Sjednotit podobu stánků? Kontroverzní, ale zajímavé

Mohlo by se zdát, že na malé novinové budce není moc co vymýšlet. Přesto když se na stánky s tiskem zaměříte, zjistíte, že jejich zevnějšek může být dost různý. Převedeno do světa automobilů, někdy stánek připomíná rezavějící stodvacítku odstavenou někde v poli, jindy zase nového superba. Nevím jak ve vašem městě, ale v brněnském centru drtivě převažuje ten první případ.

Nápad radnice, peníze soukromníků

Vedení radnice Brno-střed chce situaci změnit a ze stánků „odstavená 120“ udělat když ne stánky Superb, tak alespoň stánky Fabia. Starosta zmíněné městské části Libor Šťástka (ODS) tak v době investicím nepřející přichází s chvályhodným nápadem jehož realizace však určitě nebude jednoduchá. O to více smeknu klobouk, pokud se mu jeho plán podaří převést do reality.

Podle zpráv z médií se tento projekt posouvá opravdu po malých krůčcích. Pro srovnání se můžete podívat na zářijový článek z Rovnosti a o měsíc starší článek z deníku Metro . Ve zmíněných článcích určitě nejvíce zaujme skutečnost, že radnice chce inovovat, ale rozhodně nemá v plánu se na tom podílet nějak finančně. To hodnotím jako nejsložitější a zároveň nejrozumnější bod celého projektu. Přeci jen by se jednalo o peníze občanů, které by šly vyloženě do soukromého sektoru. Ostatně i starosta Šťástka jasně řekl: „Projekt bude spuštěn po dosažení takové podoby, která bude atraktivní nejen pro nás, jako městskou část, ale také pro prodejce, respektive uživatele stánků a jejich návštěvníky.“ Než by radnice financovala to, na co mnozí provozovatelé stánků po léta kašlali, raděj nechá vše v původním stavu. Kruté, ale rozumné.

Kde si koupím noviny

Už slyším ty protiargumenty, že vzhled pouliční trafiky stejně o jejím výdělku nerozhoduje. Asi ne. I já si noviny, časopis či lístek na tramvaj koupím v té nejbližší trafice a je mi jedno, jestli stánek září na kilometry daleko, nebo jestli vypadá, že možná za chvíli spadne trafikantovi na hlavu. Ale stejně bych jednotnou a vkusnou úpravu stánků uvítal. Jednání s majiteli stánků rozhodně nebudou jednoduchá. Klíčová bude ona atraktivnost pro provozovatele. Jsem zvědavý, jak je radnice přesvědčí. Sjednocení vzhledu stánků, potažmo jejich zkrášlení by ale určitě prospělo „duchu města“. Otázkou je, zda na něčem takovém nehmatatelném provozovatelům stánků záleží. Mně se nápad líbí a středobrněnské radnici v tomto jednání moc fandím.

Autor: Lukáš Zapletal | pondělí 19.10.2009 14:05 | karma článku: 6,92 | přečteno: 692x