Co se „zbytečnými“ penězi 2 (v bance)?

Občané mají u bank uloženo více než 1600 miliard korun. Když se podívám jaké úroky za své peníze od „českých“  bank inkasují a jak klesá (relativně k euru a dolaru) jejich kupní síla, tak doporučuji nějakou aktivní obranu...

Nejlepší rada 2 zní: nemít (téměř) žádné peníze v bance !

Bez bankovního účtu se dnes žádný občan neobejde. Bezhotovostní výplaty mezd a důchodů jsou standardem a asi by se nikdo nechtěl vracet k praxi, kdy si dvakrát měsíčně (na tzv. den „branosti“) vystál frontu před pokladnou mzdové účtárny a v hotovosti převzal, většinou v obálce, zálohu na mzdu (obvykle 20.den v měsíci) a měsíční vyúčtování mzdy (obvykle 5.den v měsíci). Pominu otázku na téma, zda se má mzda vyplácet jednou měsíčně nebo třeba jednou týdně (jak je běžné v některých zemích, např. USA).

Problém nevidím v bezhotovostní výplatě mezd a důchodů, ale ve skutečnosti, že většina občanů si na bankovních účtech nechává dlouhodobě „ležet“ většinu svých peněz, pokud ne rovnou všechny (nepočítám drobnou hotovost na běžné denní výdaje). Vzhledem k prakticky nulovým nominálním úrokovým sazbám u bankovních účtů a i přes nízkou inflaci fakticky záporným reálným úrokovým sazbám (výnosům), nemají občané ani žádnou motivaci k převodu svých peněz na tzv. spořící účty.

Pokud některým občanům, po uhrazení životních nákladů,  na účtech v bance nějaké peníze zůstávají, považuji za nezodpovědné  tyto peníze nechávat „ležet ladem“ v bance na účtu.

Běžný bankovní účet nebo investice?

Většina občanů žije v přesvědčení, že investování je vhodné pouze pro bohaté a finačně vzdělané a zkušené občany. Nebudu se zabývat celou škálou investičních příležitostí od zemědělské půdy přes lesy, komerční a obytné nemovitosti, cenné papíry všeho druhu až po zlato a diamanty, kde by si každá z uvedených investičních příležitostí zasloužila, ne pouze samostatný článek, ale nejlépe celou knihu a ještě lépe několik.

Moje doporučení se týká investování relativně malých částek s prakticky denní likviditou. Pokud má někdo averzi ke kapitálovému trhu a burze cenných papírů (což může být po zkušenostech z českých poměrů na kapitálových trzích v uplynulých 25 letech normální, a čemuž se nemůže nikdo divit), tak nemusí číst dál, a ten kdo zná mé názory na český kapitálový trh si může myslet, že jsem „zblbnul“...Ale přes moje výhrady a kritiku poměrů na českém kapitálovém trhu si dovedu představit, jak může být tento trh pro někoho v určité míře užitečný.

Investice do akcií na českých burzách cenných papírů

Většina občanů možná netuší, že v naší malé České republice máme hned dvě burzy cenných (skeptici říkají  bezcenných) papírů.  Jedna se jmenuje Burza cenných papírů Praha,a.s. (BCPP) a druhá se jmenuje RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.(RMS).  Na obou se obchoduje prakticky se stejnými cennými papíry a i ceny, za které se tam cenné papíry obchodují jsou prakticky stejné (někdy je drobná cenová arbitráž možná, ale pro většinu investorů to, hlavně kvůli poplatkům, nestojí za to...).

Nebudu dávat detailní popis a návody, ale jedním ze způsobů, jak si ochránit svůj majetek v podobě relativně volných finančních prostředků před znehodnocením,  je jejich investování do akcíí obchodovaných na BCPP a RMS. Ne všechny akciové tituly obchodované na těchto burzách jsou vhodné, ale jedna velká česká energetická společnost (ovládaná státem) a jedna velká banka s francouzkým vlastníkem, vyplácejí  každoročně podíly na zisku v podobě dividendy a při aktuálních cenách těchto firem na burzách je čistý roční dividendový výnos na úrovni cca 5%. A to nikomu žádná banka za peníze uložené na bankovních účtech nedá. Přitom obchodování probíhá každý den a nákup a prodej akcií a přeměna investice na hotové peníze, je otázkou jednoho respektive dvou dnů. Samozřejmě platí souvislost mezi výší rizika a výnosem a kdo má rád klidné spaní, tak si peníze nechá v bance (nebo ve strožoku), ale kdo preferuje dobrý oběd nebo večeři, tak se může inspirovat.

Investice do reálných aktiv jako jsou nemovitosti nebo podíly ve fungujících a úspěšných firmách (akcie) jsou i dobrou ochranou majetku před inflačním znehodnocením. V současné době téměř všechny centrální banky v Evropě bojují s deflací, záporné nominální  úrokové sazby nejsou již ničím neobvyklým, tisk nových peněz naráží na kapacitu tiskáren, atd. a inflace se jeví jako to nejlepší co by nás mohlo potkat. Já jsem ale přesvědčen, že ekonomika se vyvíjí cyklicky, růst je střídán poklesem a deflace bude stejně dříve nebo později vystřídána inflací. A vzhledem ke stále rostoucímu množství peněz v eurozóně a jednotlivých ekonomikách a růstu dluhů všeho druhu odhaduji, že (inface) nebude malá...

 

 

 

 

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 22.1.2015 18:15 | karma článku: 23,32 | přečteno: 2262x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,25

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68