Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mentální selhání a devastace Slavie

Viktoria Plzeň – Slavia Praha. Mohlo to být pro diváky atraktivní ligové utkání, napínavá konfrontace dvou odlišných herních stylů. Místo toho se fotbalové nebe rychle zatáhlo. 

Rozhodlo hlavně mentální selhání slávistického stopera Santose.

To, že Plzeň vyhraje jasně 3:0, nikdo nečekal. Jenomže hned po minutě hry brazilský stoper Santos zavinil penaltu a navíc byl vzápětí vyloučen. Je sice pravda, že Mosqueru měl na starosti pravý bek Masopust, ale po překvapivém dalekonosném výkopu plzeňského gólmana Staňka vyšel souboj na Santose. Ten měl původně k míči blíž, ale lehkomyslně podcenil situaci, Mosquerovu dotěrnost a důraz, míč hlavou zasáhl ledabyle, nechal se předběhnout a pak sáhl po Kolumbijci, který se zřítil k zemi jako postřelený ze samopalu. Následovala penalta, kterou s přehledem proměnil Chorý.

Samozřejmě že Mosquera pád přifilmoval, ale faul to byl a rozhodčí Hocek si nejspíš uvědomil, že kdyby nefoukl do píšťalky, fandové by stadion ve Štruncových sadech asi vyhodili do vzduchu. Ovšem vrcholně necitlivá byla červená karta v jeho ruce. Údajně to bylo podle pravidel. Kdyby prý Santos protihráče v souboji o míč podkopl a třeba ho i neúmyslně zranil, dostal by jen žlutou! Který magor si takový výklad pravidel vymyslel? Nechal bych ho zavřít do klece. Nebo by si to zasloužil sudí, který si to takhle vyložil? Obdržený gól z penalty a napomenutí žlutou kartou by byly podle mého soudu dostatečným trestem. Každopádně od té chvíle to byl nerovný boj.

Eduardo Santos přicházel v létě do Slavie spolu s útočníkem Jurečkou jako dvě největší posily. Minulý ligový ročník hrál (hostoval) právě v plzeňské Viktorce – a velmi dobře. Díky své postavě dominoval v hlavičkových soubojích. Proto si ho Slavia z Karviné koupila. Netušila, jaké psí kusy bude v jejím dresu vyvádět. Zdaleka to totiž nebylo jeho první selhání. V předkole Evropské konferenční ligy proti Panathinaikosu u půlící čáry zbytečně rukou strhnul protihráče, který uháněl do brejku, a šel ven. Naštěstí pro Slavii v tu dobu už hrála v početní přesile. V ligovém duelu se Slováckem, rovněž na začátku utkání, podcenil hlavičkový souboj s Mihálikem, k němuž nakonec ani nedošlo, a hlavou přihrál soupeři na gól. V několika jiných zápasech si počínal podobně lehkomyslně, ale pro mužstvo to nemělo fatální následky. Vypadá to, že není na Slavii mentálně nastavený, zejména na začátky zápasů, a že má větší sebevědomí než hráčské schopnosti. Je otázkou, jak dlouho s ním bude mít trenér Trpišovský trpělivost. Problém, který bude koučovo rozhodování ovlivňovat, je kritická situace sešívaných právě na postu stopera.

Druhý gól inkasovali slávisté po rohovém kopu. Každý kolem fotbalu ví, že to je hlavní zbraň Viktorie. Vědí do i ve Slavii, přesto se nechali překvapit. Problém je v tom, že právě standardní situace (obranné i útočné) jsou naopak velkou slabinou Slavie. Řeší to už delší dobu, ale stále neúspěšně! To u mužstva s tak vysokými ambicemi opravdu velice překvapuje. V každém přestupním okně slavisté horečně nakupují, ale bolavá místa v sestavě (nejen na stoperech) ne a ne vyléčit. Po vyloučení Santose a při absenci zraněného Holeše a Ousoua přešel na stopera Masopust! Je to záložník, hráč, který postrádá návyky obránce, přesto ho trenér Trpišovský často využívá na kraji obrany! Hlava mi to nebere. Tentokrát Masopust povýšil na stopera...

Třetí gól dostala Slavia po Kalvachově střele zdálky k pravé tyči Mandousovy branky. Dovolím si tvrdit, že Staněk na opačné straně hřiště by tuto střelu vyrazil. Mandous je brankářskou jedničkou, ale Kolářovi v jeho vrcholné formě se nevyrovná. Zdánlivě není velký rozdíl mezi prohrou 0:2 a 0:3, ve skutečnosti může být i jeden gól důležitý na konci sezony při shodném počtu bodů Plzně a Slavie, celkově i ve vzájemných zápasech.

Momentálně vedou Západočeši tabulku o tři body a další tři na ně čekají v dohrávce proti Brnu. Třebaže v Lize mistrů dostávají nakládačky, české lize vévodí. I když bude ještě hodně dlouhá, pro mě jsou favority na mistrovský titul. Nejen kvůli současnému bodovému náskoku, ale především díky nastavení taktiky, kompaktnosti týmu a ustálené sestavě. Ve Slavii pořád hledají, míchají se sestavou jako ve slosovacím bubnu a k ničemu pozitivnímu to nevede. Že si otevírají velkolepou střelnici při utkáních s Pardubicemi, Teplicemi nebo Českými Budějovicemi, není zdaleka tak důležité, jako uspět v soubojích s nejvážnějšími konkurenty, kterými jsou právě Plzeň nebo Slovácko. A brzy to bude i trápící se Sparta, pro niž v její situaci bude derby životně důležité.

Autor: Milan Macho | pondělí 19.9.2022 18:02 | karma článku: 16,69 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Petr Telička tehdy český vstup v Bruselu vyjednával....

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě si natočila pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik