Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČssD jsou bezkonkurenční

České (strany sociální) dráhy nemají konkurenci. Každý ví, že je tomu tak kvůli straně, jejíž oranžové plakáty „zdobí“ jinak velmi omšelé vlakové soupravy. Buďme rádi, že socdemáci vylepují plakáty ve vlakových soupravách. Oranžová barva pomáhá proti depresím, nechuti a pesimismu. Takové povzbuzení přijde při cestě přeplněnými vlaky velmi vhod. Oranžová také povzbuzuje zvědavost a chuť do dobrodružství. Dobrodružné často cestování vlakem bývá. Mně lístek na 100 kilometrovou cestu vyjde přibližně jako lístek do kina, ale cestě vlakem se nevyrovná ani sebekvalitnější 3D film. Tady se totiž za svůj skromný peníz skutečně stávám hlavním hrdinou, který bojuje s nástrahami mnoha výluk, technických závad, čekáním na přípoje a tím způsobeným zpožděním.

Socialističtí hejtmani – ochránci národa

Tento týden podá majitel společnosti Student Agency Radim Jančura žalobu na tři hejtmany. Mezi nimi nechybí ani „náš“ jihomoravský hejtman Michal Hašek. Tomu nestačilo, že oranžová hráz nepustila na koleje žlutou lavinu, ale ještě nařknul Radima Jančuru a jeho společnost z toho, že podali nabídku na provozování vlaků pouze na některých lukrativních tratích. Jančura proto podá na Haška (a ze stejného důvodu i na Radko Martínka z Pardubického kraje a Martina Tesaříka z Olomouckého kraje) žalobu za pomluvu vůči své společnosti.

Hašek se soudní bitvy nebojí a předpokládá, že „se i při této příležitosti jasně ukáže, že je to právě pan Jančura, kdo ve věci regionální železniční dopravy manipuluje veřejnost a používá lživé a nepravdivé argumenty.“

Nevím, zda se Haškovu výroku smát, či nad ním uronit slzu. Lživým argumentem je podle něj například tvrzení, že spoje Student Agency by byly levnější, než spoje ČD. Pane hejtmane, opravdu vám neděkuji za to, že nás chráníte před zlým vydřiduchem Jančurou. Když je jeho nabídka tak děsná, pusťte ho na koleje a nechte ho prohrát v rovném konkurenčním souboji. Jenže tohle je cesta která socialistům nikdy nevoněla. Paroubkovi hejtmani přece nejlíp vědí, co je pro občana dobré. Asi sami každý den jezdí na svůj úřad vlakem, s kvalitou služeb Českých drah jsou naprosto spokojeni a za nic by je nevyměnili.

Haškův kolega Martínek v souvislosti s nabídkou Student Agency vzpomíná na nízkonákladové letecké společnosti, které podle něj rovněž slibovaly nesplnitelné. Proč se Martínek raděj nepodívá na žluté autobusy? Slibují nesplnitelné? Jsou pro lidi nevýhodné? Jsou nepohodlné? Proč tedy už tolik let úspěšně fungují? Jančurova firma si mezi dopravci vede nadmíru dobře. Proč ji tedy pardubický hejtman přirovnává k neúspěšným leteckým společnostem?

Vůbec když si pročítám Martínkovi odpovědi v online rozhovoru, kde skládá desítky méně či ještě méně logických argumentů, mám pocit, že pan hejtman zaspal dobu. Vždyť i na základních školách děti vědí, že monopol je špatná věc.

Soud, nesoud – oranžový vlak jede dál

U samotného soudu se tedy bude de facto řešit, zda je Jančurova nabídka skutečně tak nevýhodná, jak ve svých výrocích tvrdí Hašek, Martínek a Tesařík. Argumenty pro vpuštění Student Agency na české koleje měli v prvé řadě správně posoudit hejtmani ve výběrovém řízení. To ale nikdo nevypsal. Místo nich tedy bude posuzovat nabídku soud. Pro Jančuru je to druhá šance. Snad alespoň tady uspěje. Ale pokud ano, dočká se stejně maximálně omluvy. Nám cestujícím to nijak nepomůže. Roztočí se akorát dlouhá spirála odvolání, soudní proces se potáhne a my si to budeme dál drandit monopolními, přecpanými a drahými vlaky s povzbudivou oranžovou výzdobou.

Autor: Lukáš Zapletal | středa 16.12.2009 11:17 | karma článku: 27,22 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Lukáš Zapletal

Slabý lesk a velká bída korunních princů ČSSD

Král Jiří „já za nic nemůžu“ Paroubek je mrtev, princové se už brzy utkají o uvolněný trůn. Kdo ho obsadí, na tom až tak nesejde. Ať to bude kdokoliv, asi to nebude takový hulvát. Na druhou stranu ČSSD by nového Paroubka potřebovala. Mám tím na mysli někoho, kým byl Paroubek před čtyřmi lety. Někoho s výraznými vůdčími schopnostmi a zároveň neposkvrněného kauzami a nespojovaného s předešlými neúspěchy strany. Ale ať koukám jak koukám, nikoho takového na obzoru nevidím.

3.6.2010 v 12:08 | Karma: 33,30 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Hlas Johnovi není hlasem proti ČSSD

Ještě jednou a naposledy – Věci veřejné nejsou pravicovou stranou. Udivuje mě, že někteří lidé v mém okolí stále žijí v tomhle domnění. Politiku ČSSD odmítají, ale přitom s naprostou jistotou chtějí dát hlas Věcem veřejným.

28.5.2010 v 14:03 | Karma: 26,22 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Přímá volba prezidenta je hloupost. Nejsme v USA

Zajímalo by mě, kdo v této republice stojí o přímou volbu prezidenta a především proč. Proč měnit něco, co funguje a dělat další drahé volby? Při současných prezidentských pravomocech je to zbytečné. A že se pravomoci přerozdělí? Tomu snad při současném rozložení politických sil nemůže nikdo věřit.

27.5.2010 v 11:32 | Karma: 11,00 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Skončí šikana řidičů za zimní pneumatiky?

Sluníčko svítí, ptáci zpívají, louky rozkvétají, na teploměru příjemných dvacet stupňů, saháte do peněženky a platíte pokutu. Je totiž 31. března a vy nemáte na autě zimní pneumatiky.

26.5.2010 v 9:15 | Karma: 13,34 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Už to prasklo: Paroubek začal mluvit

„Víš, co říkal jeden jasnovidec z Krkonoš? Že to dneska praskne.“ „To už říkaj jedenáct dní.“ Tak by se dal parafrázovat dialog z filmu Kolja, kdyby se pánové Svěrák a Smoljak dnes ráno bavili o trucování ČSSD. Ovšem zatímco „prasknutí“ železné opony většina obyvatel Československa netrpělivě očekávala, o Paroubkově návratu do médií se to asi dá říct jen stěží.

17.5.2010 v 12:43 | Karma: 34,51 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

„Útěk před woke epidemií“. Do Ruska se vracejí lidé ze Západu, někteří zůstávají

15. června 2024

Premium Navzdory pokračující agresi vůči Ukrajině do Ruska stále cestují občané západních zemí. Někdy jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem student z Brna, který o politice nejen rád diskutuje, ale i píše.

Seznam rubrik