Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Itálie oslavovala, Anglie ztichla

Italové jsou po zásluze fotbalovými mistry Evropy. Angličané se velkého triumfu zase nedočkali; čekají na něj od roku 1966, kdy se stali mistry světa.

Celá Itálie prožila z neděle na pondělí velký karneval, ačkoli bombastická oslava se připravovala v Londýně. Italským fotbalistům, kteří po remíze 1:1 vyhráli na penalty 3:2, mistrovský titul přeju, protože po celou dobu šampionátu hráli nejsympatičtější fotbal. Zatímco v minulosti měli svou hru založenou na defenzivě, tentokrát předváděli, spolu se Španěly a Dány, nejútočnější hru. Jak je to možné, to je tajemství jejich trenéra Manciniho. Velikost jeho fotbalového myšlení a odvaha budou teprve doceněny. Kdyby totiž jeho tým neuspěl, snesla by se na něj kritika, že se nedržel osvědčených italských metod...

Jsem rád, že nevyhráli Angličané, třebaže dali vedoucí gól už ve druhé minutě finále. To, co předváděli ve druhém poločase zápasu s Českem a co zopakovali teď ve finále, nebylo hodno jejich pověsti. Češi je za to nepotrestali, mnohem kvalitnější Italové naopak ano – vyrovnali a vynutili si prodloužení a následný penaltový rozstřel. Titul bych Albionu nepřál i kvůli herecké etudě Sterlinga, nafilmovaném faulu v semifinále před brankou Dánů. Ale bez ohledu na mé přání mistry být mohli, kdyby zbaběle nezalezli do obrany a kdyby jejich kouč Southgate nezvolil špatné střelce rozhodujících penalt. Je možné, že mladíci Rashford (23 let), Sancho (21) a Saka (19) je na tréninku kopali dobře, jak uvedl jejich kouč, ale trénink a finále Eura, to jsou z hlediska psychického tlaku dvě naprosto rozdílné veličiny. Navíc Rashford a Sancho vlezli na hřiště až na konci prodloužení, šli tedy k exekuci, aniž by si předtím pořádně kopli do míče. Jako by nebylo málo, co si Southgate zavařil v semifinále Eura 1996, kdy jako hráč stejným způsobem a na stejném Wembley (jen ve starší podobě) selhal proti Němcům. Myslím, že slovo penalta mu bude odporné až do konce života.

Angličané nevyužili protekce, kterou jim při šampionátu rozcouraném po 11 zemích poskytla UEFA tím, že šest ze sedmi utkání mohli sehrát v Londýně. Samozřejmě, kdyby se celý šampionát konal v Anglii, bylo by to něco jiného, ale takhle vypadal ujetě celý ten model, který vznikl za panování Michela Platiniho. Nevyhovoval především hráčům, kteří, s výjimkou Angličanů, poztráceli mnoho sil dlouhým cestováním. Český tým patřil mezi ty nejpostiženější, protože musel letěl až do Baku. Byl to zkrátka veliký organizační omyl. Současný šéf UEFA Aleksander Čeferin slíbil, že se už nebude opakovat.

Co říci o herní úrovni šampionátu? I když jsme viděli řadu pohledných zápasů, zůstala podle očekávání poplatná současné módě: přehnaná opatrnost při zakládání útočných akcí, pramenící z obav ze ztráty míče, nudné a primitivní posunování míče na vlastní půlce hřiště, minimum překvapivých průnikových přihrávek, málo střelby ze střední vzdálenosti... Naproti tomu zaznamenáváme lepšící se techniku hráčů při ovládání míče a sílící fyzickou kondici. Někdy jde ovšem to nekonečné běhání na úkor atraktivity hry. Úroveň šampionátu poškodila brzká vyřazení Francie, Portugalska, Belgie, Nizozemska a Chorvatska, vesměs týmů s útočným pojetím, naopak příjemně překvapily Dánsko, Švýcarsko a koneckonců i Česko, nezklamalo Španělsko, které hrálo s omlazeným mužstvem.

Potěšily mě výkony sudích, kteří se drželi stejného metru – zbytečně nekouskovat hru. Velmi citlivě do zápasů zasahovali videorozhodčí, kteří dokázali, že VAR je velký pomocník při ochraně regulérnosti. S jednou výjimkou, kdy při už vzpomínaném akrobatickém pádu Sterlinga nedokázali opravit penaltový verdikt rozhodčího Makkelieho, a tak poškodili Dány. Současně mě v tu chvíli utvrdili v přesvědčení, že i při sebelepší technice zůstává při rozhodování veledůležitý lidský faktor.

Autor: Milan Macho | pondělí 12.7.2021 17:49 | karma článku: 18,05 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 349x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 395x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 224x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,16
  • Průměrná čtenost 1509x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik