Levicoví voliči alternativy nehledají. Falešná a prázdná ČSSD stačí

Není tomu dlouho, co jsme si při studentských debatách povídali o tom, že pravicový volič má na výběr tři možnosti. Buď volí ODS s čistým svědomím, nebo volí ODS se skřípajícími zuby, nebo nejde k volbám vůbec. Tato situace se v posledních měsících docela změnila a někteří hledají alternativu v TOP 09. Nalevo od středu se podobnou alternativou velké straně snaží být Strana práv občanů – Zemanovci. Proč jsou oproti TOP 09 tak neviditelní? Čeho se levicoví voliči bojí? To se opravdu všichni levičáci zhlédli v pohádkových slibech a plivání po protivnících z produkce Jiřího Paroubka?

Miloš ZemaniDnes

Přiznejme si, že i levicoví voliči mohli dlouho skuhrat na to, že nemají koho volit (voliče komunistů a zelených pokládám za zcela zvláštní sortu lidí) a měli taky jen tři možnosti – ČSSD s radostí, ČSSD se skřípajícími zuby, nebo nic. Teď tu mají alternativu a co se děje? Jedno velké nic. Zdá se, že demagog Paroubek se důchodce Zemana bát nemusí. Paroubek se svými sobě podobnými kumpány (Rath, Škromach, Jandák,…) vymazal z ČSSD poslední zbytky slušnosti. Udělal z ní stranu „prázdnou a falešnou“ (pan prezident jistě odpustí, že jsem si vypůjčil jeho slova). Ani poté, co kontroverzního Topolánka vystřídal Petr Nečas, socialisté svůj styl boje nemění. V sérii diskuzí na ČT24 jeden z politologů řekl, že kdyby měl mezi stovkou politiků vybrat jednoho, o kterém by mohl s jistotou prohlásit, že je férový, že nikdy nevzal žádný úplatek, a že u něj nehrozí vytažení nějaké špinavé minulosti, byl by to Petr Nečas (bohužel už si nepamatuji, který politolog to byl – možná Erik Tabery, jestli někdo ví, nechť napíše do diskuze). Ale i po takovém politikovi jsou sociální demokraté schopni házet vidle hnoje.

Jak z úvodního odstavce vyplývá – levici jsem na chuť nikdy moc nepřišel. Pokud bych si však musel nějakou levicovou stranu vybrat, byli by to Zemanovci. S duem Nečas-Zeman by se do politických diskuzí mohla vrátit zase slušnost, respekt a pádné argumenty. Pořád slyším, jak jsou Češi znechuceni zhrubnutím české politiky. Voličů levice se to asi netýká. Bývalo mi jich líto, že nemají na výběr a musí volit ČSSD. Teď na výběr mají a je mi ještě víc líto těch, kteří přesto u ČSSD zůstávají.

Autor: Lukáš Zapletal | středa 31.3.2010 12:12 | karma článku: 37,41 | přečteno: 2099x