O hostech, hostitelích a jako vždy také trošku o něčem jiném
Ihned k tomu ovšem dodával: „Pokud vás ovšem okolnosti donutí pozvat ke stolu někoho, koho nesnášíte, doporučuji servírovat falešný krabí salát a označit jej za humra á la Thermidore a grilovaná kuřata pokřtít Poulet á la Demidoff.“
Doufám ovšem, že se Vám nikdy nic takového nepřihodilo a nepřihodí. Napomozte však tomu alespoň trošku tím, že se, pokud možno, vyhnete hodování „z donucení“ a tím samozřejmě myslím z donucení kalendářem, tedy máte-li Vy nebo někdo z Vašich blízkých narozeniny, jmeniny, nebo jsou Vánoce, Silvestr a podobně. Není totiž nic horšího než vymýšlet, připravovat a účastnit se hostiny bez slavnostní, povznesené nálady, bez vnitřní chuti k hodování, ale jen z důvodu, že je zrovna nějaké konkrétní datum v kalendáři či nějaká jiná „vynucená“ příležitost.
Prostě, s náladou na hodování je to jako s láskou – poručit si nedá, buď přijde nebo nepřijde. Zrovna tak jako v lásce ovšem platí, že příjemné a povzbudivé minulé výsledky zvyšují chuť na zážitky příští.
Nejhorší ovšem je, když namísto labužníka pozvete jedlíka až žrouta ( jeden z mých přátel trefně přirovnává rozdíl mezi labužníkem a jedlíkem k rozdílu mezi vášnivou ženou a prostitutkou) – a věřte, že je někdy nelehké je rozpoznat.
Obávám se, že spíše mezi žrouty patřil i slavný francouzský herec Jean Gabin, jinak by přece netvrdil následující: „Jsi-li na návštěvě u přítele, jez hodně, má radost. Jsi-li na návštěvě u nepřítele, jez hodně, má vztek. Jsi-li na návštěvě u někoho, kdo je ti lhostejný, jez hodně, je to jedno.“
Vždyť proč chodit na hostiny k nepřátelům a lidem lhostejným a nebo si je dokonce zvát ke stolu? Přece, ať chcete nebo nechcete, hostitelé (a hosté) jsou přece také nezanedbatelnou součástí hodování, součástí požitku z dobrého jídla a pití, součástí celkového dojmu a kvality!
Kvalita hostů a hostitelů by se prostě vždy měla nejméně rovnat kvalitě surovin, pokrmů z nich připravených a nápojů.
Bohužel sice stále platí slova herečky Gwyneth Paltrowové, že kdo dnes sedí u stolu rovně, žvýká se zavřenými ústy a má dobré vychování, je ihned označen za snoba, ale z toho si v žádném případě nic nedělejte: máte tak rozhodně nemalé předpoklady stát se dokonalými labužníky.
A být labužníkem, řečeno s Brillat – Savarinem, má jednu ohromnou výhodu: „Radost ze stolování lze přidružit ke všem jiným radostem života, navíc zůstává naší radostí poslední, která nás utěšuje nad ztrátou radostí ostatních…“
Přeju Vám krásný večer s dobrým jídlem, pitím a přáteli, hodnými toho jména,
Váš Miroslav Macek
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse
Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...
Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně
Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...
Policie v Tbilisi nasadili proti davu plyn i vodním dělo, zadržela 63 lidí
Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...
Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize
Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...