Medvěděv přelobboval Obamu

Neposlušná opička blokující libyjský penězovod byla zdárně odstraněna a přítok byl opětovně obnoven. Kam obrátit svůj zájem tentokrát? Afghánistán i Irák jsou zdevastovány a ve Rwandě ani v Somálsku není žádná budoucnost. Peníze, vliv, moc, peníze, vliv, moc, peníze, vliv, moc, kde je jen seženeme?

zdroj: idnes.cz

Dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín byla kdejakým vysokým hodnostářem nebo autoritou kritizována, až dokud… Dokud na ni nebyla přilepena cenovka. A dokud o ni neprojevili zájem největší světové korporace a nejmocnější muži světa. Fukušima, nefukušima, všichni odpůrci jádra v čele s Angelou Merkelovou sklapli, když Medvěděv i Obama řekli své „yes/da“ Temelínu.

Kde se objeví peníze, objeví se také „mocní“. Kde se objeví moc, objeví se také „majetní“. Ať se nám to líbí nebo ne, peníze jsou hlavním a opěrným bodem celého našeho systému. A nějakých zbytečných 100 až 250 miliard přivábí svou rajskou hudbou i hluchého. Ať už jsou pravidla jasně vypsána, uzávěrky nahlášeny, nabídky poslány, regulérnost doložena, chytří hráči vědí, kdy odkrýt trumfy a definitivně zlomit rivalitu soupeřů.

O megalomanský projekt a pohádkový poklad projevily zájem americký Westinghaus, ruský Rosatom a francouzská Areva. Co společnost, to jiný postoj.

  • Francouzská Areva očividně podcenila sílu legálních úplatků a spoléhá se pouze na banální memorandum o porozumění.
  • To toshibský Westinghaus vytáhl těžší kalibr; zbraň Obama s ráží 20,09 mm. Premiér Nečas však nebyl správným terčem a velkým zvířetem ala signor Berlusconi, který za dózu potaženou zelenou kůží a luxusní ubytování naproti Bílému domu spojené s přinejmenším průhlednými řečmi o „opravdovém spojenci USA“ dokáže ovlivnit, alespoň z části, běh tendru.
  • Do závěrečné časovky tak bude s výrazným náskokem po úspěšném trháku nastupovat ruský Rosatom, jehož ze zákulisí mohutně povzbuzuje taktik Dmitrij Medvěděv. Nehodlám se pouštět do spekulací, zda tyto taktiky jsou nutné při postupu hierarchií ruské společnosti, ale pan prezident se v těchto vodách vyzná podezřele dobře. Žádné techtle, mechtle za dveřmi oválné pracovny, pompézní příjezd do matičky stověžaté, žádné sliby a tlachy, přímé nabídky a protislužby (opravy ruských vrtulníků, účast českých subdodavatelé na dostavbě, miliardové smlouvy…) a v neposlední řadě pocta v podobě výstavy kremelského pokladu v hradní konírně (plně hrazená, honosná, reklamní).

Zákulisní informace neukázali, jak kvalitní časovkář je Rosatom. Stejně jako Andy Schleck na letošní Tour de France může usednout na sedlo se žlutým trikotem a sesednout bez něj. Stejně jako Andy přijde o český křišťál, o vybroušenou zakázku, jejíž opravdová hodnota dalece přesáhne její odhadovanou cenu. Zase jednou se Česká republika dostala do hledáčku světových velmocí.

Autor: Josef Mačí | sobota 10.12.2011 9:36 | karma článku: 8,40 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Josef Mačí

Rodina již není základ státu

19.11.2013 v 18:50 | Karma: 16,84

Josef Mačí

Děkuji ti za Michala Haška, ó Bože

13.11.2013 v 20:57 | Karma: 10,27

Josef Mačí

Studenti ve službách knížete

24.10.2013 v 19:30 | Karma: 12,23