Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rodiče jsou si ve svých právech rovni-aneb stát, který zaspal dobu

Úvaha o rovných právech rodičů je, či spíše by měla být podstatou přístupu k dětem. U těch, které žijí v úplných rodinách se to považuje za samozřejmé, problém ale nastává tehdy, pokud se vztah rozpadne. Neumíme s rovnoprávností zacházet. Neumí to stát a neumí to ani rodiče sami. Co s tím? 

Vždycky se dlouho odhodlávám, než se pustím do psaní článku na téma porozvodové péče o děti. Brzdí mě vědomí, že to téma je prostě složité a česká společnost si ho zvykla vidět černobíle. Jenže pak přijde nějaký zlom, impuls, poslední kapka a je to. Tentokrát byly poslední kapky dvě. Jedna, týkající se rozhodování soudů, je tak velká, že si zaslouží samostatný článek. Druhou je pak včerejší blog pana Baudyše. Můj pohled s ním nepolemizuje přímo, souhlasit s ním ale rozhodně nemohu (odkaz pod článkem).

A tak si dovolím zase jednou tu černobílost zkusit trochu naředit do v životě obvyklejší šedé. Čím začít? Dovolila bych si zkusit to toho nejvyššího patra - tedy státu.

Přiznejme si především, že žijeme ve světě s velmi volným vztahem k vnímání rodiny. Vytrácí se řada stmelovacích faktorů, které ještě před několika málo desítkami let rozvod rodičů komplikovaly. Ať už to byla morálka, složitost rozvodu nebo ekonomické faktory. Nic z toho dneska netlačí zvenčí na rodiny v krizi a nesměřuje je ke snaze vyřešit problém. Odejít od partnera je dneska reálně snadné. Rodiče ani děti nikdo neodsoudí, nesporný rozvod běží jako "na drátkách", ekonomiku pomůže vyřešit stát (ponechme pro dnešek stranou racionalitu systému).

A tak musíme onu sílu k udržení rodiny hledat v zásadě pouze v sobě, v našich vnitřních hodnotách a spoléhat na to, že jsme si dobře vybrali partnera. Teorie je to hezká, ale samotný fakt toho, že více než polovině párů se to nepovede, svědčí o tom, že nejspíš nejsme tak silní a dobří, jak sami sobě slibujeme v obřadních síních a na porodních sálech. Vztahy se prostě rozpadají. A v této době nalézáme své nejhorší stránky, spor  "zasvítí" do nejtemnějších míst duší obou členů rozpadajícího se páru. Většina z nich se nakonec dohodne. Jejich společné děti slouží jako brzda či hranice o kterou se při konfliktu zastaví, protože dětem ani jeden z nich ubližovat nechce. Společně nedovedou už skoro nic, ale dopad rozvodu na svoje děti svorně mírní jak to jde. A následně hladce či klopýtavě komunikují až do jejich dospělosti. 

Není to tak ale vždycky. Jsou páry, kde se komunikace naprosto zasekne a pak nastupuje cesta k soudu nikoliv s dohodou, ale se sporem. Pevně věřím, že ani tady rodiče primárně nechtějí ubližovat dětem. Jsou zcela jistě přesvědčeni, že dělají to, co je pro jejich dítě nejlepší. Často je dokonce vlekoucí se spor deformuje až následně.

Opatrovnické spory jsou v naší republice drsná záležitost táhnoucí se roky. Bereme to jako fakt, ale je to skutečně v pořádku? Neměl by právě v těchto případech systém reagovat rychle, pružně a nekompromistě rozhádaným rodičům určit, kudy se mají ubírat? Určit pravidla a dožadovat se výsledku v zájmu svých budoucích občanů? 

Ano, před českou legislativou jsou si rodiče rovni a děti mají právo na péči a výchovu matky i otce. Skutečnost za elegantními formulacemi v zákonech (například ty v NOZ jsou tak vzletné, že se divím, že se kodexy nevznášejí u stropů knihoven) notně kulhá, a to na všechny nohy, které chobotnice problému obvykle mívá. Dva roky táhnoucí se spor je spíše obvyklý a tato doba není v rukou rodičů, ale neexistujících lhůt a možností celý spor zdržovat. Systém už dávno přišel o funkčnost, jen si toho ještě sám nevšiml. Biti jsou všichni. 

