Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropská unie, máslo na hlavě a na pultech

Schválení novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích je údajně největší úprava potravinářské legislativy od vstupu České republiky do Evropské unie. Nepřetržité přijímání nových  a stále komplikovanějších zákonů a jiných právních norem ale nevede k očekávanému zlepšení situace v jednotlivých oblastech života občanů a celé společnosti, ale naopak se stává novodobou džunglí, ve které začínají mít problém se orientovat,  i ti nejprotřelejší advokáti...  

Země původu  a vynutitelnost pravidel

 

Nevím, k čemu budou nové normy dobré, když stát není schopen zajistit dodržování těch stávajících. Nejvíce se s tím setkávám u mléka a mléčných výrobků, kdy je někdy uvedena jako země původu EU, případně je uvedeno, pro kterou českou firmu  to bylo vyrobeno nebo která česká firma to dovezla, ale již není uvedeno kde nebo odkud.

 

Podpora zemědělců-hospodářů nebo vlastníků zemědělské půdy?

 

Na příkladu potravinářské legislativy se dá rozpor mezi legislativními záměry a skutečnými cíli pěkně dokumentovat. Zemědělství a potravinářství je, ač se to nezdá, klíčovým segmentem hospodářské politiky Evropské unie, vedle kterého je, mediálně vděčnější, bankovnictví a finanční sektor téměř “Popelkou”. Vzhledem k tomu, že zemědělství je i největší výdajovou položkou EU se někdy se zdá, že “podpora” zemědělství (ale přesněji v podstatě podpora vlastníků zemědělské půdy) je hlavním důvodem existence Evropské unie. Podpora vlastníků zemědělské půdy je navíc v rámci EU silně nerovnoměrná, a směřuje spíše k bohatým německým, francouzským, britským, nizozemským, španělským a italským vlastníkům půdy než k chudším českým, slovenským, rumunským nebo bulharským zemědělcům, kteří hospodaří většinou na pronajaté půdě.

 

Záhada másla

 

Čemu se od našeho vstupu do EU snažím (nejpíš marně) porozumět, je cena másla v našich obchodech. Po většinu mého života byla ve všech obchodech jednotná cena „čtvrtky“ másla 10,-Kčs (tzv.“jednička“) a ještě se prodávala tzv.„dvojka“ za 8,-Kčs . Po přechodu na tržní ekonomiku postupně stoupala cena čtvrtky másla až na cca 20-25 Kč. Tomu jsem ještě rozuměl, protože ceny za starého režimu byly stanoveny administrativně, bez ohledu na tržní podmínky (poptávku a nabídku), ale skokovému zdražení mléka a mléčných výrobků po vstupu do EU mohl porozumět asi jen zasvěcený „bruselský byrokrat“. Cena čtvrtky másla přeskočila 40,- Kč a sáhla si na úroveň 50,-Kč. V současnosti se pohybuje mezi cca 38- 48 korunami za čtvrtku. Cena pod 40,- Kč je obvykle inzerována jako „akční sleva“. A dostávám se k oné „máslové“ záhadě. Jak je možné, že nejlevnější máslo na našich pultech je německé výroby, když cena zemědělské půdy je v Německu třikrát až pětkát vyšší než u nás, mzdy v Německu jsou třikrát vyšší, ceny energií a ostatních vstupů jsou praktickyn stejné, navíc se přidávají dopravní a skladovací náklady a stejně je německé máslo na čtvrtce o 10-15 Kč levnější? Dokonce ani oslabení koruny o cca 10 % díky intervencím ČNB, nezpůsobilo zdražení německého másla.

Takže jediným racionálním vysvětlením, je rozsah zemědělských dotací, kde jsou si v EU různé členské země různě „rovny“. Ostatně vývoj našeho zemědělství a klesající úroveň naší soběstačnosti v potravinách po vstupu do EU je jednoznačně způsoben diferencovanou politikou EU vůči „starým“ a „novým“ členským zemím. Zdá se, že naše postavení jako ekonomická kolonie v rámci EU, bylo podmínkou souhlasu tradičních členských zemí s naším přijetím do EU. Otázka je, co s tím může reálně udělat našich 21 europoslanců, kteří nám v předvolební kampani slibují téměř všechno možné, ale hlavně asi nemožné.

 

 

 

 

Autor: Pavel Makovec | pondělí 19.5.2014 15:15 | karma článku: 27,63 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 650x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik