Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohádkový král

Téma Ludvík II. je bažina, matoucí a fascinující zároveň, protože se z ní stále vynořují nové kousky puzzle a další nesrovnalosti. Jinými slovy: Ludvík je dokonalý kriminální případ. Rozumný spisovatel by nad ním mohl kroutit hlavou. Nebo si sednout a napsat následující příběh.

Ludvík II. a jeho osobní lékař byli nalezeni mrtvi v roce 1886 v mělkých vodách Starnberského jezera. Jak se to mohlo stát, když jim voda sahala sotva po pás? Zabili se navzájem - nebo byli nemilosrdně zavražděni? Kdo v té době věděl přesnou příčinu, byl nemilosrdně odstraněn a tajemství nikdy nebylo vyzrazeno. Po více jak sto letech se dostává do rukou Stevena Lukase svazek, který obsahuje zašifrovaný deník jistého Theodora Marota - králova důvěrníka. Steven je historik, majitel antikvariátu, a uvědomuje si, co právě drží v rukou. Vždyť smrt bavorského krále patří mezi nejzáhadnější úmrtí světové historie. Deník spolu s fotografiemi zachycuje poslední rok života Ludvíka II. Jsou Marotovy vzpomínky tak nebezpečné, že je musel zaznamenávat tajným písmem?

Stevenův život se rychle změní, jednu chvíli je v klidu sám ve svém antikvariátu a v další chvíli má šanci objasnit nejslavnější kriminální případ novějších německých dějin! Bohužel nebude to jednoduché, o deník se začnou velice rychle zajímat i další lidé a on je nucen se vydat na útěk, v kterém mu pomůže Sara Lengfeldová - historička umění. Společně se vydávají po zámcích, které vytvořil Ludvík, a sledují stopy, které jim Marot zanechal. Cesta k odhalení je velice obtížná, plná záhad a nebezpečí. Podaří se jim uniknout před pronásledovateli a odhalit Ludvíkova vraha?

„Nedělejte to!" zašeptala žena, která mu zjevně četla myšlenky. „Přece nevěříte, že vám strčí do ruky pár bankovek a nechají vás běžet! Mýho strýčka zabili a s vámi by udělali totéž. Jestli jim dáte tu věc, je z vás mrtvola. Dřív, než řeknete švec."Steven se nervózně zadíval k zabarikádované výloze, za níž se rýsovaly dvě hranaté postavy. Jedna z nich právě vytáhla zpod bundy malý černý předmět, který se podezřele podobal pistoli.

Dlouho bude trvat, než dostanu Případ Ludvík z hlavy. Nestačilo mi „jen" přečíst knihu, musela jsem si vyhledat další informace o Ludvíkovi. Líbí se mi způsob, jakým spojuje autor současnost s minulostí a skutečnost s fikcí. Od Olivera Pötzsche jsem četla celou sérii o Katově dceři, takže Případ Ludvík pro mě byla jasná volba. Navíc mám ráda historické knihy a hlavně ty, které jsou založeny na skutečných osobnostech. Sice je zde mnoho detailů vymyšlených, ale mnohem víc jich pochází ze seriózních odborných knih a dochovaných výpovědí svědků.Přemýšlela jsem, proč je Ludvík tak populární, a je to možná tím, že kolem jeho smrti je tolik tajemství. Ludvík nechal postavit krásné zámky Linderhof, Herrincheimsee a Neuschwanstein, na kterých jsme se ocitly díky pátrání hlavních hrdinů a díky nimž jsem si uvědomila, jak moc bych je chtěla navštívit osobně. Příběhu nechyběly historické postavy, napínavé pasáže a velké množství akce.

Autor: Oliver PötzschNázev knihy: Případ Ludvík - Tajemství smrti bavorského pohádkového krále konečně odhalenoOriginální název: Conspiracy LudwigŽánr: Dobrodružství, napětí, trhrilleryNakladatelství: Knižní klubVazba: VázanáPočet stran: 448Rok vydání: 2013

 

Autor: Veronika Machýčková | sobota 7.12.2013 12:01 | karma článku: 9,03 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Veronika Machýčková

Přišla matka zmizelého dítěte o rozum?

Co se stalo se ženou, která měla odvahu podnikat a jít si za svými sny? Dřív běhala maratony, byla plná energie a dokázala proměnit slušné dědictví na obrovský majetek, díky kterému mohla vlastnit většinu ostrova, na kterém žila od nepaměti skoro celá její rodina. Co ji mohlo změnit natolik, že se ocitla v psychiatrické léčebně?

27.12.2013 v 16:38 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Hobby

Veronika Machýčková

Změna je život

Pro někoho je žádost o ruku nový začátek, pro hlavní hrdinku spíš impuls začít nový život. Ale někde jinde a s někým jiným. Je Londýn to správné místo pro tak radikální změnu života?

20.12.2013 v 8:58 | Karma: 4,73 | Přečteno: 217x | Diskuse| Hobby

Veronika Machýčková

Únos dítěte

Plán na sobotu měli stejný jako na kteroukoliv jinou. Uvařit kafe do termosky, připravit košík s jídlem a vzít Mikase na dětské hřiště u školky. Vlastně je to trochu stereotyp, ale příjemný. Nemusíte se stresovat, malý se aspoň na chvíli zabaví. Ale tento den se změní v noční můru každé matky. Mikas beze stopy zmizí...

24.11.2013 v 17:16 | Karma: 5,04 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Veronika Machýčková

Katedrála z písku

Psaní je pro Jarmilu Pospíšilovou nejen záliba, ale poskytuje jí i určitou protiváhu k náročné profesi advokátky. Díky své práci poznala mnoho lidských příběhů a osudů, a to jí umožňuje vytvářet zápletky svých knih a nechávat jednat vymyšlené postavy tak, aby působily věrohodně a čtenář z nich měl autentický dojem. Nejčastěji píše detektivky, ale věnuje se i společenským románům.

20.11.2013 v 22:59 | Karma: 5,24 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

Veronika Machýčková

Noční můra začíná

Úzká chodba páchnoucí ztuchlinou ve druhém patře vede k bytu číslo 3H. Tady začíná náš příběh, který ukazuje, že ne vždy se můžeme spolehnout na svůj vlastní instinkt. Vzít si do bytu cizího člověka se holt někdy nevyplácí. Důsledky mohou být mnohem děsivější, než si umíte představit....

9.11.2013 v 18:55 | Karma: 5,91 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 620x
Jsem Veronika a tento blog je pro mě něco jako možnost podělit se s vámi o názor na knihy.Knih není nikdy dost a názorů na ně taky ne.

Najdete mě i na FB:
https://www.facebook.com/KnizniNovinkyRecenze

Seznam rubrik