Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recept na blahodárné posezení v zahradě

Další zmínka o blahodárnosti posezení na zahradě. Když už jsem se zmínil o blahodárnosti zahradničení a posezení na zahradě, třeba se též zmínit, že k takovému posezení samozřejmě patří dobré jídlo a pití. Zvláště za letních měsíců doporučuji  nějaké to nepříliš těžké jídlo, doprovázené pochopitelně řádně vychlazeným „letním“ vínem.

Abych byl konkrétnější, nabízím jeden mnohokrát vyzkoušený recept (pro čtyři osoby):   Chřest a rajčata s vaječnou omáčkou.   850 g zeleného chřestu 1 lusk červené papriky svazeček pažitky 30 g šalotky 50 g másla sůl, čerstvě mletý pepř 2 rajčata 1 lžička oleje   Upečte papriky při 220 stupních Celsia, až začne kůže „puchýřovatět“, pak je zabalte do vlhké utěrky a nechte odležet. Odstraňte semeníky a semena, sloupněte kůži a nakrájejte je na drobné kostičky. Oloupejte šalotku a jemně ji nasekejte. Vejce 5 minut povařte (bílek musí být pevný, žloutek ne zcela), ochlaďte, oloupejte a nahrubo rozmačkejte lžící. V kastrolu na másle do světla upražte šalotku, přidejte vejce, osolte, opepřete a udržujte teplé. Okrájejte a odspodu zkraťte chřest.

Rozdělte na čtyři porce, každou svažte provázkem a povařte 10 – 12 minut v prudce vařící osolené vodě. Nechte okapat. Předehřejte talíře. Mezitím rozřízněte napříč rajčata a na pánvi s trochou oleje je krátce opečte. Osolte, opepřete. Umně vyrovnejte na každý talíř chřest, půlku rajčete, pažitku, na chřest nandejte vaječnou omáčku a zasypte paprikovými kostičkami.

Příloha: bílý chléb   Přeju dobrou chuť!  A abych nezapomněl: osobně bych Vám doporučoval k tomuto jídlu velmi vychlazené veltlínské zelené, a nebo, ještě lépe, dnes už vzácnou, neboť málo pěstovanou odrůdu chrupku, v Německu zvanou Gutedel a ve Francii Chasselas. Zvláště chrupka z Bádenska, řádně vychlazená, je ke chřestu tím správným, ba mimořádným, zážitkem…. Dokonce mne jednou inspirovala k napsání  rondeau (taky už dnes vzácný, neb nepěstovaný druh), bádenskou chrupku oslavující. Tady ji máte na závěr. A přeju krásný den a případně dobrou chuť!  

Rondeau na chrupku Les Murailles z Aigle   Jak popsat jen tu zvláštní chuť, jež v ústech zprvu hořká zdá se, však záhy rozvine se v kráse a promění krev v hbitou rtuť?   Těch podtónů! Však buď jak buď, ty na patře se spojí zase, jak popsat jen tu zvláštní chuť, jež v ústech zprvu hořká zdá se?   Fík s broskví…kdoulí… to Bůh suď, ta chuť se proměňuje v čase; dnes pýchou nenadme se hruď, že zkušenost má nevzdala se…   Jak popsat jen tu zvláštní chuť?         

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Macek | úterý 5.6.2007 0:11 | karma článku: 39,43 | přečteno: 14029x
  • Další články autora

Miroslav Macek

67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....

16.8.2009 v 23:22 | Karma: 38,14 | Přečteno: 9357x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".

Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.

10.9.2008 v 20:13 | Karma: 41,81 | Přečteno: 12623x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O radostech a slastech domácí archeologie

Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.

10.8.2008 v 10:53 | Karma: 36,85 | Přečteno: 7640x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti

V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.

15.6.2008 v 8:44 | Karma: 44,24 | Přečteno: 20660x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném

Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.

7.4.2008 v 6:04 | Karma: 39,80 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7194x
Miroslav Macek