Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prodám byt 3

Realitní miniseriálek pokračuje po řadě měsíců. Tentokrát souhrnem toho, nač si dát pozor a na co se ptát rychle. S domy a byty je to totiž složité. A s lidmi ještě složitější.  Ve svém blogovém pravěku (vážený čtenáři, rozuměj, někdy vloni) jsem tady trošku psala o prodávání bytů. Prima téma, které mi v životě zůstává. A protože nemovitosti asi nikdo nekupujeme každý měsíc, přináším další "zážitkovou reportáž" na toto téma.

Když se k Vám nastěhuje nový partner, svět jakoby skočil šipku do vody a obrátí se naruby. Změní se vše. Ty změny jsou fajn, jen si některé prostě vyžadují vaši pozornost a nová řešení. Tak je to i s bydlením.

Dva dospělí, dohromady čtyři děti. To moc nejde dohromady s třípokojákem v paneláku. Tedy jde. Ale je to trošku "o nervy". Jednou tak nutně sednete a usoudíte, že to chce něco většího. Byt. Dům. Něco. Alespoň o čtyřech pokojích, protože teď si malé děti nemají kde hrát a velké se nemají kde učit a nikdo vlastně nemá klid a soukromí. Tak jeden byt prodáte, usmějete se v bankách a zjistíte, jestli by vám půjčili nějakou tu stoticíckačku a začnete hledat. Googlujete, čtete noviny, ptáte se přátel, obcházíte domy, mluvíte s "obyčejnými" majiteli i s realitními makléři. Zjistíte, že trh s nemovitostmi se příliš nehýbe, je dobrá doba na nákup a špatná na prodej. Jenže ony to jsou spojité nádoby - aby bylo možno koupit, je třeba prodat. A tak se pohupujeme na tichých vlnách hledání a nabízení. Některé zážitky jsou ale natolik univerzální, že se o ně zkusím podělit. Třeba se budou hodit.

Na co jsme tedy za 1. etapu hledání přišli?

Každý dům i byt má svůj příběh. Jako potenciální kupec do nich vstupujete v často vypjatých chvilkách. Majitelé se rozvedli či rozvádějí, někdo z nich onemocněl nebo dokonce zemřel, děti nezůstali v domě svých rodičů a ten je pro ně velký. Až na malé výjimky jsou to smutné příběhy a lidé své domovy opouštějí neradi. Vždycky to trochu špatně nesu. Asi je s tím, jste-li trochu "cíťa", počítat. Pokud se vám nějaké bydlení zalíbí, jste na začátku cesty, která ještě nemusí končit montáží vaší postele v nové ložnici. Na cestě se totiž můž vyskytnout řada zádrhelů. Pokud spolupracujete s realitní kanceláří, dokáže za vás část problémů vyřešit. Slušné realitky (dobře, tak slušnější) mají vymyšlený systém jednotlivých kroků a provedou vás celým procesem. Pravda, nechají si za to dobře zaplatit. I při spolupráci s realitkou ovšem dejte pozor na to, abyste měli všechny informace písemně. Nechejte si dohodnuté věci potvrdit alespoň e-mailem, bude to pro všechny jednodušší. Roli totiž sehrává nejen úmysl, ale zejména obyčejné nepochopení.

Složitější to budete mít, když se rozhodnete dobrodružstvím nákupu a prodeje projít bez realitky a zvládnout to sami. Jistě, že to jde. Nezapomeňte ale, že se nejedná o přátelskou dohodu, nečekejte, že to půjde samo. Obchodujete totiž. A vaše představy a představy vašeho protějšku se mohou lišit. V tomto případě dvojnásobně platí, že je potřeba si vše naplánovat a dohodnuté napsat. Že nejste blázni a sklerotici a vaše slovo platí? Ani na vteřinu o tom nepochybuji. Přesto tento způsob doporučuji po smutné zkušenosti.  S majiteli domu, kteří chtěli prodat a my chtěli koupit, jsme se tenkrát nedohodli a žádný "zápisek" by na tom nic nezměnil. Ale nám by nepochybně bylo lépe, kdybychom si mohli projít "psanou historií" a věděli, že jsme neudělali chybu. Jsme si tím (jak jinak) jisti. A majitelé domu nepochybně také.

