Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náhradní matka

I když jsou sestry, Grace a Susanna si nikdy nebyly blízké. Grace má ve svém životě všechno, šťastné manželství s Tomem, krásný dům a práci o které vždy snila. A až se chce stát konečně matkou, zjistí, že nemůže mít děti. Má pocit, že jako žena selhala a nemůže pochopit proč právě ona? Proč ne její nepovedená sestra?

Susanna je pravý opak, je věčně bez peněz a samý průšvih. Jediné, co jí v životě šlo - bylo rodit děti. Což byl důvod, proč se pět let neviděla s Grace a vlastně celou rodinou. Nikdy jí nemohli odpustit, že dala své dva syny k adopci. Neměla na to buňky a nechtěla je. Jednoho dne se musí vrátit domů ke Grace a požádat ji o pomoc. Jejich největším problémem bylo, že už od malička byly srovnávány. Otec měl radši Grace a matka Susannu. Teď jsou ale dospělé a snaží se pochopit a když si Susanna nechtěně vyslechne rozhovor Grace s kamarádkou o její neplodnosti, dostane nápad.

„ Vážně se nám nabízíš jako náhradní matka?” zeptám se jí. „ Máš vůbec představu, co nám navrhuješ?” Z Tomova hlasu zaznívá hněvivá podráženost. „ Musela bys to dítě - naše dítě, Susanno, tvoje a moje - devět měsíců nosit, porodit a pak se ho vzdát. Navždycky. Nebudeš si to moct rozmyslet. ” Co tě vede k přesvědčení, že bys to dokázala? „ Nebylo by to poprvé,” odvětí Susanna prostě.Rozhodnutí pro Grace bylo jasné, hrozně si přála miminko a bylo by to řešení. Tom se ale bojí, co když si to Susanna rozmyslí? Nikdy na ni nebylo spolehnutí a znamenalo to, živit Susannu minimálně dalšího třičtvrtě roku. Nakonec vyhraje Grace, ale Tom to dělá jen kvůli ní. Soužití není lehké a donutit Susannu ke zdravějšímu životu je snad nemožné. Během těhotenství si obě sestry uvědomí, co je pro ně důležité a prožívají velké psychické vypětí. Grace se má splnit sen, ale Susanna s postupující graviditou váhá. Dokáže se vzdát svého dítěte ve prospěch Grace? Co když je už dost zralá na dítě a chce si dokázat, že tentokrát bude dobrou matkou?Co je tvoje, je i moje je první kniha od Tess Stimson, kterou jsem četla. Očekávala jsem romantický příběh a oddychové čtení, ale navíc jsem zde našla příběh plný zvratů a zamyšlení se nad vlastním životem. Musím říct, že na mě nejvíc svou povahou zapůsobila Grace. Ze začátku byla pro mě až moc dokonalá, chladná a hlavně ctižádostivá. Kvůli dítěti byla schopná jít i do krajností, možná by i kvůli tomu byla schopná obětovat i fungující manželství. Ke konci knihy jsem ale přišla na její klady a byla mi hodně sympatická. Tess Stimson má schopnost udržet čtenáře v napětí až do konce a styl psaní mi neskutečně sedl. Hlavně mě potěšilo, že máme možnost nahlédnout do příběhu očima všech postav. Co je tvoje, je i moje je kniha, která se zabývá neschopností otěhotnět a to se týká čím dál tím víc párů dnešní doby. A také tím, jak se může žena vzdát vlastního dítěte. Děsí mě představa, že se v mládí rozhodnete a přijde doba, kdy by jste ho chtěly zpátky. Ale to už tak lehce nejde a jestli vůbec. Závěr knihy byl nečekaně dojemný a krásný.

Autor: Tess Stimson Název knihy: Co je tvoje, je i mojeOriginální název:What's Yours Is MineŽánr: Beletrie pro dospělé - Společenské rományNakladatelství: DominoVazba: VázanáPočet stran: 264Rok vydání: 2013

 

Autor: Veronika Machýčková | středa 30.10.2013 22:12 | karma článku: 7,02 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Veronika Machýčková

Přišla matka zmizelého dítěte o rozum?

Co se stalo se ženou, která měla odvahu podnikat a jít si za svými sny? Dřív běhala maratony, byla plná energie a dokázala proměnit slušné dědictví na obrovský majetek, díky kterému mohla vlastnit většinu ostrova, na kterém žila od nepaměti skoro celá její rodina. Co ji mohlo změnit natolik, že se ocitla v psychiatrické léčebně?

27.12.2013 v 16:38 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Hobby

Veronika Machýčková

Změna je život

Pro někoho je žádost o ruku nový začátek, pro hlavní hrdinku spíš impuls začít nový život. Ale někde jinde a s někým jiným. Je Londýn to správné místo pro tak radikální změnu života?

20.12.2013 v 8:58 | Karma: 4,73 | Přečteno: 217x | Diskuse| Hobby

Veronika Machýčková

Pohádkový král

Téma Ludvík II. je bažina, matoucí a fascinující zároveň, protože se z ní stále vynořují nové kousky puzzle a další nesrovnalosti. Jinými slovy: Ludvík je dokonalý kriminální případ. Rozumný spisovatel by nad ním mohl kroutit hlavou. Nebo si sednout a napsat následující příběh.

7.12.2013 v 12:01 | Karma: 9,03 | Přečteno: 341x | Diskuse| Hobby

Veronika Machýčková

Únos dítěte

Plán na sobotu měli stejný jako na kteroukoliv jinou. Uvařit kafe do termosky, připravit košík s jídlem a vzít Mikase na dětské hřiště u školky. Vlastně je to trochu stereotyp, ale příjemný. Nemusíte se stresovat, malý se aspoň na chvíli zabaví. Ale tento den se změní v noční můru každé matky. Mikas beze stopy zmizí...

24.11.2013 v 17:16 | Karma: 5,04 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Veronika Machýčková

Katedrála z písku

Psaní je pro Jarmilu Pospíšilovou nejen záliba, ale poskytuje jí i určitou protiváhu k náročné profesi advokátky. Díky své práci poznala mnoho lidských příběhů a osudů, a to jí umožňuje vytvářet zápletky svých knih a nechávat jednat vymyšlené postavy tak, aby působily věrohodně a čtenář z nich měl autentický dojem. Nejčastěji píše detektivky, ale věnuje se i společenským románům.

20.11.2013 v 22:59 | Karma: 5,24 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 620x
Jsem Veronika a tento blog je pro mě něco jako možnost podělit se s vámi o názor na knihy.Knih není nikdy dost a názorů na ně taky ne.

Najdete mě i na FB:
https://www.facebook.com/KnizniNovinkyRecenze

Seznam rubrik