Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Katedrála z písku

Psaní je pro Jarmilu Pospíšilovou nejen záliba, ale poskytuje jí i určitou protiváhu k náročné profesi advokátky. Díky své práci poznala mnoho lidských příběhů a osudů, a to jí umožňuje vytvářet zápletky svých knih a nechávat jednat vymyšlené postavy tak, aby působily věrohodně a čtenář z nich měl autentický dojem. Nejčastěji píše detektivky, ale věnuje se i společenským románům.


Celý život se starali o své děti a když už se konečně mohou věnovat svým zálibám, vrhnou se na rekonstrukci celého bytu. Stejně jim v paneláku budou opravovat stoupačky a bůhví co ještě, tak to spojí v jedno. Na dobu nezbytnou k opravě se Magda s Borisem přestěhují na chatu. Představují si, jak si konečně odpočinou od všedních starostí na klidné vesnici. Jenomže nic není, jak si mysleli. Boris jezdí domů z práce pozdě večer a nemají na nic čas. Oba jsou unavení, nervózní a přicházejí na to, že život ve městě, kde v obchodě seženete na rozdíl od vesnice všechno, jim vyhovuje více. 

Nechtěla se tahat s plnou taškou až z Olomouce, těch pár drobností, co potřebuje, může koupit i v konzumu ve Chvojné. Ovšem to byl omyl. Když kolem půl třetí odpoledne chtěla pečivo, nepochodila. Prodavačka bez valného zájmu ukázala na prázdný regál za sebou. „ Nemám, musíte přijít dopoledne.”„ Dopoledne jsem v práci,” namítla Magda, jako by měla potřebu se hájit. Prodavačka jen pokrčila rameny a lhostejně hleděla kamsi za její rameno.Magda s Borisem se začnou hádat i kvůli maličkostem, takové dusno u nich nebylo za celé jejich manželství. Co se to s nimi jen děje? Jednoho dne jede Boris z nákupu a vůbec se mu nechce domů. Vždyť se stejně zase chytnou a on o to nestál. Najednou se mu začne špatně dýchat a je celý vysílený a zpocený. Magdu nikde neviděl a stejně se mu nechtělo s nikým mluvit. Ani s ní. Bylo mu tak zle, že na jejich hádku zapomněl a šel si honem lehnout.Cítil brnění v rukou a příšerný tlak na hrudi, zase už se nemohl nadechnout. Došel do ložnice a vrávoravými kroky dotápal k posteli, padl na ni, ale žádná úleva se nedostavovala. Je zle, potřebuje doktora, pokusil se posadit, šmátral rukou kolem sebe v naději, že někde poblíž leží jeho mobil. Nikde nic. Tak to je všechno....to už je konec, napadlo ho a ztratil vědomí.Najde ho Magda včas? Tato událost otřese i jejich dětmi, kteří jedou pomoct matce na chalupu. Začnou pátrat v Borisových papírech, jak je rekonstrukce domluvená a přitom narazí na dopis od soudu. Je možné, že má Boris další dítě? O této autorce jsem se dozvěděla díky knize Vražda v lázních Skalka, protože žiji nedaleko. Za nenápadnou obálkou se skrývá příběh plný životních osudů, které můžou potkat každého z nás. Jarmila Pospíšilová mě zaujala hlavně tím, jak dokázala svižně a příjemně popsat celou situaci. Jsou zde osudy více lidí a autorka je dokázala spojit dohromady, bez chaosu. V postavách jsem se neztrácela a bavilo mě to. Nemůžu říct, že by mě kniha přímo zvedla ze židle a proto jí dávám 3 hvězdičky z pěti. Pokud hledáte oddychové čtení a máte rádi české autory, kniha je právě pro Vás.

Autorka: Jarmila PospíšilováNázev knihy: Katedrála z pískuŽánr: Společenský románNakladatelství: MOBAVazba: VázanáPočet stran: 240Rok vydání: 2013

Autor: Veronika Machýčková | středa 20.11.2013 22:59 | karma článku: 5,24 | přečteno: 236x
  • Další články autora

Veronika Machýčková

Přišla matka zmizelého dítěte o rozum?

Co se stalo se ženou, která měla odvahu podnikat a jít si za svými sny? Dřív běhala maratony, byla plná energie a dokázala proměnit slušné dědictví na obrovský majetek, díky kterému mohla vlastnit většinu ostrova, na kterém žila od nepaměti skoro celá její rodina. Co ji mohlo změnit natolik, že se ocitla v psychiatrické léčebně?

27.12.2013 v 16:38 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Hobby

Veronika Machýčková

Změna je život

Pro někoho je žádost o ruku nový začátek, pro hlavní hrdinku spíš impuls začít nový život. Ale někde jinde a s někým jiným. Je Londýn to správné místo pro tak radikální změnu života?

20.12.2013 v 8:58 | Karma: 4,73 | Přečteno: 217x | Diskuse| Hobby

Veronika Machýčková

Pohádkový král

Téma Ludvík II. je bažina, matoucí a fascinující zároveň, protože se z ní stále vynořují nové kousky puzzle a další nesrovnalosti. Jinými slovy: Ludvík je dokonalý kriminální případ. Rozumný spisovatel by nad ním mohl kroutit hlavou. Nebo si sednout a napsat následující příběh.

7.12.2013 v 12:01 | Karma: 9,03 | Přečteno: 341x | Diskuse| Hobby

Veronika Machýčková

Únos dítěte

Plán na sobotu měli stejný jako na kteroukoliv jinou. Uvařit kafe do termosky, připravit košík s jídlem a vzít Mikase na dětské hřiště u školky. Vlastně je to trochu stereotyp, ale příjemný. Nemusíte se stresovat, malý se aspoň na chvíli zabaví. Ale tento den se změní v noční můru každé matky. Mikas beze stopy zmizí...

24.11.2013 v 17:16 | Karma: 5,04 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Veronika Machýčková

Noční můra začíná

Úzká chodba páchnoucí ztuchlinou ve druhém patře vede k bytu číslo 3H. Tady začíná náš příběh, který ukazuje, že ne vždy se můžeme spolehnout na svůj vlastní instinkt. Vzít si do bytu cizího člověka se holt někdy nevyplácí. Důsledky mohou být mnohem děsivější, než si umíte představit....

9.11.2013 v 18:55 | Karma: 5,91 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 620x
Jsem Veronika a tento blog je pro mě něco jako možnost podělit se s vámi o názor na knihy.Knih není nikdy dost a názorů na ně taky ne.

Najdete mě i na FB:
https://www.facebook.com/KnizniNovinkyRecenze

Seznam rubrik