Hejtman Hašek už svůj kraj nemiluje, ministerstvo mu voní víc

Jsou to sotva dva roky, co se současný jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dostal do čela kraje. Tehdy před krajskými volbami hlásal, jak je mu jižní Morava blízká, a jak pro ni dokáže udělat víc z krajského úřadu, než z Prahy. Teď ovšem obrátil o 180 stupňů a touží po křesle ministra zemědělství.

Jistě, mezi pozici poslance a šéfa poslaneckého klubu a pozici ministra nejde dát rovnítko. Hašek by si svoji „pražskou pozici“ vylepšil. Nicméně řeči o tom, že by toho dokázal z pozice ministra zemědělství udělat pro jižní Moravu víc, než z pozice hejtmana, jsou mimo realitu. Před dvěma lety spousta lidí (i v mém okolí) obdivovala Michala Haška jako člověka, který je kvůli lásce k svému kraji ochotný opustit hlavní město. V Brně a okolí, které je proti Praze vysazené snad víc, než celý zbytek republiky dohromady, zněl tento Haškův přístup v uších voličů jako velice příjemná symfonie.

Mně je vcelku jedno, jestli Michal Hašek straší se svým populismem na krajském úřadě, nebo na ministerstvu zemědělství, můj kůň to nikdy nebyl, ale zklamal řadu svých voličů, kteří před krajskými volbami věřili, že se bude postu hejtmana ve své milované jižní Moravě věnovat na 100% po celé funkční období. Místo toho chce Hašek utéct od rozdělané práce a vrátit se do Prahy.

Při případném vítězství levice v parlamentních volbách se dá očekávat exodus hejtmanů na ministerská křesla i v jiných krajích, třeba David Rath ze Středočeského kraje (, i když ten by při svých nadpozemských schopnostech možná zvládnul ministerské i hejtmanské úkoly zároveň). Někteří představitelé ČSSD zkrátka před dvěma lety vycítili velkou šanci své strany na vítězství v krajských volbách (, které skutečně přišlo) a rozhodli se do nich jít pro dočasné zviditelnění se v regionální politice – sáhli tenkrát zkrátka po místě s většími pravomocemi a větší mediální viditelností, než měly místa, která zastávali v době před krajskými volbami. Brali místo hejtmana jen jakousi přestupní stanici, nebo dočasný azyl před návratem do nejvyšší politiky. Snad se voliči pro příště poučí a lépe zváží, jestli je pro kandidáta, kterému dávají hlas, funkce, o niž usiluje opravdu závazkem, nebo jestli ji bere jen jako student letní brigádu. Závěrem rada pro voliče ČSSD: Chcete-li si nechat v kraji své milované hejtmany, nevolte v parlamentních volbách své milované socany!

Autor: Lukáš Zapletal | středa 24.3.2010 10:35 | karma článku: 23,42 | přečteno: 1087x