Já odmítám být obětí!

Server Idnes.cz včera informoval o úkolu Americké tajné služby zahájit rozsáhlé vyšetřování kvůli podezření, že Kryml ovlivňuje veřejné mínění ve vybraných evropských zemích, mj. v České republice.

Při této zprávě si nelze nevzpomenout na vynikající film Americká krása a větu - Já odmítám být obětí! Málokterému filmu se podařilo zobrazit probouzení z americké přítomnosti tak věrohodně.

Američané se zase jednou bojí o svobodu a svobodné mínění jiných států, přesněji řečeno o prosazování jejich pojetí svobody a jejich pravdy. Již z toho jde znovu strach. Případné ovlivňování veřejného mínění Kremlem je pro ně podnětem k zahájení vyšetřováni v cizích (!) státech. Kdyby bylo možno použít jeden metr bez nařčení z ovlivnění ruskou propagandou, zvídavý čtenář by namítal nesčetné (a často již až nevhodné) aktivity americké ambasády v Praze, která aktivně ovlivňuje veřejné dění v ČR (např. podpora zcela nestydatých pochodů Prahou, či neskrytá podpora aktivit, hraničících s podkopáváním státního zřízení) a aktivně vstupuje do jejího veřejného života. Na druhou stranu účast na recepci ruské ambasády při příležitosti oslav konce Druhé světové války (!) byla považována téměř za kriminální čin. (více v článku Když jeden dvojímetr nestačí - http://lupomesky.weebly.com/texts/kdyz-jeden-dvoji-metr-nestaci)

To však není rozhodující skutečnost pro americkou aroganci. Její úsílí o rozhodování o osudech a mínění lidí na celé planetě sahá mnohem dál a požírá ji samotnou. Američané jsou očividně přesvědčeni, že lidé jsou hloupí, nepřemýšliví a pro svoje rozhodování potřebují naservírovat pravdu - v jednom případě v podobě zákeřné ruské propagandy, v druhém v podobě americké všedobré osvěty. Nic jiného podle nich neexistuje. Problém nastává ve chvíli, kdy se lidé (podle vlastních zkušeností) nestaví kriticky k celosvětovému počínaní USA na základě ruské propagandy, nýbrž na základě propagandy americké. Přemýšliví lidé, kterým naservírovaná pravda nestačí, totiž s ohledem k historickým zkušenostem i prostým faktům již americkým proklamacím o světovém dobru a pravdě nevěří. Při pohledu na zcela destabilizovaný svět, jehož společným jmenovatelem je vždy počáteční snaha USA o bezelstné šíření dobra, při tomto pohledu jsou činy USA značně nevěrohodné. Ruská propaganda v této situaci může v klidu sedět v ušáku a příst prstama. Kritické postoje nepramení z podpory Ruska, nýbrž z nedůvěry k Spojeným státům!

Spojené státy se nám zkrátka snaží vnutit představu, že činy neodpovídající jejich strategickým zájmům jsou ztělesněním světového zla. Nelze jim odpovědět než neméně známou větou z filmu Americká krása. - Nikdy nepodceňujte sílu vlastního sebeklamu.

Autor: Jan Lupoměský | čtvrtek 21.1.2016 9:47 | karma článku: 33,17 | přečteno: 1378x
  • Další články autora

Jan Lupoměský

Solární lobby se opět činila

23.12.2013 v 10:39 | Karma: 16,43

Jan Lupoměský

Praha matka měst, Hudečku!

3.6.2013 v 11:33 | Karma: 34,12

Jan Lupoměský

Bojím se bát se!

23.5.2013 v 6:31 | Karma: 17,30