cvičení můžete zkoušet kdykoliv, nejenom při jídle. Když budete venku v přírodě, zavřete oči a použijte pouze nos. Zkuste rozlišit a popsat jednotlivé vůně – vůni hlíny, vůni kvetoucí louky, možná vůni čerstvě pokácených stromů nebo třeba vůni hub.

A pak samozřejmě praktikujte i při pití vína. Nalejte si malé množství do skleničky, zakružte a ponořte dovnitř nos. Vnímejte všechny vůně, které na vás působí, a popisujte, co přesně cítíte.

"Nenechte se svazovat konvencemi, no a co, že na etiketě je napsáno aroma citrónu a žlutého melounu. Pokud vám to přijde spíše jako mandarinky a broskev, tak se nebojte to říct."

Dobrou zkouškou jazyka a nosu je také cílená degustace jednotlivých odrůd od více výrobců. Uspořádejte s přáteli takový malý degustační dýchánek. Domluvte se na nějaké odrůdě a každý ať přinese láhev od jiného výrobce. Pak je postupně ochutnávejte a všímejte si různých nuancí v chutích a vůních v rámci jedné odrůdy. Nebo si uspořádejte slepou degustaci, opět ať kamarádi přinesou své oblíbené víno, ale ať zakryjí etiketu. Pak vína ochutnejte, popište a třeba i seřaďte od nejlepšího po nejhorší. Možná budete výsledkem sami překvapeni.

Každopádně jakékoliv cvičení smyslů je ku prospěchu. Nejenom, že vás to donutí v dnešní superrychlé době zpomalit a vědomě žít „tady a teď“, ale zároveň si vytříbíte nos i jazyk a i obyčejný šálek kávy nebo zmrzlina se pro vás mohou stát zajímavým gurmánským zážitkem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Maloňová | úterý 17.5.2016 12:00 | karma článku: 9,80 | přečteno: 201x