Levné euro? Již za 20 let…

Můj názor, že česká koruna je fundamentálně podhodnocena a dlouhodobě bude posilovat, vzal definitivně za své. A koruně dnes nepomůže ani opakované zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB. Kdo stojí za současnými "intervencemi"?

Koruna se v posledních letech pohybuje v koridoru mezi 25 - 26 korunami za euro a ani nejbližší budoucnost nevypadá z hlediska možného posilování české koruny moc optimisticky. Spíše naopak. Koruna je vnímána stejně jako maďarský forint nebo polský zlotý a bez ohledu na fundament české ekonomiky (rekordně nízká nezaměstnanost, solidní ekonomický růst, atd.) se koruna s oslabením forintu a zlotého vždycky „sveze“. Vedle negativního sentimentu na finančních trzích ve vztahu k našemu regionu je hlavní příčinou této situace obrovský objem spekulačních korun, které do české ekonomiky, přesněji do bilance České národní banky, „připluly“ v době  umělého oslabování koruny ze strany ČNB v letech 2013-2017. Tento příliv spekulačních korun kulminoval s očekávaným koncem intervencí, který však přišel příliš pozdě. Devizové rezervy ČNB díky tomu dnes činí cca 3,7 bilionu korun (3 700 miliard),  což je téměř přesně 65% ročního HDP (hrubého domácího produktu) České republiky. Je to asi jediný náš ekonomický ukazatel, u kterého se můžeme hrdě (?) srovnávat se Švýcarskem... 

Vzhledem k tomu, že ČNB za téměř 4 roky intervencí nakoupila takové množství eur, které bude česká ekonomika potřebovat zhruba  v příštích 20 letech, posílení koruny a návrat na tržně konformní směnný kurz koruny může teoreticky trvat i těch 20 let... ČNB si díky svým neomezeným intervenčním možnostem „najala“ velkou část protřelých devizových spekulantů, kteří se o oslabování koruny starají poté, co s tím ČNB přestala. Spekulanti prostě nepřipustí posílení výrazně pod 26 korun za euro a při každém posílení koruny se svým výběrem zisků postarají o její oslabení... Standardním ekonomickým vývojem, při odhadovaném tempu neutralizace (optimalizace ve vztahu k rozsahu ekonomiky) výše devizových rezerv cca  100 miliard ročně, se dodatečných 2000 miliard korun, emitovaných v době tzv. kurzového závazku (intervencí proti koruně), „zneutralizuje“ za 20 let.

Nadměrná výše devizových rezerv a jejich nevhodná struktura výrazně oslabuje účinnost měnově-politických opatření prováděných ČNB především pomocí nástrojů spojených s nastavením úrokových sazeb. Ani nedávné razantnější než očekávané zvýšení úrokových sazeb nezpůsobilo dlouhodobější posílení koruny a po několika týdnech je koruna opět tam, kde byla před navýšením sazeb, tedy na úrovni cca 25,50 korun za euro. Hypertrofované devizové rezervy stále mírně rostou a vedení ČNB zatím jen začíná s diskusí o případném odprodeji výnosů z devizových rezerv. A nákupy zlata realizované ČNB v poslední době samozřejmě neslouží k přiblížení struktury devizových rezerv ČNB k normálu, ale jen k získání nezbytné suroviny pro ražbu zlatých pamětních mincí.

Zvyšování základních úrokových sazeb ČNB se i do budoucna bude ukazovat jako neúčinné a v reálné ekonomice se promítne pouze růstem sazeb u hypotečních úvěrů, což ostatně můžeme již dnes dobře pozorovat. Vzhledem k přebytku likvidity u komerčních bank se úrokové sazby stanovované ČNB jen mírně promítají do úrokových sazeb u depozit a vkladů a při téměř 5% roční inflaci dochází k znehodnocování úspor obyvatelstva. O tom, že vysoká inflace bude spíše střednědobým jevem a to nejen u nás, ale celosvětově, včetně USA a eurozóny, je dnes přesvědčena velká část odborné veřejnosti a většina světových centrálních bankéřů. 

Naštěstí je ekonomika živý organismus, který si dovede poradit s některými anomáliemi rychleji a efektivněji než by odpovídalo nějakým lineárním projekcím a vývoj české ekonomiky založený na jejím fundamentu bude vytvářet silný ekonomický tlak na posílení české koruny. A pokud i rozhodování bankoví rady ČNB bude založeno na racionálních očekáváních a ne na mylných predikcích, tak na posílení koruny určitě nebudeme muset čekat celých 20 let. 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Makovec | středa 20.10.2021 14:01 | karma článku: 21,62 | přečteno: 743x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68