O vanilkových rohlíčcích, nudlové polévce a hlavně o lásce
Moje matka, jinak kuchařka víceméně průměrná, prostě vanilkové rohlíčky a mnohé jiné cukroví a pečivo uměla dokonale. Nikdy a nikde jsem žádné lepší rohlíčky prostě nejedl a nikdy (a že jsem se o to pokoušel léta!) se mi je nepodařilo upéct tak, aby stejně intenzívně a stejně omamně hýřily vůněmi a chutěmi. A to jsem měl mámin původní recept i odkoukané grify k dispozici!
Zrovna tak to ovšem bylo s kmínovou zasmaženou polévkou s domácími nudlemi, kterou často vařila moje bábinka a kterou jsem k zbláznění miloval. (Tedy obě: jak bábinku, tak polévku.) Recept jsem si od ní vzal, v její přítomnosti jsem ji vařil, přísady přesně odměřoval i v zoufalství varíroval, ale výsledek? K neporovnání. Prostě ne, ne a ještě jednou ne!
Také její poválečnou kávu, směs žitovky a pravé, čerstvě upražené a čerstvě pomleté, kávy se mi nikdy nepodařilo připravit se stejným, tedy tak vrcholně skvostným, výsledkem.
Moje žena zase někdy umí některá jídla (a že jich je) připravit na tak vysoké kulinářské úrovni, že se o jakékoliv napodobení ani nepokouším, byť si namlouvám, že jsem v lecčem lepší, dovednější a precíznější kuchař.
Původně jsem se domníval, že jde o klam paměti, která si staré věci ( včetně chutí a vůní) idealizuje a že by mně třeba dnes ty máminy vanilkové rohlíčky už tak nevoněly, bábinčina polévka tolik nechutnala a manželčiny výtvory tolik nenadchávaly.
Ale ne, tak to není. Nakonec jsem totiž na to přišel: mohla a může za to láska!
Prostě, když něco děláte s láskou, s radostí, pro někoho, koho milujete, když se těšíte na jeho blažený výraz, na jeho živočišnou radost, pak se zákonitě ta láska a radost musí v těch pokrmech objevit, projevit, rozvonět a rozprostřít!
A tak, chcete-li. aby Vaše vánoční cukroví ( ale nejen to) dokonale vonělo a chutnalo, rozhodně je nepřipravujte z donucení, ze zvyku, bez nadšení, bez lásky.
Právě naopak. A uvidíte, budou se dít (nejen kulinářské) zázraky!
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD
Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...
Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví
Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...
Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí
Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...
Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan
Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...