Ten, u jehož je dítě (nejčastěji matka) se často nemůže domoci rozumného výživného a k Vánocům si toužebně přeje mlýnek, který z každé stovky udělá tři padesátikoruny, aby mohle potřeba dětí zajistit. Životní úroveň prudce klesá, problém samoty se sčítá s problémem ekonomickým.  Co na tom, že výživné je po rozhodnutí soudu splatné zpětně. Nikdy nevíte, jak soud dopadne a dvouleté trvání je v dětském životě hrozně dlouhé. 

A abychom zase zmátli tu černobílost - stejně často není možné domoci se snížení výživného. Nežijeme už dávno v dobách, kdy jsme měli všichni stejně a příjem se moc neměnil. Dneska pracujeme pár let s nadprůměrným příjmem, pak se klidně přesuneme do podprůměru nebo třeba i na chvilku mezi nezaměstnané. Pracovní trh je jiný než dřív. Ne tak vztah k výživnému. A tak stačí, aby rodič (otec) přišel o práci a může se ocitnout doslova v existenční krizi. Soud nereaguje vůbec nebo neraguje včas.

Stejné je to s kontaktem s dětmi. Ano, rovnost rodičů je zakotvena v zákoně, ne ale v našich myslích. A tak je vyřizování účtů prostřednictvím dětí denním chlebem všech, kdo se v systému pohybují. Děti mají právo na kontakt s oběma rodiči tak, aby mohly přebírat jejich hodnoty, učit se od nich. Jsem hluboce přesvědčena, že neexistuje univerzálně vhodný přístup, rovnost by ale zachovávána být měla. Systému se to nedaří i proto, že je tak pomalý a nenutí rodiče k dohodě.

Když něco neumíme, je dobré se ohlédnout, jak to dělají jinde. Mne zaujal Cochemský model používaný v sousedním Německu. Jeho princip je jednoduchý. K jednání o budoucnosti dětí si manželé k soudu nemohou přinést několikastránkový elaborát o zlé(m), líné(m) a promiskuitní(m) partnerovi. Jsou povinni přinést jeden jediný list věcně pojatého návrhu. Pokud se neumí dohodnout sami, soud je předá poradně, která ja jakousi obdobou našich OSPODů, kde si za přispění sociálních pracovnic sestaví dohodu o další péči o děti. Jsou povinni se dohodnout. Soud pak výsledek pouze legalizuje a dbá na respekt k rovnosti rodičů a právům dětí na kontakt s oběma. Proces trvá dva až ži měsíce, ale výrokem soudu nekončí. Systém je propojenější a sleduje dlouhodobé výsledky, rodiče mají k dispozici (někdy jsou pro ně dokonce povinné) pravidelné konzultace. Jejich společný postup a dohoda o výchově dětí se tak průběžně aktualizuje. Za krátkou dobu tedy může dojít k nastavení  nebo doplnění pravidel, situace dětí se poustupně stabilizuje a život dětí i rodičů může pokračovat.

Tedy v době, kdy u nás končí soud a všichni jeho účastníci jsou naprosto vyčerpaní a často i překvapeni výsledkem a posunem v čase a prostoru (ten za 2 roky nastane nevyhnutelně), je dítě, jehož rodiče jsou limitování Cochemským modelem, už dávno stabilizované, jeho prostředí je přehledné a dospělí jsou dávno sžiti s výsledkem.

Domnívám se, že opatrovnický systém v ČR musí začít lépe reagovat na změněný svět, na změny ve vnímání rodičovství, na současnou dynamiku pracovního trhu a na to, že děti potřebují ke zdravému vývoji sdílet hodnoty obou rodičů a mít s oběma široký kontakt. Právě na něm totiž vydělají všichni. 

S dovolením si toto téma schovám zase na příští nečernobílé zamyšlení.

 

Doplnění:

Informace o Cochemském modelu je převzata z DP s názvem "Střídavá péče a její vliv na rodinu". Kompletní citaci na přání autorky nedoplním - práci za pár nů teprve čeká obhajoba.

Za upozornění díky K. B.

    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Majová | sobota 10.5.2014 10:01 | karma článku: 14,21 | přečteno: 1327x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3534x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.