Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sparto, takhle se v Evropě nehraje!

Smutný pohled na trápení fotbalistů Sparty připravil čtvrteční večer u televizních obrazovek. Jejich fotbal na hřišti Partizanu Bělehrad byl z valné části nekoukatelný.

Pakliže někdo doufal, že mohou prohru 0:1 z domácího prostředí v bělehradské odvetě s Partizanem vymazat a obrátit pohyb misek postupových vah, brzy na to musel zapomenout. Naopak Slavia potvrdila, že z evropské perspektivy je mnohem výš.

Pohled z vnějšku svádí napsat, že jakmile spolu s úvodním hvizdem rozhodčího spustil v okolí stadionu hřmotný ohňostroj, který ozářil nebe, hráčům Sparty spadlo srdce do trenýrek. Nebylo to sportovní gesto ze strany Partizanu, ale pokud bylo míněno k zastrašením soupeře, pak bylo velmi účelné. První půlhodinu sparťané jen přihlíželi, jak je soupeř válcuje jednoduchou a přímočarou hrou, které se nedokázali postavit. Před prvním inkasovaným gólem jsem nevěřícně zíral, co to předvádí stoperská dvojice Panák – Vitík. Ricardo Gomes si to štrádoval do vápna s míčem na kopačkách, ale oba jen přihlíželi a neatakovali ho! Nádhernou uličku mu udělali: prosím, pane Gomes, račte vystřelit.

To byl jen jeden z momentů, ale charakteristický. Stejný hráč skóroval podruhé hlavou, opět neobsazený. Sparta se vzchopila až ve druhém poločase, hlavně poté, kdy byl Ricardo Gomes po problematické druhé žluté kartě vyloučen. Nezdálo se mi, že chtěl nafilmovat penaltu, prostě při kličce klopýtl a šel k zemi. Sparta pak snížila na 1:2, ale celkový dojem z jejího vystoupení byl tristní. Včetně na Letné opěvovaného Hložka. Málo povzbudivé je, že trenér Vrba po zápase nevěděl, proč tomu tak je.

Bez ohledu na předvedenou hru není prohra na soupeřově hřišti o jeden gól žádná tragédie. Na vyřazení si Sparta zadělala porážkou 0:1 před týdnem doma, ačkoli na Letné nebyla horším mužstvem, ale trápila se v koncovce. V obou zápasech byl největší rozdíl v sebevědomí – a to sparťanům chybělo. Trochu překvapivě na sebe prozradili, že na takové zápasy ještě nemají. Proč? Zřejmě si uvědomovali, že jarní sezonu v lize začali bídně, a přinesli si to s sebou i do Evropy. Hráli jako svázaní. Škoda je, že z dvou zápasů nevytěžili ani bodík do národního pohárového koeficientu.

O šest bodů se naopak postarala Slavia dvěma shodnými výhrami 3:2 nad Fenerbahce Istanbul. Ta hrála naopak sebevědomě, zkušeně, a trenéru Trpiškovskému se podařil jedinečný tah se Sorem na hrotu útoku. Rychlonohý, nepolapitelný Nigerijec umožnil Slavii hrát na rychlé brejky, což u ní nebývalo zvykem. V odvetě dal dva góly a nejméně dva další měl na kopačce, ale zbrklostí šance zahodil. To lze u mladého a neotrkaného hráče pochopit. Byl nesporně nejvýraznější postavou utkání a fandové Slavie si jistě přejí, aby nedopadl jako nedávno Sima, který také výkonnostně vyletěl, všechny oslnil, pak se zranil a odešel na přestup. Yira Sor není typický koncový útočník, je to spíše křídlo, ale ukázalo se, o co víc znamená pro mužstvo než Tecl, který sice zodpovědně brání soupeřovu rozehrávku, ale nedá gól ani na něj nepřihraje.

Slávisté měli štěstí při nyonském losu: v osmifinále Konferenční ligy je teď čeká relativně slabší LASK Linec. Jenomže v pohárových soutěžích nelze nikoho podcenit, byť je aktuálně v rakouské lize až na osmém místě. Pozor! Role favorita Slavii nesedí, viz souboje s Midtjyllandem, Ferencvárosem a Legií Varšava.

Autor: Milan Macho | pátek 25.2.2022 18:24 | karma článku: 11,15 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik