Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všichni jsme pro přijetí eura (ale ve „správném“ kursu)

Palcové titulky v některých sdělovacích prostředcích, o odporu českých občanů proti přijetí eura,  které vycházejí z různých průzkumů veřejného mínění, svědčí o tom, že boj mezi příznivci přijetí eura a jejich odpůrci pokračuje...

Mezi příznivce přijetí eura se s důrazem (sobě vlastním)  zařadil prezident Miloš Zeman a znovu tím oživil diskusi na toto téma. Přestože již v roce 2007 tzv. druhá vláda Mirka Topolánka zřídila post národního koordinátora pro zavedení eura, kterým jmenovala bývalého člena bankovní rady České národní banky O.Dědka, o případném termínu  přijetí ještě žádná vláda nerozhodla a zdá se, že to bude až ta vláda příští. Ve zřizování trafik pro zasloužilé (nebo vysloužilé?) politiky (mezi které lze v našich zeměpisných šířkách (s mírnou nadsázkou) zařadit i členy bankovní rady České národní banky) jsme skutečně vysoce kreativní, ale s přijetím příslušného rozhodnutí včetně politické (a osobní) odpovědnosti se samozřejmě nespěchá.

Mezi hlavní odpůrce přijetí eura lze zařadit (ex) prezidenta Václava Klause a tedy i členy bankovní rady, které jmenoval, kteří se k otázce přijetí či nepřijetí eura často a rádi vyjadřují, přestože jim to vůbec nepřísluší. Jako občané mají samozřejmě na svůj názor právo, ale člen bankovní rady není běžný občan a měl by důsledně ctít příslušná ustanovení zákona č.6/1993 Sb. o České národní bance.

Jedním z argumentů proti přijetí eura patří výsledky průzkumů veřejného mínění na toto téma, které odpůrci přijetí často rádi prezentují a které uvádí, že rozhodně pro přijetí eura je u nás pouze cca 6% občanů a dalších cca 16% není proti. Na druhé straně proti přijetí eura se rozhodně vyjadřuje cca 69% obyvatel (ještě vloni to bylo 76%). Na první pohled se zdá, že přání občanů je jasné a politici (a ekonomové), kteří chtějí něco jiného, jdou proti svým občanům.

Spoléhat se na průzkumy veřejného mínění bývá velmi ošidné (zeptejte se na to třeba J.Paroubka, pro nezasvěcené, bývalý předseda vlády ČR) a záleží na tom kdo si příslušný průzkum zadal a jakou chce mít odpověď. Podle toho se formuluje příslušná otázka, na kterou dotazovaní odpovídají. Pokud bude dotaz na přijetí eura doplněn informací o směnném kursu v kterém se koruny na euro budou přepočítávat (včetně všech cen, mezd a důchodů), můžeme výsledek takového průzkumu lehce „modelovat“. Současné výsledky průzkumů vycházejí z aktuálního směnného kursu cca 27 až 28,-CZK/EUR a s vědomím hrozby členů bankovní rady ČNB, že v případě  nutnosti (podle toho, jak se vyspí?) mohou korunu dále oslabit třeba na 30,-CZK/EUR. A proč ne rovnou 35 nebo 40 ?

Pokud doplníme dotaz na zavedení eura informací o možném směnném kursu, dostaneme odlišné výsledky. Troufám si tvrdit, že na dotaz : „Jste pro přijetí eura v kursu 20,-CZK/EUR ?“ bude kladných odpovědí přes 80% a při kursu 10,-CZK/EUR to bude nejméně 95% příznivců eura.

PS: Při navrženém kursu 3,-CZK/EUR bude pro i Václav Klaus a Petr Mach i se svými příznivci...

 

http://makovecpavel.blog.idnes.cz/c/383706/Prijeti-eura-uz-je-to-tady.html

Autor: Pavel Makovec | úterý 19.5.2015 11:52 | karma článku: 21,94 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 16,27 | Přečteno: 467x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 657x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 790x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 16,38
  • Průměrná čtenost 2179x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik