Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O zpívání při práci, pobrukování a radosti ze života vůbec

Uvědomil jsem si to nedávno, když jsem vyhledával staré rodinné fotografie, o jejichž zkopírování mne požádala moje sestra. Na jedné z nich byl můj otec kamenosochař s velkým pemrlíkem v ruce u jakéhosi velikého bloku kamene a i z té staré, nekvalitní momentky bylo zřejmé, že si zpívá. No, není divu: zpíval si při práci skoro pořád. A mne najednou napadlo, že už je to zatraceně dlouho, neuvěřitelně dlouho, co jsem naposledy slyšel někoho si při práci zpívat.

Čert ví, čím to je. Možná už nás je na světě tolik a jsme tak nahuštěni, že nám k hlasitému zpěvu jaksi chybí prostor. Možná je to tím, že spousta nových povolání ty oblasti mozku, které by rády zpívaly, prostě zaměstnává něčím jiným. Možná je to tím, že se prostě jen stydíme. Ale nejspíše je to asi tím, že už nám chybí taková ta prostá, živočišná, bezbřehá radost z práce. Radost z práce, kterou od začátku do konce děláme sami, za kterou jsme zcela zodpovědni, která nám nádherně vzniká pod rukama, která nás každým okamžikem víc a víc těší - a takovéto práce je holt v tomto superspecializovaném a superpolotovarovém a superpřetechnizovaném světě čím dál tím míň a míň.

Můj otec to měl ještě snadné: sám ve velké dílně s docela pěknou akustikou, sám s kusem kamene, sám s výhní, na které si překovával dláta, sám s bruskou, sám při míchání směsí na umělý kámen ( pardon: kunstštajn). Ale stejně jsem přesvědčen, že si nezpíval, aby mu nebylo smutno. To jaksi vím. Zpíval si prostě proto, že tu práci miloval, měl z ní trvalou radost a jako každý správný zamilovaný své city prostě vyzpívával.

Hlas měl sice poloprofesionální, ovšem ten repertoár! Šlo o neuvěřitelnou směsku operních a operetních árií, předválečných šlágrů typu "Je tenká jako sirka a v baru je kasírka..." či "Já mám devět kanárů, kanárů, kanárů, ti mně nejdou do páru a ne a ne a ne..." a nejposlednějších hitů zachycených z rozhlasu, Karla Gotta nevyjímaje.

A nebyl, pochopitelně sám. Když nám kupříkladu maloval mistr malířský Bartoš dům, stál na štaflích, s čepicí složenou z novin na hlavě a oháněl se štětkou do rytmu bujarého zpěvu. Ba s tovaryšem si i na duetko troufli! A zrovna tak automechanici v dílně, kam jsme jezdili každou chvíli s podivuhodnými předválečnými auty - vraky dnes už dávno zapomenutých značek.

Já otci ten hlas vždycky záviděl - a taky tu jeho bezprostřednost. Ovšem léty jsem na to i bez zpěvného hlasu přišel: nezpívám si, ale pobrukuji. A to dle prostředí zcela nahlas, sotto voce, úplně potichu, až zcela neslyšně, neboť jen v duchu. A protože jsem člověk ryze optimistický, případné hrozící nenálady kanalizuji výběrem repertoáru: co já si zabroukal trauermarschů, co protestsongů a nejčernějších blues při různých politických, ba i vládních jednáních!

Ale to jsou dnes už výjimky: většinou si totiž (někdy nahlas, někdy neslyšně) pobrukuji svoje oblíbené melodie ("Take your coat and take your hat, leave your worries on the doorstep, just direct your feet, on the sunny side of the street.." je téměř mojí hymnou) a je mi nádherně, volně, prostě do zpěvu...

A teď si vlastně uvědomuji, že to s tím dnešním vymizením zpěvu vůbec nemusí být tak zlé, jak jsem předpokládal na začátku. Zřejmě to většina lidí prostě dělá stejně jako já.

A pokud ne, mají nejvyšší čas začít: radosti ze života totiž není nikdy dost!

Miroslav Macek

Autor: Miroslav Macek | čtvrtek 29.11.2007 18:06 | karma článku: 38,61 | přečteno: 6129x
  • Další články autora

Miroslav Macek

67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....

16.8.2009 v 23:22 | Karma: 38,14 | Přečteno: 9347x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".

Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.

10.9.2008 v 20:13 | Karma: 41,81 | Přečteno: 12621x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O radostech a slastech domácí archeologie

Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.

10.8.2008 v 10:53 | Karma: 36,85 | Přečteno: 7637x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti

V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.

15.6.2008 v 8:44 | Karma: 44,24 | Přečteno: 20629x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném

Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.

7.4.2008 v 6:04 | Karma: 39,80 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7192x
Miroslav Macek