Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Restituce. Danit nebo nedanit? Nebo ještě restituovat?

Zdanění restitucí je horké téma od vzniku současné vlády a pokud by vládní poslanci zvolení za ANO a ČSSD nezvedli pro zdanění církevních restitucí ruku, komunističtí poslanci by poslali Babišovu vládu na smetiště dějin.

 V kontextu celkových vládních výdajů a celkové výše státního dluhu se u zdanění církevních restitucí jedná skutečně o drobné a o samotné peníze jde v tomto případě až v „druhé řadě“.  Dá se očekávat, že se ze zdanění církevních restitucí vytvoří soudní kauza, která bude zaměstnávat naše soudy různých stupňů, včetně ústavního soudu, řadu let a bude to vděčné téma na plané politické diskuse, které vždy s blížícím se termínem voleb nabydou na intenzitě.  Konečný výsledek tohoto sporu je již dnes celkem jasný, ale o ten tady nejde.

Diskuse o případném zdanění restitucí však může být impulsem pro hlubší zamyšlení nad smyslem a významem restitucí samotných a především ne jenom těch církevních. Pokud budeme zastávat názor, že „vše co bylo ukradeno musí být vráceno“, tak je otázka, proč by to mělo platit pouze ve vztahu k církevnímu majetku. Proč se restituce nevztahují na historický majetek měst a obcí, případně různých spolků a dalších právnických osob. A nemělo by pravidlo o navrácení majetku platit i pro majetky ukradené po roce 1989? Nebo jsou majetkové křivdy páchané po roce 1989 menšími křivdami než ty páchané po komunistickém převratu v roce 1948?

Asi nejsnazší by bylo začít u restitucí historického majetku měst a obcí. Vedle vodovodů a kanalizací, rozvodných energetických a plynárenských sítí tvořily nejhodnotnější část obecního majetku městské spořitelny a záložny, včetně honosných bankovních budov, které dodnes tvoří významné dominanty prakticky každého většího města. Poté, co Českou spořitelnu, a.s. ovládla za podivných okolností rakouská ERSTE Bank, došlo nejen k nucenému vytěsnění akcionářů z dob kuponové privatizace, ale i všech měst a obcí. Cena, za kterou byli akcionáři vytěsněni (čti okradeni) byla výrazně nižší než cena na veřejném trhu a ušetřila rakouským „investorům“ několik set milionů korun. To vše s požehnáním České národní banky, která má za úkol mimo jiné dbát na ochranu minoritních investorů. Již několik let probíhá prodej historických bankovních budov vystavěnými českými a moravskými městy a obcemi jako sídlo městských peněžních ústavů (spořitelen) a z našeho nejstaršího peněžního ústavu se postupem času stává jen pronajatá síť prodejních míst, kde vám vedle hypotéky, platební karty nebo pojištění budou časem nabízet i telefonní tarify, hrnce, vysavače a jiné zboží pochybné kvality.  Dovede si někdo představit, že by nějaký český investor podobně zacházel s majetkem rakouských měst a obcí a rakouských občanů? Samotný prodej České spořitelny tehdejší vládou ČSSD za cenu prakticky jednoho ročního zisku by stál za samostatné šetření. Myslím, že i mediálně vděčná kauza OKD by ve světle skutečností spojených s privatizací spořitelny výrazně pobledla…

Takže místo (pseudo) kauzy se zdaněním církevních restitucí by určitě byla přínosnější snaha o nápravu jiných majetkových křivd než jen těch církevních.

 

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 7.2.2019 7:51 | karma článku: 19,94 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,98 | Přečteno: 438x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 645x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik