Cyklistou v centru Brna? Jen na vlastní nebezpečí

Pohybovat se centrem Brna na kole nevyžaduje ani tak dostatek fyzických sil, jako spíše sil psychických. Brno cyklistům nepřeje a v blízké době se to nejspíš nezmění. Určitě ne do té doby, dokud na radnici budou sedět lidé jako například náměstek primátora Ladislav Macek (ČSSD).

Lidé, kterým nevoní popojíždění v ucpaných brněnských ulicích, ani přemrštěné jízdné v hromadné dopravě, Brňané, kteří raději do práce dojedou na kole, to opravdu nemají jednoduché. Upozornilo na to 222 nadšenců, kteří 24. září obkroužili centrum města na kolech a s rouškami přes ústa. O den později o akci a problému nedostatku cyklotras v centru města informovala i Mladá fronta Dnes .

 

Kolik místa potřebuje cyklista?

 

Pokud mě ve zmíněném článku něco opravdu zaujalo, tak to byl argument pana náměstka Macka, který má městskou informatiku a dopravu v Brně na starosti. Podle něj mají ulice v Brně omezené rozměry a na speciální pruhy pro cyklisty na nich zkrátka není prostor. Možná je na místě připomenout o jakém dopravním prostředku tu je řeč. Jízdní kolo (starším označením bicykl) je jednostopé vozidlo, poháněné silou lidských svalů.“ Tak zní úvodní věta o kolech v internetové encyklopedii wikipedia . Opravdu na silnicích není místo na speciální pruhy pro tento dopravní prostředek? Podle mě je to jen neochota brněnské radnice řešit některé problémy. Argument pana Macka bych bral jako oprávněný v situaci, kdy by někdo bojoval za speciální pruhy pro tanky. Když se pruhy pro cyklisty vejdou na silnice v jiných světových velkoměstech, nevidím důvod, proč by to nemělo jít v Brně. Jsou snad brněnské silnice o tolik užší než silnice v Liverpoolu, Amsterdamu nebo Grazu? Neřekl bych.

 

Organizátoři akce by si pruhy pro cyklisty přáli například v ulicích Lidická, Pekařská, Vídeňská či Kounicova. Podle mého názoru to pro město není jednoduchý úkol, ale rozhodně ne nesplnitelný. Politiky si snad volíme, aby se snažili ve svých funkcích něco udělat. Někteří se ale raději schovají za frázi „Nedokážu si váš požadavek v praxi představit“ a hned mají zase o starost méně.

Autor: Lukáš Zapletal | pátek 9.10.2009 14:45 | karma článku: 11,48 | přečteno: 606x