Dotace na mlékomaty: čirý populismus

Když jsem před mnoha měsíci slyšel o tom, že ve Španělsku fungují jakési automaty na mléko, říkal jsem si – No vida, to je nápad. Taky by u nás mohlo něco takového vzniknout a zemědělci by tak mohli aspoň v rámci možností začít bojovat podle tradičních pravidel trhu. Žádné vydírání supermarkety, ale na druhou stranu ani žádné dotace – alespoň co se samotných mlékomatů týče. Automaty jsou nyní zde, moje iluze o jejich fungování jsou však pryč.

Fungovalo by to i bez dotací

Opravdu jsem si myslel, že si díky automatům budou zemědělci moci vydělat a nebudou k tomu potřebovat žádné dotace. A když vidím, kolik procent si na mléku z automatů vydělávají, jsem přesvědčen o tom, že dotace skutečně potřeba nejsou. Jenomže populismus některých politiků nezná mezí a volná ruka trhu dostává opět pěkně přes prsty. Jihomoravský sociálnědemokratický hejtman Hašek už věnoval zemědělcům první statisíce a je ochotný vložit do mlékomatů jeden a půl milionu z krajské kasy. Zemědělcům těžko něco vyčítat. Je to typická ukázka otřepaného pořekadla – hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere.

Rád bych se na chvíli zastavil u toho hloupého, který dává – hejtmana Michala Haška. Je to člověk, který by si při případném odchodu z politiky mohl založit agenturu specializovanou na public relations. Opravdu umí svým voličům podat i sebenesmyslnější krok jako krok k lepším zítřkům. Není se tedy čemu divit, že je na jižní Moravě tak populární. Dotacemi mlékomatů si šikovně pojistil hlasy jihomoravských zemědělců. Už vidím ty billboardy, na kterých se ČSSD bude podporou populárních mlékomatů chlubit. Přitom mi to připadá podobné, jako kdyby nalili peníze do nějaké soukromé firmy. Jak říkám – mlékomaty by si našly prostor na trhu i bez dotací a ty statisíce mohl dát kraj do něčeho, co si na sebe nevydělá.

Budou v květnu oranžové Vánoce?

Dotace na mlékomaty, třinácté důchody, nemocenská v prvních třech dnech nemoci, proplácení poplatků v nemocnicích, při probíhající olympiádě zase příslib nových sportovišť včetně fotbalového stadionu na Letné,… a nevím, co ještě. Přestávám se v té záplavě předvolebních dárečků orientovat. Záplava slibů, výplav peněz ze státní pokladny. Je tomu už pěkná řádka let, co jsem přestal věřit na Ježíška, ale díky sociální demokracii zase pomalu věřit začínám. Je tu Ježíšek Paroubek, Santa Claus Hašek, Děda Mráz Škromach, Papa Noel Sobotka, vánoční skřítek Rath,… a všichni se těší, že jim občané na konci května pošlou volební dopis. Ode mě tito pánové dopis ve volební urně nenajdou. Jednou, dvakrát a jako Brňan dokonce třikrát pošlu letos dopis někomu jinému. Politikům se má psát při volbách, Ježíškovi před Vánocemi. Proto při volbách těmto novodobým Ježíškům hlas nedám. Ať si kdo chce co chce říká – je z čeho vybírat. Jsou tu politické strany zodpovědné a se střízlivým uvažováním. Pro ty, kdo sází na jistotu je tu jedna taková strana velká, pro ty, co chtějí risknout, že jejich hlas propadne, je tu několik takových stran menších. Škoda, že většina Čechů asi stále dává přednost JISTOTĚ růstu státního dluhu a PROSPERITĚ systému, v kterém mohou spokojeně žít i notoričtí flákači.

Autor: Lukáš Zapletal | čtvrtek 18.2.2010 17:40 | karma článku: 20,97 | přečteno: 1264x