Já mám blog, hejtman Hašek krajský web

Můžeme se jen dohadovat, jak by měl vypadat krajský web a krajské noviny. Každý na to asi bude mít svůj trochu specifický názor. Málokomu se ale asi líbí, když si někdo za krajské peníze udělá z krajského webu svůj reklamní blog.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) de facto něco podobného dělá. Otevřete-li si stránky Jihomoravského kraje, vidíte Michala Haška, Michala Haška a Michala Haška. Jak kdyby se celá jižní Morava smrskla do této jedné osůbky. Když si otevřete horních deset článku na jihomoravském portálu, vždy narazíte přibližně na patnáct až dvacet fotografií, na kterých vidíte usmívajícího se hejtmana. Třeba se od něj jednou dočkáme podobné fotografické publikace, jakou vydal Jiří Paroubek. Jestli Paroubkova vážila čtyři kila, pak tu Haškovu možná budou muset vozit stěhováci.

Reklama za krajské peníze

Na skutečnost, že Hašek miluje sám sebe, upozorňují už i někteří lidé z akademických kruhů. „Působí to na mě až směšně," okomentoval další Haškovu hlásnou troubu – měsíčník Listy jižní Moravy - Jaroslav Čuřík, který působí na Masarykově univerzitě jako lektor mediálních studií a žurnalistiky. Tento plátek, který Hašek platí z krajské kasy, putuje každý měsíc zdarma do jihomoravských schránek. Za krajské peníze se nám do ruky dostává jakýsi cestovní deníček pana hejtmana. Pan hejtman byl v minulém měsíci támhle a támhle, podal si ruku s tím a tím a vyfotil se s tou a tou. Jak zápisky z dovolené. Uvítal bych pestřejší směsici textů. Nemluvě o nějakém aspoň malém prostoru pro opoziční názory. Dokonce už i časopis Brněnský Metropolitan z dílny brněnské radnice dává na jedné stránečce prostor pro opoziční texty. Od Haška se ale něčeho podobného těžko dočkáme.

Bohužel spousta lidí pořád žije heslem „co je psáno, to je dáno“. A už nepřemýšlí o tom, kdo článek píše, proč ho vůbec píše a proč ho pojal, jak ho pojal. Takoví lidé jsou snadným cílem pro populisty z jakékoliv strany. Ale Listy jižní Moravy a web Jihomoravského kraje jsou důkazem, že Haškův populismus je jedním z nejpropracovanějších v celé české politice.

Autor: Lukáš Zapletal | úterý 30.3.2010 12:02 | karma článku: 26,30 | přečteno: 897x