Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jděte do toho, vědoma si pořekadla "jednou se nepočítá".

Blíží se komunální volby. Jsou za rohem a před rohem a na plakátech u silnic a v novinách a v poštovních schránkách. Sledujeme je. A tak dnes poruším své vnitřní pravidlo, že se na blogu do politiky nepletu. 

http://www.mksvyskov.cz/upload/sachy.jpg

Za toto rozhoupání mohou dvě situace. ZaÁ jsou to moje chronické rozpaky nad tím, jak politika, a to i komunální, doplula do pasti a všichni, kdo se na ni podílejí jsou automaticky zařazeni do "chlívku" (pro jazykové citlivky do kategorie) LUMP. A zaBÉ je to objevující se a zapadající diskuse o ženách v politice. A pověstným posledním hřebíčkem je Věta Dany Tenzler, kterou napsala v diskusi, když jsem "vyhrožovala" tímto článkem. Její "Jděte do toho..." jsem si dovolila použít v názvu tohoto článku.

Komunální politika je něco, co máme všichni "doma". Svým starostům, radním a zastupitelům vidíme až do polívky (výjimkou jsou samozřejmě velkoměsta), chodili jsme s nimi do školy, do práce, do volejbalu, ležely jsme s buoucími političkami v porodnici a vodili společně do školky děti. Víme, kdo-s-kým-a proč. A přesto obecně vnímáme politiku jako něco špatného. Tak nějak preventivně odsuzujeme všechny. Probouzí to zvláštní efekt, který politiku dělá horší a horší. Lidé, kteří by měli svým městům a obcím co dát, do ní nemají chuť vstoupit. Prostě jim to "nestojí za to".  No a pak se na jejich místa sunou (často i derou) lidé s nižšími kvalitami. Ať odbornými, ale zejména těmi lidskými. Politika se dál špiní a spirála se roztáčí. Nezdá se mi to správné.

Věřím (jsem o tom přesvědčena), že do komunální politiky řada lidí vstupuje proto, aby odvedla kus práce. Nabídla sebe, své zkušenosti, svůj rozum. Proč je jich ale málo? Kam se ztrácejí? Neumíme je zvolit? Semele je situace? Dělají chyby sami? Upřímně - nevím a považuji to za velké téma o němž by se mělo diskutovat a poctivě přemýšlet.

Před časem jsem měla příležitost být u debaty několika starostů. Všichni byli z vesnic a maličkých měst a v té době všichni řešili, zda do voleb znovu jít nebo ne. (Dnes už vím, že někteří z nich to prostě "zabalili" a na kandidátkách nejsou). Odnesla jsem si ze setkání jejich povzdech, že dřív v obci starostu, který něco vybudoval, chválili a v hospodě mu klidně poručili pivo. Dneska takového (často i stejného) považují za úplatného a přemýšlí, kolik peněz mu "zůstalo za nehty". Do hospody už starostové nechodí. Raději. Byla jsem z té debaty v rozpacích. Jistě - politika přitahuje lidi, kteří touží po moci a o co více je v nich té touhy, o to méně morálky. Každý takový případ média řádně rozmáznou. O těch, kteří pracují dobře, se mlčí, ačkoliv jejich skupina je určitě početnější.

A nové tváře v politice? Komu by se do takové atmosféry chtělo? Vezměme to prakticky. Lidé, kteří mohou něčím smysluplným přispět mají svá pracovní místa, neleží doma. Mají své životy, své profese, jsou něčím zaujati, jsou v něčem dobří. Vstup do politiky pak hodně zvažují. Proč by měli být místo "váženého pana architekta" najednou "tím politickým vyžírkou"? Tomuto postoji rozumím. Až příliš dobře. A považuji ho za naprosto špatný. Chtělo by to sebrat se. Ale jak na to? A je to tady zase. Nevím.

A jak to vidím se ženami v politice? Vlastně nevím. Nikdy jsem moc neřešila vztah schopností a pohlaví. Nikdy jsem v činnostech, které nevyžadují zvláštní sílu, nevybírala na základě pohlaví. Ano, ženy jsou obecně v mnohém racionálnější, jejich pracovní jednání jsou věcnější (věřili byste tomu)? Méně často si potřebují dokazovat, že jsou nejlepší. No a? Je to to, na čem chceme stavět? Nemyslím si to. 

V komunální politice bych prostě ráda viděla lidi s mixem zdravého rozumu, schopnosti spolupracovat, lidi schopné využít svoji obornost a zkušenosti, vnímat svoje okolí. Záleží mi na tom, co má můj "favorit" v hlavě. A jestli si chodí kupovat trenky nebo podprsenku je mi srdečně jedno. Ostatně, kdybych měla "z fleku" vybrat dva starosty z okolí, kterým nejvíc fandím, byl by to jednoznačně jeden (konkrétní) muž a jedna (konkrétní) žena. 

Z jiné, než výše zmiňované, debaty jsem si zase odnesla myšlenku, že žijeme ve společnosti, která se nachází v "socioekonomické pubertě".  Lítáme ode zdi ke zdi, neumíme si uhlídat zásadní situace, naše elity ještě zdaleka nedorostly. Neumíme pracovat s mocí. Ono to taky není nijak jednoduché a rozhodně to není pro každého.  Moc bych si přála, aby se tahle situace už začala obracet a měnit. 

Aby pomyslné politické partie vedli lidé, kteří to ustojí.

 

A závěrem poděkování zdrojům i "zdrojům", které mne k článku tak nějak "dokopaly", ač jsem si jista, že nejméně v jednom případě nechtíc:

1) Poslední kapce Dany Tenzler v  diskusi  navazující na článek  o tom, že by ženy měly volit ženy

2) A samotný článek, který napsala Lenka Hoffmannová - "Ženy a dívky, podporujme se navzájem". Pod tímto článkem se totiž objevila docela zajímavá (přísahám, věcná) diskuse, kterou autorka výrazně nezvládla. Ověřit si to nelze, diskuse zmizela.

A tak jsem si uvědomila, že politiky neschopné korektní diskuse opravdu nechci. A to zcela bez ohledu na jejich pohlaví. A že by mi to za těch pár řádků na blogu mohlo, zcela výjimečně, stát.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Majová | úterý 9.9.2014 22:27 | karma článku: 14,63 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3534x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policejní zásah na Benešovsku. Muž zabarikádovaný v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.