Německo ve střetu zájmů a EU v ohrožení

Vyjádření členky výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu a zástupkyně lidovecké frakce Ingeborg Gräßleové o střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše a údajném možném ztížení spolupráce mezi EU a Českou republikou, mně připadalo jako z dílny „nejlepšího ministra financí rozvojových zemí“ ...

1) Střety zájmů českých politiků a úředníků

 

Poukazování na možný střet zájmů současného ministra financí je oblíbeným strašákem, používaným hlavně opozicí, když v diskusi  nebo kritice dojdou věcné argumenty. Když se podíváme na obvyklou praxi do naší nedávné historie, tak zjistíme, že přestože do příchodu A.Babiše do vrcholové politiky prakticky k žádnému střetu zájmů u českých politiků a úředníků (údajně) nedocházelo, z chudých politiků a jejich rodinných příslušníků se za dobu jejich působení “ve službách lidu” stali příslušníci nejbohatších vrstev, kteří dokázali během pár let v politice nashromáždit takový rozsah majetku, nad kterým bledne (dle vlastního vyjádření) i Karel Schwarzenberg, jehož předkové nebyli schopni majetek podobného rozsahu nashromáždit ani za 500 let. Vyjmenovávat jednotlivé bývalé politiky a úředníky, kteří během výkonu nebo po odchodu z veřejných funkcí “zázračně” zbohatli, by vydalo na menší “telefonní seznam”, a tak za všechny prezidenty, předsedy vlád a jejich sekretářky a manželky, uvedu jen bývalého ministra dopravy z ODS Aleše Řebíčka, který dokázal spojit politiku nejen s byznysem, ale  (dle některých zdrojů) i s organizovaným zločinem. Přitom hlavním smyslem předcházení a bránění střetu zájmů je právě znemožnit ono “zázračné”  (z)bohatnutí. Pokud do politiky přichází (bohatý) úspěšný podnikatel, jehož majetkové poměry jsou všem známy a jehož každé rozhodnutí bude vždy (nejen opozicí) posuzováno a hodnoceno z hlediska, zda mu v jeho soukromém byznysu pomohá, náhle všichni “strážci čistoty a mravnosti” v politice začnou bít na poplach, že jsou ohroženy základy celé naší polistopadové demokracie. Kdyby tomu tak skutečně bylo, tak bych úspěšně zpochybnil i tvrzení (jinak obvykle vtipného) M.Kalouska,  podle kterého nebude Andrej Babiš v úřadě v konfliktu zájmů, jen když se rozhodne jít na záchod.

 

2) Konflikt zájmů – AB nebo Německo?

 

Pokud by obava německé europoslankyně byla založena na racionálním základě, tak daleko větší nebezpečí, než ze strany českého ministra financí,  hrozí Evropské unii z ministrů německé vlády a většiny německých státních úředníků.  Německý stát jako majoritní vlastník (nebo ovládající osoba) celých průmyslových, energetických, dopravních a finančních impérií je totiž nesrovnatelně větší “podnikatel”  než A.Babiš (a tedy i nesrovnatelně bohatší). Kdyby měl názor paní poslankyně Gräßleové racionání základ,  Evropská komise by analogicky měla pod hrozbou sankcí požadovat na Německu okamžité a bezodkladné zahájení privatizace všech německých státních podniků, jinak hrozí, vzhledem k významu Německa pro EU, zkáza a rozpad celé Evropské unie, o euru ani nemluvě. Pokud by Německo potřebovalo s privatizací pomoci, tak mu Česká republika může nabídnout, vedle odborných rad, i řadu aktuálně “volných” expertů (namátkou V.Kožený, P.Tykač, Z.Bakala, celý tým z privatizace Mostecké uhelné,...), včetně slavného “otce” české privatizace V.Klause.

 

 

Autor: Pavel Makovec | pátek 28.3.2014 12:08 | karma článku: 24,31 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,78

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68