Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O prvním sněhu, výchově dětí a tradičně též o lecčems jiném

A tak včera to vypuklo: v půli dopoledne se roztrhla nad krajinou mého srdce velikánská duchna a čtyři poctivé hodiny se z šedivé oblohy sypaly velikánské, naducané, mokré vločky, nádherně ulpívající na stromech a keřích. Pak už jen sem tam přiletěla sprška drobnějších hvězdiček...  

Dodržuji už léta a léta následující rituál: jakmile stromoví obalí první sníh nebo první huňatá jinovatka, napustím si plnou vanu přívětivě vlažněteplé vody, rozsvítím všechna světla na zahradě, bouchnu nějakým hodně dobrým šampaňským, vlezu si do vany a při popíjení bublinek a pozorování té jiskřivé nádhery si slastně užívám přítomnosti a vzpomínám na všechny nádherné minulé zimy.

A letos se mi vybavila velmi časná vzpomínka, kterak jsem ke třetím narozeninám (ale možná to bylo pod stromeček, těch pár dnů mi splývá) dostal krásné jasanovém lyžičky, které vyrobil šikovný místní kolář (existuje vůbec ještě toto řemeslo, asi ne?), a to se starodávným vázáním Huddersfield. I vyrazil jsem ihned před dům, ba i kousek od domu jsem popošel, až k Horníčkově louce, na jejímž horním okraji byla divoká skládka, pěkně se svažující. A pustil se "šusem" dolů.

Byl to nádherný zážitek, tolik salt a kotrmelců jsem za celý svůj dosavadní život neabsolvoval! A tak jsem se opět, podoben sněhové kouli, vyškrábal na vršek smetiště a spustil se znovu dolů, pochopitelně se stejným výsledkem. Já byl ovšem vždycky paličatá nátura a tak jsem to zkoušel znovu a znovu, což (to jsem tehdy ovšem nevěděl) se zděšením pozoroval z okna protějšího domu soused a tátův kamarád Pepík Truksa. Nervově zřejmě labilnější, rychle seběhl dolů a chvátal k otcově dílně, do které vrazil (následné jsem se dozvěděl, pochopitelně, mnohem později) a už ve dveřích hlasitě halekal: "Lojzo! Okamžitě všeho nech a běž se podívat, co dělá tvůj syn! Vždyť se ti zabije!"

Můj moudrý otec pak bez jediného pohnutí jediného svalu v obličeji pronesl památnou větu: "Josef! Já o tom nechci vědět!"

Samozřejmě jsem se nezabil a můj táta mohl poklidně prožívat další léta v zdánlivé "blahé nevědomosti" - dobře totiž věděl, že krev není voda a že jediný pořádný dohled je dohled nenápadný, beroucí v potaz jenom věci pro život zatraceně důležité.

S potěšením a velmi solidním výsledkem jsem pak tuto výchovnou metodu uplatnil i u svých dětí, ale to už je jiná historie...

A ještě nad jednou věcí jsem se v té vaně, pozoruje jiskření vloček a lehce ovíněn, bezstarostně zamyslel.Totiž, že ta metoda "já to nechci vědět" je docela užitečná nejen při výchově dětí, ale v životě vůbec.Vždyť jsme od rána do noci, dnes a dennodenně, bombardováni a násilně atakováni spoustou a spoustou informací, které k životu vůbec, ale pranic nepotřebujeme a dokážeme-li je ignorovat ("nechceme o nich vědět"), zbývá nám pak zákonitě mnohem více času a mnohem více energie na ty informace, na ty podněty, na ty děje a kony, které nám život vylepšují, zkrášlují, nebo alespoň zpestřují. A to je hodně dobře!

p.s. Na té staré fotografii je můj otec: takový, jakého jej mám v paměti. Chlap s velkým "ch", vždy v dobrém rozmaru, vždy sršící energií....

