Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čím to žije na jižní Moravě? Dotacemi, dotacemi, oceněním… a koštem

Kdepak problémy s přesunem vlakového nádraží v Brně, kdepak tahanice kolem rychlostní silnice do Rakouska, podle hlásné trouby hejtmana Haška je vše na jižní Moravě růžovooranžové. A to vše se dozvídáme zdarma, nebo spíš za krajské peníze. Pěkně děkujeme, pane hejtmane.

Já na bráchu - brácha na me. "Chtel bych podekovat hejtmanu Haškovi a krajskému zastupitelstvu, protože jejich rozhodnutí lze oznacit za milník ve vztazích mesta a kraje." To jsou slova brnenského primátora Onderky (CSSD) iDnes

Po měsíci před sebou opět držím skvost jihomoravského krajského úřadu Listy jižní Moravy. A co se zde dozvídám? Hejtman ocenil válečné veterány, Hašek vzpomínal s válečnými veterány, hejtman byl u toho, když se v Lednici podepisovala rekordní státní dotace, socan Onderka děkuje socanu Haškovi a krajskému zastupitelstvu, Hašek byl v Chorvatsku, Hašek byl v Lichtenštejnsku, Hašek otevře dveře úřadu dokořán a největší bomba nakonec… hned tři Haškové se zúčastní zámeckého koštu.

Kdyby byl tento plátek oficiálně spadal do škatulky „stranický tisk“, uznal bych jeho kvality. Obzvlášť první dvě stránky jsou velmi výživné – Hašek je tu celkem na sedmi fotkách z devíti. Jenže Listy jižní Moravy nedotuje ČSSD, nýbrž krajský úřad ze svého rozpočtu.

Válečný pilot vzpomíná… ale až po Haškovi

Nejen novináři, blogeři a další aktivní pisatelé asi znají systém obrácené pyramidy – v dnešní době se tak píše většina článků. V prvním odstavci uvedete to nejpodstatnější (většinou kdo, co, kde, kdy), v dalších odstavcích to rozvinete (jak, proč,…) a na závěr zařadíte doplňující informace (zasazení události do širšího rámce).

Pokud se na články v Listech podíváme z tohoto pohledu, pak je u prakticky každé události nejdůležitější Michal Hašek. Tento egocentrismus často hraničí až s neúctou. Příkladem může být článek „Válečný pilot Emil Boček vzpomíná“. Než vůbec v článku začne sedmaosmdesátiletý držitel řady vyznamenání vzpomínat, vecpe se do článku všudybyl Hašek. První citace v článku patří jemu, pak teprve pouští ke slovu válečného pilota, o němž by měl článek být především.

Perličkou největší je pak článek o zámeckém koštu. Nadpis: Tři Haškové na zámeckém koštu. První věta: „Hned tři Haškové – hejtman Michal, fotbalista Ivan a hokejový brankář Dominik – se stanou hosty v pořadí již jedenáctého Zámeckého koštu vín, který se uskuteční 15. května od 10 hodin na Státním zámku v Bučovicích.“ Kdo akci pořádá, jaká vína zde budou k ochutnání, to je až druhotné. Hlavně, že u toho bude Míša. Po setkání s jednotlivými pány bych navíc toužil asi v jiném pořadí než Michal, Ivan, Dominik, ale to už je detail.

Víc skromnosti především

Já úplně neodsuzuji existenci krajského periodika. I skutečnost, že si z něj vládnoucí garnitura dělá reklamní plátek, není neobvyklá. Je jasné, že obsah každých novin, časopisů a brožur vydávaných krajem, magistrátem, radnicí a podobnými institucemi prakticky vždy prezentuje především názory vládnoucí strany, ať už je to strana jakákoliv. Ale i to se dá dělat s vkusem a decentně. Což ovšem není případ jihomoravského hejtmana.

Pane Hašku, vládu nad Listy jižní Moravy jste si regulérně vybojoval ve volbách, ale víc skromnosti a prostoru i pro jiné pracovníky úřadu by neškodilo. Ale chápu – sejde z očí, sejde z mysli a vy se teď potřebujete především prokroužkovat zpět do poslanecké sněmovny a k tomu je třeba využít každé možnosti – tedy i novin placených z krajské kasy.

Autor: Lukáš Zapletal | středa 12.5.2010 12:43 | karma článku: 22,85 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Lukáš Zapletal

Slabý lesk a velká bída korunních princů ČSSD

Král Jiří „já za nic nemůžu“ Paroubek je mrtev, princové se už brzy utkají o uvolněný trůn. Kdo ho obsadí, na tom až tak nesejde. Ať to bude kdokoliv, asi to nebude takový hulvát. Na druhou stranu ČSSD by nového Paroubka potřebovala. Mám tím na mysli někoho, kým byl Paroubek před čtyřmi lety. Někoho s výraznými vůdčími schopnostmi a zároveň neposkvrněného kauzami a nespojovaného s předešlými neúspěchy strany. Ale ať koukám jak koukám, nikoho takového na obzoru nevidím.

3.6.2010 v 12:08 | Karma: 33,30 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Hlas Johnovi není hlasem proti ČSSD

Ještě jednou a naposledy – Věci veřejné nejsou pravicovou stranou. Udivuje mě, že někteří lidé v mém okolí stále žijí v tomhle domnění. Politiku ČSSD odmítají, ale přitom s naprostou jistotou chtějí dát hlas Věcem veřejným.

28.5.2010 v 14:03 | Karma: 26,22 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Přímá volba prezidenta je hloupost. Nejsme v USA

Zajímalo by mě, kdo v této republice stojí o přímou volbu prezidenta a především proč. Proč měnit něco, co funguje a dělat další drahé volby? Při současných prezidentských pravomocech je to zbytečné. A že se pravomoci přerozdělí? Tomu snad při současném rozložení politických sil nemůže nikdo věřit.

27.5.2010 v 11:32 | Karma: 11,00 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Skončí šikana řidičů za zimní pneumatiky?

Sluníčko svítí, ptáci zpívají, louky rozkvétají, na teploměru příjemných dvacet stupňů, saháte do peněženky a platíte pokutu. Je totiž 31. března a vy nemáte na autě zimní pneumatiky.

26.5.2010 v 9:15 | Karma: 13,34 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Zapletal

Už to prasklo: Paroubek začal mluvit

„Víš, co říkal jeden jasnovidec z Krkonoš? Že to dneska praskne.“ „To už říkaj jedenáct dní.“ Tak by se dal parafrázovat dialog z filmu Kolja, kdyby se pánové Svěrák a Smoljak dnes ráno bavili o trucování ČSSD. Ovšem zatímco „prasknutí“ železné opony většina obyvatel Československa netrpělivě očekávala, o Paroubkově návratu do médií se to asi dá říct jen stěží.

17.5.2010 v 12:43 | Karma: 34,51 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30,  aktualizováno  19:44

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem student z Brna, který o politice nejen rád diskutuje, ale i píše.

Seznam rubrik