Když budete plánovat postup, nezapomeňte na dobrý časový plán, dobrou dohodu o celém postupu a na své spolupracovníky. Pokud nemáte dostatek hotovosti (a kdo dneska vysype z kapsy "drobné na barák"), budete potřebovat úvěr (a tedy buď vlastní znalosti, čas obíhat banky nebo někoho, kdo problematice rozumí). Pokud nejste právník, budete potřebovat někoho, kdo vám připraví podklady a postará se o (co nejbezpečnější) předání finančních prostředků. Když se pustíte do plánování, počítejte nejen s cenou samotného nákupu a spojených služeb (stěhování či právník), ale i s nutnými investicemi. Pokud nestavíte na zelené louce, určitě budete chtít něco jinak. A něco prostě úpravu bude vyžadovat. Promyslete si to v klidu - kupujete dům, ne kabelku. Se svou "chybkou" tedy budete žít každodenně a dlouho.

Dohodněte si s druhou stranou časový postup, sdělte jim své možnosti, dohodněte si právníka (pokud jeho služby využijete) a způsob předání financí. Všechny kroky si zakotvěte písemně. Ať už jde o termíny uvolnění nemovitosti či případné uložení věcí a další detaily, které váš prodej provázejí.

Na pročtení a připomínkování smlouvy si nechte čas. Pročtěte, nebojte se ptát, nebojte se chtít doplnění. Zkuste ale jednat věcně. Nejspíš chce kupující koupit a prodávající prodat. Pokud chcete něco upřesnit, prostě si řekněte kde a co. Nemá smysl druhou stranu obviňovat z toho, že vám chce ublížit. Vždyť chcete, aby vše proběhlo a to se může stát jen když se budete domlouvat, nikoliv hádat. Má tedy smysl upozornit, že v části smlouvy X si přejete doplnit třeba termín. Nemá smysl se zlobit, že vás tím chce tvůrce smlouvy poškodit. Riskujete totiž, že prodej neproběhne. A v tomto případě lze učinit jednoduchý závěr. Když se obchod uskuteční, jsou obě strany vítězné. Když neuskuteční, máme tady dvě poražené strany. Chladná hlava, věcnost  a pragmatické domlouvání je tedy na místě. Je smlouva uzavřena? Sláva, pak stačí zaplatit a máme to. Opravdu?

Protože se nejedná o malé částky, je dobré předávat prostředky přes třetí osobu. Můžete využít služby právníků (advokátů či notářů) nebo využít depozitní účet v bance s předem nastavenými pravidly. Oč se jedná? Řekněme, že dům snů je vybrán, hypotéka schválena, nákupu a prodeji nic nebrání. Jen je třeba zaplatit a převzít své "zboží" - tedy dům.  Snad s výjimkou vlastní blízké rodiny si nedovedu představit, že bychom někomu převedli prostředky přímo na jeho osobní účet a spoléhali na to, že přepis v katastru nemovitostí proběhne bez potíží. Tady není na místě důvěra, ale korektní respekt a opatrnost. V době mezi převodem peněz a přepisem nemovitosti byste totiž byli skutečně majiteli vystaveni "na milost a nemilost". Pokud jste adrenalinové typy, proč ne. Pokud nejste, pak je možné finance složit u právníka (alternativně v bance), zajistit převod nemovitosti a následně předat peníze prodávajícímu. Nenašli jsme slušnější způsob převodu peněz. Pokud existuje, šup s ním (prosím) do diskuse pod tímto příspěvkem.

Doba převodu na Katastrálním úřadě se liší region od regionu. Budete-li mít předání peněz dobře ošetřeno, budete v tomto období nejspíš lépe spát. Máte koupeno? Zaplaceno? Pak je čas balit.

My vstupujeme do druhé etapy výběru domů. V té první jsme to prostě nestihli a pak si dali nucenou pauzu. Začínáme znovu. Má to své výhody. Sžili jsme se a lépe víme co chceme. Googlujeme, telefonujeme, těšíme se i bojíme. Máme veselé i neuvěřitelné zážitky s realitkami, viděli jsme místa kouzelná i domy hrůzy, jednou jsem se dokonce vrátila do dětství. a TEN dům opět existuje. Dopadne to? Nebo zase ne? Uvidíme. A napíšu. A všem čtenářům přeji k výběru bydlení klid mysli a šťastnou hvězdu nad hlavou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Majová | neděle 20.3.2011 18:41 | karma článku: 10,93 | přečteno: 1737x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3534x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 692x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.