 

Autor: Miroslav Macek | pondělí 12.11.2007 20:44 | karma článku: 42,22 | přečteno: 9490x
  • Další články autora

Miroslav Macek

O hřbitovech, knihovničkách, knihovnách a úplně něčem jiném

Zavítáte-li do cizího městečka či města a chcete se o něm rychle něco dozvědět, rozhodně nehledejte informační středisko, ale zajděte si na místní hřbitov. Staré hrobky a jejich nápisy Vám promptně prozradí bývalou úroveň města, kdo patřil k městskému patriciátu, čím město vynikalo a další a novější náhrobky pak to, jakými proměnami město a jeho obyvatelé v toku času prošli. Zavítáte-li do cizího bytu a chcete se co nejrychleji něco dozvědět o jeho obyvatelích, nakoukněte na knížky v jejich domácnosti.

6.12.2007 v 16:42 | Karma: 41,92 | Přečteno: 8138x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O zpívání při práci, pobrukování a radosti ze života vůbec

Uvědomil jsem si to nedávno, když jsem vyhledával staré rodinné fotografie, o jejichž zkopírování mne požádala moje sestra. Na jedné z nich byl můj otec kamenosochař s velkým pemrlíkem v ruce u jakéhosi velikého bloku kamene a i z té staré, nekvalitní momentky bylo zřejmé, že si zpívá. No, není divu: zpíval si při práci skoro pořád. A mne najednou napadlo, že už je to zatraceně dlouho, neuvěřitelně dlouho, co jsem naposledy slyšel někoho si při práci zpívat.

29.11.2007 v 18:06 | Karma: 38,61 | Přečteno: 6129x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O vanilkových rohlíčcích, nudlové polévce a hlavně o lásce

Zřejmě za to může silná vrstva mraků a krátící se den, tedy časná tma. Jinak si totiž na Vánoce nevzpomenu jak je rok dlouhý, do vánočně vyzdobených obchodů jsem doposud nezabrousil a vlastně tyto svátky ani příliš nemám v lásce, neboť přeznačkováním vystrnadily mně mentálně mnohem bližší zimní slunovrat. Ale dnes jsem si na Vánoce vzpomenul - a hned mi v nose zavibrovala neuvěřitelně horká, omamná, všeobjímající vůně teplých ořechových rohlíčků, mísící se se sladkou a dráždivou vůní cukru s vanilkou.

22.11.2007 v 19:12 | Karma: 42,57 | Přečteno: 10020x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O svátku Všech svatých, starých Keltech a hlavně o něčem jiném

A tak tu máme dnes svátek Všech svatých, neboli Dušičky, původně svátek keltský ( ne-li předkeltský), který dávní křesťané, tak jako mnoho dalších svátků a míst, prostě jen "přeznačkovali", jak bych co nejpřesněji jednoslovně popsal metodu, tak důvěrně známou kocourům a psíkům. Ten keltský svátek, Samain, zahajoval "temnou" část roku a důvod jeho existence vysvětluje spousta materiálních i duchovních teorií.

2.11.2007 v 9:44 | Karma: 39,97 | Přečteno: 10389x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O blížících se narozeninách, zdi nářků a Hugo Salusovi

Způsobila to zřejmě kombinace podzimní nálady, mých blížících se narozenin a návštěvy sestry, s níž jsme zavzpomínali na časy minulé: najednou, v náhlém okamžiku, jsem si uvědomil jak zběsile letí čas. Jak jinak také, při mém zběsilém způsobu života, ale přece jen... A také jsem si v té rozjímavé náladě připomněl osobní zeď nářků, dlouhou vysokou kamennou podezdívku plotu, kolem níž, nebo lépe řečeno pod níž, jsem coby žáček školou povinný chodíval do školy a čekalo - li mne ten den zkoušení či nějaká písemka nebo kompozice, vždy jsem si ráno říkal, jak mnohem šťastnější se budu kolem ní odpoledne vracet domů, neboť budu mít všeliké nepříjemnosti už za sebou.

21.10.2007 v 8:14 | Karma: 38,00 | Přečteno: 5325x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7192x
Miroslav Macek