Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O hostech, hostitelích a jako vždy také trošku o něčem jiném

Včera se sice na večer zatáhlo a začalo krápat, takže se posezení s přáteli nemohlo konat na zahradě, ale navzdory této drobné vadě na kráse to byly chvíle příjemné, nejpříjemnější. A to zdaleka nejen zásluhou dobrého jídla (zlatým hřebem večera byly na závěr podávané pečené banánky s domácí vanilkovou zmrzlinou a malinovým přelivem) a dobrého, předobrého pití. Vždyť už slavný francouzský vědec, kuchař a propagátor dobré kuchyně Edouarde de Pomiane říkával: „Připravit večeři pro přátele, to znamená položit na pánev veškerou svoji lásku, příchylnost, dobrou vůli, své úspory, veselost a radost a pak čekat, až se to všechno po třech hodinách vaření pod pokličkou rozvoní parami štěstí….“

Ihned k tomu ovšem dodával: „Pokud vás ovšem okolnosti donutí pozvat ke stolu někoho, koho nesnášíte, doporučuji servírovat falešný krabí salát a označit jej za humra á la Thermidore a grilovaná kuřata pokřtít Poulet á la Demidoff.“

Doufám ovšem, že  se Vám nikdy nic takového nepřihodilo a nepřihodí. Napomozte však tomu alespoň trošku tím, že se, pokud možno, vyhnete hodování „z donucení“ a tím samozřejmě myslím z donucení kalendářem, tedy máte-li Vy nebo někdo z Vašich blízkých narozeniny, jmeniny, nebo jsou Vánoce, Silvestr a podobně. Není totiž nic horšího než vymýšlet, připravovat a účastnit se hostiny bez slavnostní, povznesené nálady, bez vnitřní chuti k hodování, ale jen z důvodu, že je zrovna nějaké konkrétní datum v kalendáři či nějaká jiná „vynucená“ příležitost.

Prostě, s náladou na hodování je to jako s láskou – poručit si nedá, buď přijde nebo nepřijde. Zrovna tak jako v lásce ovšem platí, že příjemné a povzbudivé minulé výsledky zvyšují chuť na zážitky příští.

Nejhorší ovšem je, když namísto labužníka pozvete jedlíka až žrouta ( jeden z mých přátel trefně přirovnává rozdíl mezi labužníkem a jedlíkem k rozdílu mezi vášnivou ženou a prostitutkou) – a věřte, že je někdy nelehké je rozpoznat.

Obávám se, že spíše mezi žrouty patřil i slavný francouzský herec Jean Gabin, jinak by přece netvrdil následující: „Jsi-li na návštěvě u přítele, jez hodně, má radost. Jsi-li na návštěvě u nepřítele, jez hodně, má vztek. Jsi-li na návštěvě u někoho, kdo je ti lhostejný, jez hodně, je to jedno.“

Vždyť proč chodit na hostiny k nepřátelům a lidem lhostejným a nebo si je dokonce zvát ke stolu? Přece, ať chcete nebo nechcete, hostitelé (a hosté) jsou přece také nezanedbatelnou součástí hodování, součástí požitku z dobrého jídla a pití, součástí celkového dojmu a kvality!

Kvalita hostů a hostitelů by se prostě vždy měla nejméně rovnat kvalitě surovin, pokrmů z nich připravených a nápojů.

Bohužel sice stále platí slova herečky Gwyneth Paltrowové, že kdo dnes sedí u stolu rovně, žvýká se zavřenými ústy a má dobré vychování, je ihned označen za snoba, ale z toho si v žádném případě nic nedělejte: máte tak rozhodně nemalé předpoklady stát se dokonalými labužníky.

A být labužníkem, řečeno s Brillat – Savarinem, má jednu ohromnou výhodu: „Radost ze stolování lze přidružit ke všem jiným radostem života, navíc zůstává naší radostí poslední, která nás utěšuje nad ztrátou radostí ostatních…“

Přeju Vám krásný večer s dobrým jídlem, pitím a přáteli, hodnými toho jména,

 

Váš Miroslav Macek

Autor: Miroslav Macek | neděle 29.7.2007 21:01 | karma článku: 39,47 | přečteno: 7219x
  • Další články autora

Miroslav Macek

67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....

16.8.2009 v 23:22 | Karma: 38,14 | Přečteno: 9347x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".

Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.

10.9.2008 v 20:13 | Karma: 41,81 | Přečteno: 12621x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O radostech a slastech domácí archeologie

Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.

10.8.2008 v 10:53 | Karma: 36,85 | Přečteno: 7637x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti

V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.

15.6.2008 v 8:44 | Karma: 44,24 | Přečteno: 20629x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném

Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.

7.4.2008 v 6:04 | Karma: 39,80 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadili proti davu plyn i vodním dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7192x
Miroslav Macek