Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za všechno nemůže jen Oscar Dorley

V neděli večer naposledy zaduněl fotbalový míč, podzimní část ligy skončila bláznivým zápasem v Ostravě, po němž vede Slavia tabulku o jediný bod před Plzní a o tři před Spartou.

Nebýt infarktového zápasu Baník – Slavia (3:3), vytratila by se podzimní sezona doztracena. Takhle se bude v těchto dnech po hospodách mluvil aspoň o šíleném průběhu posledního utkání, kdy Slavia vedla v poločase 2:0, byla v pohodě, hned po přestávce ale inkasovala gól a vzápětí se nechal vyloučit Oscar Dorley, pak prohrávala 2:3, vyrovnala na 3:3 a v závěru ostravský Almási, toužící po hattricku, zahodil penaltu.

Po utkání dopadla na Oscara těžká kritika trenéra Trpišovského, nebezpečně se blížící až k personální likvidaci hráče. Co se stalo? Na hřišti ležící Oscar, který už měl žlutou kartu, se nohou nepochopitelně ohnal po protihráči a šel ven. Trpišovský zuřil, protože svého levého obránce o poločase varoval, aby si dal pozor na druhou žlutou. Tak dostal hned červenou! Chápu, je to nedisciplinovanost, která zaslouží kritiku. Ale slávistický trenér zapomněl zmínit, že to nebyla jediná příčina toho, že sešívaní málem ostudně prohráli.

Oscar šel pod sprchu za stavu 2:1 pro Slavii. To, co se dělo dál, bylo pro mě ještě nepochopitelnější. Je sice pravda, že Baníku „narostla křídla“, pustil se do svého soupeře se vší vehemencí, ale to je přece běžné. Běžné ovšem není, aby lídr ligy, mužstvo otlučené z evropských pohárů upadlo do tak bezbřehého zmatku a bezradnosti. Jako by slávisty někdo nečekaně probudil už z dovolené u vánočního stromku. Pobíhali po hřišti jako splašené srny a čekali, až je srazí výstřel baníkovců!

Vzpomněl jsem si na letošní derby, v němž oslabení červenobílí, prohrávající 0:1, měli i v 10 lidech, bez vyloučeného Ousoua, celý druhý poločas herní převahu a nebyli daleko k vyrovnání. V neděli naopak bila do očí jejich bezradnost, neumění udržet míč, kombinovat, zklidnit hru. Znovu se odhalila neschopnost stoperské dvojice Ousou – Kačaraba, která prohrávala jeden vzdušný souboj za druhým – a Ousou navíc zavinil penaltu. Mužstvo tentokrát nepodržel ani brankář Mandous; to, že zneškodnil Almásiho penaltu, bylo především dílem jejího špatného provedení.

Nebýt tohoto vzrušujícího ostravského zážitku, o lize by se dnes už nemluvilo. Není o čem, je většinou nudná. Kromě jediného: Slavia vede překvapivě jen o jediný bod a o její dominanci už hovoří ze zvyku jen pár reportérů, kteří přehlížejí čísla ligové tabulky. Červenobílí celkově prožili nejhorší podzimní sezonu za poslední roky: nepostoupili do Ligy mistrů ani do Evropské ligy, což je vzhledem k soupeřům, na které narazili (Ferencváros, Legia Varšava), evidentní neúspěch. Ne náhodou oba její soupeři z evropských pohárových soutěží už vypadli, zatímco slávisté (i sparťané!) pro jaro ještě zachránili aspoň Konferenční ligu. Jistě, po Novém roce se může všechno vrátit do starých kolejí; pokud sešívaní konečně přestanou mít širší marodku než počet hráčů na hřišti, vrátí se jim dlouhodobě zranění Provod, Hovorka, Bořil a Kúdela a posílí obrannou řadu, zejména na stoperském postu.

Pokud může být někdo s ligovými výsledky opravdu spokojen, tak jsou to fandové plzeňské Viktorky. Tím, že si jejich mužstvo stojí jen o bod druhé za Slavií, pravděpodobně zajistilo odpustky za krach na evropské scéně. Naproti tomu rozhodně nelze plesat nad jeho předvedenou hrou ani nad střeleckým průměrem 1,89 na zápas (Slavia 2,68, Sparta 2,42). Zatím to vypadá, že by měli pozlatit Beauguelovy kopačky a hlavu (10 gólů z 36). Jinak dominují především defenzivou, což u trenéra Bílka nepřekvapuje.

Sparťanští příznivci možná čekali od mužstva pod taktovkou trenéra Vrby víc než dosavadní třetí místo. Dvou pozitiv se ale na podzim dočkali: 1) poprvé od 20. března 2016 vyhráli rudí v derby nad Slavií, 2) zatímco po 19 kolech minulého ligového ročníku ztráceli na první Slavii 10 bodů, tentokrát jsou to jen tři. Nespokojení mohou být ti, kteří si pořád bláhově myslí, že Sparta je první, jediná a největší. Realita je taková, že po prudkém pádu se pomalu hrabe vzhůru. V létě se jí podařily dva dobré přestupy do ofenzivy, Pešek a Haraslín, teď už má v jabloneckém Čvančarovi další posilu do útoku. Musí ovšem, stejně jako Slavia, řešit střed obrany.

Při pohledu na dno ligové tabulky bych nechtěl být fanouškem Karviné, která ztrácí na předposlední Teplice šest bodů a na čtrnáctý Jablonec dokonce 11. Po odehrání zbylých 11 jarních ligových kol bude následovat nadstavbová část, takže ti dole ještě nejsou zcela vyřízení, ale klidné Vánoce mít nebudou.

Autor: Milan Macho | pondělí 20.12.2021 19:06 | karma článku: 10,12 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:16

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik