Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU Exit: den poté

... aneb dle jakých kritérií lze také vybírat zástupce do Evropského parlamentu v nadcházejících volbách

Den poté je název katastrofického filmu z 80.let pojednávajícím o tom, jak by vypadal svět po válce vedené jadernými zbraněmi. Jakkoli by se případný odchod, či vyhození, z EU svými následky samozřejmě ani trochu neblížil následkům jaderné války, přesto by možná nebyl špatný nápad podívat se na to, co by nastalo, pokud by z jakýchkoliv příčin tento den opravdu nastal.

Tento postup není neznámý ani z jiných domén. Jeho pointou není ani tak zaujímat postoj k dané otázce, jako spíše připravit se na to, aby ostatní činnosti mohly, pokud možno nerušeně, pokračovat bez ohledu na aktuální stav, či aby alespoň byly dopředu zmapovány další oblasti, které budou incidentem zasaženy. V rámci možností se pak i trénují postupy, tj. aby každý, koho se to týká, věděl jak postupovat.

V angličtině se pro daný postup používá termín disaster recovery (DR) či business continuity planning (BCP), což se do češtiny překládá jako plán zachování činností.

Uvedený odkaz obsahuje i osnovu, jak by se takovýto plán měl tvořit:

  1. Je potřeba identifikovat rizika, ke kterým může dojít

Z pohledu vztahu našeho státu k EU jsou možné tyto stavy: setrvání (zde je rizikem hlavně to, že se Unie bude měnit z našeho pohledu nežádoucím směrem), náš odchod, naše vyhození a nakonec rozpad EU (bude-li garantem DR plánu stát, nemá smysl uvažovat o symetrické variantě, tj. rozpadu ČR).

  1. Analýza dopadů v případě naplnění rizika

První krokem, který by vůbec nemusel být kontroverzní, je stanovení všech oblastí, na kterých může mít naplnění rizika dopad, jako jsou ekonomické (úplný či částečný rozpad společného trhu, dotace), bezpečnostní (zajištění hranice státu) a další (např. volný pobyt osob).

Dalším pak odhad míry dopadu, a to zejména v maximální možné míře, protože stejně jako v případě pojistné události, může rozsah škody záviset i na síle a povaze incidentu. Předpokládám, že u stanovení výše už ke kontroverzím dojít může; zde by se tedy hodilo znát optimistické i pesimistické odhady, které by však měly být vypracovány jako expertní a nestranné, nikoliv tendenční, čehož dosáhnout může být obtížné.

Vypracování odhadů míry dopadu může opačně také implicitně indikovat i jakési vyčíslení hodnoty našeho členství v EU. A že se jedná o netriviální otázku dokazuje i snaha o to samé v případě EET, které bychom měli mít plně pod kontrolou. I z tohoto důvodu by bylo vhodné, aby se na odhadech, tj. zejm. na vypracování jejich metodiky, podíleli experti z co nejširšího spektra a vycházelo z dat poskytnutými apolitickým státním úřadem, jakými jsou např. NKÚ či ČSÚ.

  1. Havarijní plán a plán obnovy

Postupy, které se uplatní v případě naplnění rizika. Samozřejmě platí, že jedním z možných postupů je i akceptace rizika, tj. nepodnikat žádné speciální přípravy, nebo chcete-li, nechat to vyhnít. Absence přípravy DR plánu vlastně znamená akceptaci všech rizik – mnohdy bez toho, abychom o nich dokonce věděli.

Budou-li se názory lišit na odhady míry dopadu, o to více se mohou lišit na způsoby ošetření (mitigace) rizika v dané oblasti. Kromě akceptace existují obecně dva způsoby:

  • Proaktivní – zaměřené na snížení rizika
  • Reaktivní – zaměřené na snížení či odstranění následků
  1. Testování (postupů z kroku 3.)
  2. Monitoring (rizik z kroku 1.)

Jedním z proaktivních způsobů u DR plánu na EU exit může být i tlak na EU v těch oblastech, kde na naší straně převládá nespokojenost se současným nastavením. Provařeným příkladem takového postupu je nedávná diskuze ohledně dvojí kvality potravin.

Je pravdou, že v současném uspořádání Evropského parlamentu je naše pozice značně omezená. I kdyby všech 21 českých poslanců hlasovalo jednotně, nepředstavuje to více, než 3% hlasů. Navíc, podle tohoto klíče se v EP nehlasuje – mnohem důležitější je příslušnost k politické skupině.

Jeden citát od D. Gemmella praví, že „Máš-li pohnout horou, nehleď na její velikost, raději jdi a zvedni první kámen.“ V souvislosti s výše uvedeným se tak nějak zapomíná, že vztah ČR – EU má dvě strany a není-li security gateway na straně EU, stále ještě v mnoha případech může být na straně ČR – k čemuž nakonec dospěla i kauza dvojí kvality potravin. Dalším takovým příkladem by mohlo být jednostranné pozastavení čerpání evropských dotací, jejichž efekt na domácí ekonomiku je značně ambivalentní (na jedné straně příliv peněz, vyrovnání konkurenceschopnosti v některých odvětvích, některé užitečné projekty, na druhé straně zvýšení korupce, mrhání veřejnými prostředky na nesmysly díky principu spoluúčasti a pokřivení trhu).

Prvním kamenem pro pohnutí horou zvanou EU by mohlo být právě vypracování DR plánu. Na této cestě ale můžeme vidět ještě o kus dál – druhým krokem by měla být snaha o nalezení konsenzu ohledně DR plánu napříč domácí scénou, či alespoň jasná komunikace směrem k veřejnosti, pokud by se tato shoda ukázala jako nemožná, což je bohužel asi dost pravděpodobné; třetím pak hledání partnerů pro podporu konsolidovaného stanoviska v dalších evropských zemích, primárně na půdě platformy V4.

Je pravdou, že nejpočetnějšími skupinami v EP jsou křesťanští demokraté (Merkel), následováni sociálními demokraty a centristy (Macron). Na tom se po letošních volbách zřejmě nic nezmění. Je ovšem také pravdou, že i tradiční voliči těchto uskupení si uvědomují, že minimálně současní lídři nevypadají, že by právě měli recept na současné problémy. Jedním z důvodů, proč u těchto stran nadále zůstávají, je i absence smysluplných alternativ – pro většinu těchto voličů jsou strany jako AfD či Národní sdružení (Le Pen) nadále nepřijatelné. Na základě osobní zkušenosti – v roce 2017 jsem pracoval pro klienta v Mnichově – je často jedinou emocí, na kterou se zaměřují jejich kampaně, strach. A dalším dost častým průvodním jevem bývá hloupost – např. AfD v Bavorsku rozeslala předvolební leták apelující na národní city Bavorů, na kterém byla žena ve švýcarském národním kroji. (U nás zase máme jistého Roznera, že?) Samozřejmě, i toto zboží si může najít svého kupce – zatím jich však nebývá více než nějakých 20%. Ovšem, jak dlouho ještě?

Z jistého úhlu pohledu není mezi jedněmi a druhými žádný rozdíl – na oba lze aplikovat psychoanalytický termín vytěsnění. Zatímco první přehlížejí problémy, druzí ignorují úspěchy a jejich postoje nejsou daleko od známého rčení vylít s vaničkou i dítě – kdo by nevěděl o tom, co se dělo okolo hlasování o Brexitu?

Osobně vidím jedinou naději projektu společné Evropy v tom, kdo na politické scéně zatím není nebo o něm zatím není moc slyšet – kdo bude schopen oslovit mainstreamové voliče, ale zároveň se kriticky dokáže vymezit vůči současnému vedení a jeho způsobům řešení či spíše neřešení opravdových problémů Evropanů, jejichž seznam každoročně aktualizuje např. Eurobarometer.

Pokud jde o ideu vytvoření společné Evropy, hlásíme se my Češi často k odkazu krále Jiřího z Poděbrad, který by po celý svůj život především vynikajícím diplomatem, byť neváhal ani použít hrubé síly. Dohoda o míru veškerého křesťanstva však nevznikla jen proto, že by neměl ve volných chvílích co dělat – mnohem více to byla reakce na hrozbu útoků ze strany sousedních katolických zemí, zejména pak uherského krále Matyáše Korvína, které inicioval papež (Pius II. a následně Pavel II.), ale také např. domácí opozice ze strany Jednoty zelenohorské. Ve výzvě se obracel na panovníky ostatních států, ovšem ignoroval papežskou moc, což v polovině 15. století mnohé z oslovených od účasti na projektu odradilo. I vzhledem k tomuto dědictví by stálo za to dát společné Evropě ještě šanci.

Autor: Jiri Machotka | úterý 21.5.2019 8:30 | karma článku: 6,92 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Jiri Machotka

Mohou se změny volebního systému stát jedním z témat pro nadcházející parlamentní volby?

3. února tohoto roku zrušil Ústavní soud část volebního zákona. Na podzim budou nové volby, pro které resp. pro způsob převedení hlasů na mandáty, díky tomu neexistuje právní rámec.

27.4.2021 v 9:17 | Karma: 4,99 | Přečteno: 280x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Nucená správa vlády

Porušuje-li firma, jejíž předmět podnikání je veřejně důležitý, své zákonem stanovené povinnosti, může stát prostřednictvím nucené správy zajišťovat nepřetržité pokračování jejího provozu. Proč by to nemohlo platit i pro vládu?

23.2.2021 v 8:59 | Karma: 7,19 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Petice za naléhavé řešení situace ve školství

Koncem ledna vznikla petice za naléhavé řešení situace ve školství. Autorkou petice je zastupitelka hl. m. Prahy, ing. Mariana Čapková, MBA (Praha sobě), která též působí jako předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

10.2.2021 v 9:32 | Karma: 4,30 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

PES chcípl … co ale dál?

„Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už nemůžete nic odebrat.“ Smyslem protiepidemických opatření by měla být maximální možná ochrana životů, zdraví, ale i kvality života.

4.1.2021 v 9:29 | Karma: 8,51 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

Nástin reformy plánování státních financí

BIERHANZEL: Ach, bože. Jde to rychleji, než jsem čekal. (Dopíše závěť.) z Vraždy v salonním coupé od Járy Cimrmana

22.12.2020 v 20:13 | Karma: 7,79 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik