Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Názory odborníků k adopci dětí stejnopohlavními páry.

(Poznámka úvodem : Časopis Roots mne před časem požádal, jestli bych nenapsal svůj názor k problematice manželství a možnosti adopce dětí stejnopohlavními páry. Napsal jsem k tomu tři články.

První dva jsem se souhlasem šéfredaktora Roots zveřejnil na svém blogu pod názvem: "Názor laika k adopci dětí stejnopohlavními páry." a "Dva mikro-příběhy stejnopohlavních párů a jeden malý úvod."

Oba rozpoutaly velkou diskusi. Na ně navazuje tento můj zatím poslední článek k tomuto tématu. Za tu diskusi jsem všem velmi vděčný, a budu rád, pokud bude pokračovat. Autor.)

V poslední době se skutečně hodně diskutuje o tom, zda povolit stejnopohlavním párům skutečné manželství, zda mají mít plnohodnotné právo na adopci dětí, a také zda si po svatbě smějí oficiálně říkat manželé, a zda, když společně adoptují a vychovávají dítě, tak si smějí říkat rodina. Mně osobně tyto diskuse připadají poněkud hloupé. Podstatné jméno „manželé“ nám svým obsahem říká, že hovoříme o dvou lidech, kteří žijí ve společném svazku. Jistě, jsme zvyklí, že by to měl být muž a žena. Ale je to jen a jen zvyk. Proč by si tak nemohli říkat dva muži nebo dvě ženy, kteří se rozhodli žít spolu a toto své rozhodnutí chtějí se všemi povinnostmi i právy potvrdit svatbou před státním úředníkem? A proč by si pak, až se vezmou, a adoptují dítě, nemohli říkat, že toto je jejich rodina? Jaký je v tom problém? Hodně jsem o tom přemýšlel, ale žádný podstatný problém jsem prostě nenašel.  Ale jsem jen prostý občan bez jakéhokoliv odborného vzdělání. Takže mé názory, stejně tak jako názory naprosté většiny lidí v tomto státě, jsou řízeny jen a jen určitými emocemi. A to dokonce i tehdy, kdy se někteří více emocemi zatížení lidé obávají toho, že děti ve stejnopohlavních svazcích jsou vystaveny nějakým nebezpečím. Jak to tedy je? Co o tomto problému říkají odborníci?

Hledal jsem na internetu a skutečně jsem našel článek či dopis, který sepsali dva profesoři Karlovy univerzity. Jedním je dětský psycholog PhDr. Václav Mertin, tím druhým pak výzkumník z katedry sociologie Mgr. Jan Kozubík. Následně pak tento dopis spolupodepsalo dalších dvacet pět dětských lékařů, dětských psychologů, psychiatrů, sexuologů, pracovníků SOS vesniček, pracovníků linky bezpečí a dalších. Ti lidé se rozhodli dát veřejnosti k dispozici svůj názor proto, že, za prvé, v našem Parlamentu probíhá diskuse o tom, zda současný stav legislativy České republiky ve vztahu ke stejnopohlavím párům a jejich právům je v pořádku či nikoliv. A za druhé, neustále někteří politici, tyto lidi vidí jako nějaké zvrhlíky, či dokonce kreatury, před kterými oni mají povinnost naši společnost chránit. Článek se jmenuje:

 „Dvě matky nebo dva otcové? Obavy o dobro dětí v těchto rodinách jsou neopodstatněná, ukazují výzkumy.“   (Zadáte-li tento název do vyhledávače, můžete si jej přečíst celý.)

A o čem se v něm píše?

Že obavy části společnosti o výchovu a bezpečnost dětí ve stejnopohlavních rodinách jsou liché.

Že ve světě i u nás existují výzkumy potvrzující tu skutečnost, že sexuální orientace rodičů nemá naprosto žádný vliv na schopnost být dobrým rodičem. Já k tomu dodávám, že naopak spousty dalších výzkumů potvrzují i to, že skutečnost, že dítě vyrůstá u svých vlastních biologických a heterosexuálních rodičů ještě nezaručuje, že bude v bezpečí a dobře vychováno.

 Že klíčové pro zdravý vývoj dítěte je, aby mělo rodiče, kteří ho milují, věnují se mu a zároveň dokáží řešit problémy a jsou si vzájemně oporou.

Že výzkumy dětí s dvěma otci či matkami ukázaly, že v jejich vývoji a zdraví neexistují rozdíly v porovnání s dětmi z rodin heterosexuálních.

Že argumenty o tom, že lesby a gayové nejsou schopni tvořit trvalé stabilní svazky, a tudíž nemohou vychovávat děti, výzkumy neprokázaly.

Že stejnopohlavní páry tvoří stejně pevné vztahy s obdobným emocionálním poutem jako páry heterosexuální.

Že v ČR je míra rozpadu registrovaných partnerství oproti manželství pouze třetinová. Na příklad v roce 2017 se rozpadlo pouze 14,5 % registrovaných partnerství, ale rozvedlo se 47 % manželství. Tedy bezmála polovina. A další.

A já k tomu opět mohu dodat jen to, že ve stabilitě dětského zázemí a jeho jistotě, že se jeho rodiče nerozvedou, a ono se vzápětí nestane jen nástrojem zlého a k němu naprosto bezohledného boje o něj, zcela určitě heterosexuální partnerství a manželství tomu stejnopohlavnímu za vzor sloužit nemůže.

Na závěr svého dopisu tito odborníci napsali a zdůraznili větu, kterou si dovolím odcitovat v nezměněné formě:

„Na základě odborných poznatků bychom na závěr rádi shrnuli, že obavy o dobro dětí vyrůstajících s dvěma matkami nebo otci jsou neopodstatněné, a otevření manželství stejnopohlavním párům může mít pozitivní dopad na obavy zejména mladých leseb a gayů z přijetí v rodinách či kolektivu a na jejich celkové duševní zdraví.“

A já k tomu mohu dodat již jen jediné. Jedná se o děti. Uklidněme všichni své emoce a začněme myslet.

Autor: Zdeněk Majzlík | čtvrtek 8.7.2021 8:49 | karma článku: 34,81 | přečteno: 5739x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2474x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik