Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká ekonomika v době postkoronavirové

11. září 2001 změnilo svět, finanční krize 2008 změnila fungování a regulaci světového finančního systému. A po odeznění světové pandemie koronaviru SARS-CoV-2, svět již nikdy nebude taký, jaký byl před koronavirem. Včetně nás...

Pokusím se stručně nastínit, co nás čeká po odeznění současné epidemie. Dopady budou jak krátkodobé, které pocítíme již v letošním roce tak dlouhodobé, které výrazně ovlivní fungování české ekonomiky v letech budoucích. A jako makroekonom to vezmu na základních makroekonomických agregátech a veličinách. Budu mírně optimistický...

Za nejvýznamnější agregátní veličinu považuje většina ekonomů (a politiků) hrubý domácí produkt (HDP). V roce 2019 činil náš HDP 5 647 miliard korun. Když budu předpokládat pouze cca 2 měsíční výpadek produkce (výroby a služeb), tak letošní HDP bude nižší o nejméně 1000 miliard korun. S příslušnými dopady na státní rozpočet, nezaměstnanost, obchodní a platební bilanci atd. Státním rozpočtem prochází cca jedna třetina HDP, takže letošní deficit státního rozpočtu bude nejméně 300 miliard. 

Vzhledem k tomu, že u nás dosud pracovalo přes 600 tisíc zahraničních pracovníků (z toho 200 tisíc ze Slovenska), tak dopad na nezaměstnanost nebude tak výrazný a růst nezaměstnanosti nepřekročí 5% práceschopného obyvatelstva. První to odnesou tzv. agenturní pracovníci a dlouhodobým efektem bude výrazné snížení ziskovosti a krach většiny agentur, které nabízejí hlavně levnou a nekvalifikovanou pracovní sílu. Z dlouhodobého hlediska se v důsledku postupných strukturálních změn v naší ekonomice staneme méně závislí na dovozu levné pracovní síly ze zahraničí. Nedávná situace, kdy v zemi s 10 miliony obyvatel byla potřeba téměř jednoho milionu zahraničních pracovníků nebyla „normální“ a dá se proto ve střednědobém horizontu očekávat návrat do „normálu“.

Těžší je odhad budoucí inflace a směnného kurzu koruny. U inflace očekávám v letošním roce úroveň přes 3% po dobu cca 12 měsíců a vzhledem k poklesu výkonnosti ekonomiky a poklesu příjmů obyvatelstva, klesne v příštím roce inflace na 2%. Vzhledem k obrovskému množství korun (přes 2000 miliard), které ČNB vyemitovala v souvislosti s tzv. kurzovým závazkem (jak se v ČNB říká umělému oslabování kurzu koruny v letech 2013-2017), budou inflační tlaky přetrvávat poměrně dlouho a nedá se vyloučit ani stagflace, tedy stagnace ekonomiky při současně vysoké inflaci. Současné výrazné oslabení koruny je převážně způsobeno odlivem spekulačního kapitálu, který nastoupil do pozice v české koruně v dobách kurzového závazku (a hlavně v období těsně před jeho ukončením) a který se rozhodl svou pozici uzavřít i při nenaplnění očekávaného zisku. Vzhledem k „mělkému“ trhu s českou korunou stačí i relativně malý objem obchodů na ovlivnění směnného kurzu koruny. Vzhledem k fundamentálnímu podhodnocení české koruny očekávám návrat k jejímu posílení na úroveň cca 25 EUR/CZK do jednoho roku. Záležet bude i na případném odprodeji části devizových rezerv ČNB, které vlivem dlouhodobého neprofesionálního a neodpovědného rozhodování bankovní rady ČNB dnes dosahují více než 3,3 bilionů korun. 

Za suchými makroekonomickými daty se skrývají osudy konkrétních lidí a řadu z nich v příštích měsících čekají těžké dny. Počet lidí v exekuci (dnes téměř 1 milion) určitě neklesne, ale dá se očekávat další nárůst, řada domácností má minimální nebo žádné finanční rezervy a to platí i pro spoustu OSVČ (živnostníků atd.) a řadu menších a středních firem. Neschopnost splácet hypoteční úvěry povede ke korekci nemovitostního byznysu a na druhé straně ekonomický boom čeká podnikatele, kteří se zabývají inkasem a odkupem pohledávek. 

PS: Příště dám pár doporučení pro vládu a ČNB, které současnou situaci evidentně nezvládají…

 

 

 

Autor: Pavel Makovec | pondělí 23.3.2020 12:48 | karma článku: 19,38 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Kdo roztáčí inflační spirálu aneb český Klondajk

Všichni (nejen) vládní ekonomové varují před roztáčením mzdově inflační spirály. Ale jsou hlavní příčinou vysoké inflace „nehorázné“ požadavky odborů na růst mezd? Nebo jsou to naopak firmy, které si navyšují své ziskové marže?

15.9.2022 v 14:42 | Karma: 44,02 | Přečteno: 12072x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Úsporný tarif, paskvil z díly pana ministra

Takzvaný úsporný tarif je asi jen další nepovedený nástroj z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) kterému v současnosti šéfuje „bankéř“ Síkela, který považuje majitele elektromobilů za největší boháče, bez nároku na podporu

5.9.2022 v 9:23 | Karma: 20,11 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

"Otázky Vaška Moravce", nový "zábavný" pořad ČT

Místo seriózní debaty na aktuální témata se nedělní publicistický pořad postupně změnil na (ne)zábavnou estrádu. Včerejší pořad a zvláště jeho část, která měla být věnována ekonomickým tématům, připomínal nepovedeného Silvestra.

29.8.2022 v 11:00 | Karma: 41,99 | Přečteno: 2441x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Windfall Tax aneb nové daně přicházejí

Současná vláda slíbila, že nebude zvyšovat daně a problém deficitu veřejných financí bude řešit úsporami, ale neslíbila, že nezavede nové daně. První vlaštovka se již objevila v podobě (zatím jen diskutované) tzv. windfall tax.

29.6.2022 v 18:05 | Karma: 20,03 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nadhodnocené nemovitosti? Klesnou ceny?

Podle odhadů ČNB jsou nemovitosti u nás nadhodnoceny zhruba o 40 %. Znamená to, že až praskne bublina na nemovitostním trhu, zlevní ceny bytů o 40%? A nebo tam žádná cenová bublina není a ceny nemovitostí už nikdy neklesnou?

22.6.2022 v 16:02 | Karma: 17,36 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik